Στη φιλοσοφία «εάν δουλεύεις περισσότερο θα παίρνεις περισσότερη σύνταξη και αν δουλεύεις λιγότερο θα παίρνεις λιγότερα πίσω» θα στηρίζεται η πρόταση της ΝΔ για το νέο Ασφαλιστικό που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, ανατρέποντας έτσι το βασικό πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλου που είναι η τιμωρία της εργασίας.
Στις προτεραιότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και η θέσπιση ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος που θα αμείβει όσους εργάζονται περισσότερο. Το νέο σύστημα που αναμένεται να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες ασφάλισης. Ο  ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός. Στον δεύτερο πυλώνα, που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε έναν προσωπικό τους λογαριασμό μέρος των εισφορών τους μπορώντας να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, η σχετική ρύθμιση εισάγεται για να μη διακυβεύονται στο μέλλον οι συντάξεις αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας. Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τρίτο πυλώνα, που είναι η συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες. Το σύστημα αυτό  εφαρμόζεται σε διάφορες παραλλαγές σε πάρα πολλές χώρες εδώ και χρόνια, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία.
Με τον νόμο Κατρούγκαλου ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης επηρεάζει αρνητικά την αναλογικότητα μεταξύ παροχής και ετών ασφάλισης. Το ποσό της σύνταξης δηλαδή μειώνεται αναλογικά όσο αυξάνονται τα έτη ασφάλισης και οι καταβαλλόμενες εισφορές. Μάλιστα για ασφαλισμένους με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης η μείωση των συντάξεών τους είναι δεδομένη και κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25%. Οσο για τις κατώτατες συντάξεις γήρατος, οι πράγματι θετικές διαφορές στην ουσία μετατρέπονται σε αρνητικές, αφού οι απώλειες λόγω κατάργησης του ΕΚΑΣ ή της «εξαΰλωσης» της επικουρικής σύνταξης είναι κατά πολύ υψηλότερες.
Παραδείγματα. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα της ΠΟΠΟΚΠ:
n Ασφαλισμένος ΙΚΑ με 8.632 ημερομίσθια (22η κλάση) με τον παλιό τρόπο υπολογισμού θα ελάμβανε μεικτά 966 ευρώ, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου θα λάβει 862,40 ευρώ (διαφορά 103,60 ευρώ). Σε ανώτερη κλάση (28η) και 9.296 ημερομίσθια, τα αντίστοιχα ποσά είναι 1.364,76 ευρώ και 1.203,60 ευρώ (διαφορά 161,16 ευρώ). Με 11.604 ημερομίσθια (28η κλάση) από τα 1.843,95 ευρώ καταλήγουμε στα 1.405,57 ευρώ (διαφορά 438,38 ευρώ).
n Ασφαλισμένος ΤΕΒΕ με 30 έτη ασφάλισης αντί μεικτού ποσού 1.011,32 ευρώ θα λάβει 729,91 ευρώ (διαφορά 281,41 ευρώ).
n Ασφαλισμένος ΕΤΑΑ, δικηγόρος, με 40 έτη ασφάλισης, αντί μεικτού ποσού 1.112,40 ευρώ θα λάβει 837,20 ευρώ (διαφορά 275,20 ευρώ).
n Εργαζόμενος στο Δημόσιο κατηγορίας ΠΕ με 35 έτη ασφάλισης αντί 1.323,20 ευρώ θα λάβει 962,10 ευρώ (διαφορά 361,10 ευρώ).
Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, όπως γιατρούς, μηχανικούς, εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, ασφαλισμένους στο ΝΑΤ, εκπαιδευτικούς κ.λπ.
Οι αδικίες του Κατρούγκαλου. Οπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) με τον νόμο Κατρούγκαλου καταγράφονται αδικίες εις βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια, προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις. Μάλιστα, με τον ίδιο νόμο, οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται. Από το 2019 και μετά, οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες. Δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις!
Κατά το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρατηρείται «μια άνευ προηγουμένου ληστεία, αφού η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό. Οπως επισημαίνεται σε επιστημονικές μελέτες, η γενική ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους από 150% που ήταν το 2011 έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων για 20 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ, ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι κοντά στο 90%, κατακρημνιζόμενος στο 57% για 30 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 2.200 ευρώ».