Η γνωστή μεγάλη τριάδα του παγκόσμιου τένις επέστρεψε! Ο θρίαμβος του Νόβακ Τζόκοβιτς στο US Open τον έφερε στο Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από τους φίλους του, τον Ράφα Ναδάλ που είναι στην κορυφή και τον Ρότζερ Φέντερερ στο Νο 2. Ποιος λείπει από το γνωστό Big 4; Ο Αντι Μάρεϊ, ο οποίος δείχνει να χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ανακάμψει. Ετσι, προς το παρόν, την πρώτη τετράδα συμπληρώνει ο Αργεντινός Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο, ο οποίος δείχνει μια σταθερότητα στα τουρνουά.

Αν υπήρχε τίτλος «κορυφαίος αθλητής καλοκαιριού», θα είχε απονεμηθεί στον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο 31χρονος Σέρβος θριάμβευσε σε τρία μεγάλα τουρνουά, στο Γουίμπλεντον, στο Σινσινάτι (το μόνο Masters που έλειπε από τη συλλογή του) και στο US Open, στον τελικό του οποίου νίκησε τον Ντελ Πότρο με 6-3, 7-6, 6-3.

Δύο συνεχόμενα Γκραν Σλαμ είναι τεράστια επιτυχία για έναν αθλητή που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον περασμένο Φεβρουάριο. «Αν εκείνη την εποχή μού έλεγαν ότι θα κατακτούσα αυτούς τους τίτλους, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το πιστέψω. Οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν καταπληκτικοί» είπε ο Τζόκοβιτς σχολιάζοντας τον 14ο τίτλο σε Γκραν Σλαμ. Ετσι, είναι πλέον στην τρίτη θέση μαζί με τον Πιτ Σάμπρας, ενώ έχει μπροστά του τον Ράφα Ναδάλ (17 τίτλους) και τον Ρότζερ Φέντερερ (20). Συνολικά οι τίτλοι του στην ATP έφτασαν τον αριθμό 71. Ο μοναδικός αθλητής που κατάφερε να τον νικήσει ήταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς, στο Τορόντο!

Ινδαλμα ο Σάμπρας

«Ο Πιτ Σάμπρας είναι ένας από τους θρύλους του τένις. Ηταν το ίνδαλμά μου όταν ήμουν παιδί. Είναι απίστευτο ότι είμαι στην ίδια θέση με αυτόν. Αλλά και το γεγονός ότι είμαι αυτή τη στιγμή εδώ είναι σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα» είπε ο 31χρονος Σέρβος. Μόλις τέλειωσε το παιχνίδι, έτρεξε στο σημείο που ήταν η σύζυγός του Γελένα, οι συνεργάτες του, αλλά και ο πολύ καλός του φίλος, ηθοποιός Τζέραρντ Μπάτλερ, με τον οποίο πανηγύρισε φωνάζοντας, «This is Sparta», κάτι που επανέλαβαν και στα αποδυτήρια. Ο Μπάτλερ που είχε υποδυθεί τον Λεωνίδα στην ταινία «300» ανέβασε το βίντεο στο Instagram, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν λίγοι πολεμιστές σαν κι αυτόν. Τον εμπνέει ο Λεωνίδας εδώ και χρόνια, και αυτό έχει γίνει η πολεμική ιαχή μας για καλή τύχη».

Ο Ντελ Πότρο, αντίπαλός του στον τελικό, είναι σίγουρος πως ο Τζόκοβιτς μπορεί να βρεθεί και πάλι στην κορυφή: «Μπορεί να ξεπεράσει τον Ναδάλ και τον Φέντερερ. Είναι υγιής και έχει μια θαυμάσια ομάδα γύρω του. Ας ελπίσουμε πως όλοι, και ο Ναδάλ με τον Φέντερερ θα συνεχίσουν να διεκδικούν τίτλους. Είναι σπουδαίο να βλέπεις τρεις μεγάλους αθλητές να προσπαθούν να βελτιώσουν τη θέση τους στην ιστορία» σχολίασε ο αργεντινός τενίστας.

Αυτή η τριάδα λοιπόν πήρε όλα τα Γκραν Σλαμ για το 2018. Ο Φέντερερ έκανε την αρχή με το Οπεν της Αυστραλίας, ενώ ακολούθησαν οι νίκες στη Στουτγάρδη και στο Ρότερνταμ.

Ο Ναδάλ κυριάρχησε και πάλι στο χώμα, με Μόντε Κάρλο, Βαρκελώνη, Ρώμη, Ρολάν Γκαρός, ενώ στη σκληρή επιφάνεια του Τορόντο νίκησε στον τελικό τον Τσιτσιπά.