Σταδιακή αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναμένουν στο Μαξίμου και συντονισμένα όλη η κυβέρνηση κινείται πλέον στη γραμμή περί «διόρθωσης των αδικιών». Υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζονται από το πρωθυπουργικό επιτελείο και τα μηνύματα των δανειστών, όπως το χθεσινό του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, με την προειδοποίηση για «πάγωμα» στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
«Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της ότι θα πιάνονται οι στόχοι για υπερπλεονάσματα 3,5% που δύναται να φθάσουν και στο 4%», μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου και διευκρινίζουν ότι δεν θα προβούν σε μέτρα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός καταφεύγουν σε ασκήσεις ισορροπίας, αναφέροντας ότι η χώρα οδηγείται σε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, όπου η επίτευξη των στόχων θα γίνεται εξαρχής, χωρίς να χρειάζεται να γίνονται διορθωτικές κινήσεις στο τέλος κάθε χρονιάς.
Με όχημα το πακέτο των εξαγγελιών στη ΔΕΘ, ο κεντρικός στόχος είναι να στηθούν γέφυρες με τις δυνάμεις, όπως λένε, που πιστεύουν στα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και που θέλουν να διευρύνουν το κοινωνικό κράτος, εν αντιθέσει με όσους υποστηρίζουν νεοφιλελεύθερες συνταγές. Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, προανήγγειλε ότι στο εξής θα δοθεί έμφαση στον «ακραίο και επιθετικό νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ με ακροδεξιά ρητορική» – δείχνοντας ουσιαστικά και το πεδίο της σύγκρουσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.