Δικαίωση. Απόλυτη και εμφατική. Λιγάκι καθυστερημένη αν αναλογιστεί ο καθένας πως η απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ ήρθε εβδομάδες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης (23/7), αλλά παρά ταύτα σε timing καλό. Σε ένα χρονικό σημείο που ο – ούτως ή άλλως αγωνιστικά σεληνιασμένος – Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος μπορεί να συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερο στις σημαντικές υποχρεώσεις που έρχονται για εκείνον με τον Ολυμπιακό. Για τις διαδοχικές αγωνιστικές αποστολές με τους Ερυθρόλευκους που με τη σειρά τους από χθες νιώθουν ακριβώς το ίδιο αίσθημα δικαίωσης.

Και για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες: θυμάστε την απόπειρα της ΑΕΚ να τιμωρήσει τον διεθνή ποδοσφαιριστή και να αποζημιωθεί για τη μετακίνησή του στον Ολυμπιακό, παρουσιάζοντας ένα συμβόλαιο μαζί του το οποίο δεν κατέθεσε ποτέ; Ενα συμβόλαιο που θεωρητικά παρέτεινε τη συνεργασία της με τον Χριστοδουλόπουλο για έναν χρόνο, αλλά που πρακτικά δεν μπορούσε να σταθεί πουθενά μιας και έφερε την υπογραφή τού – τέως διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ – Αλέξη Δέδε, ο οποίος έχει μετακομίσει στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από τον Νοέμβριο του 2016; Ε, ξεχάστε το. Επεσε στο κενό ή αν θέλετε προσγειώθηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Η Επιτροπή της ΕΠΟ το έκρινε άκυρο, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση που υπήρχε από την πρώτη στιγμή στην εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας. Κατά συνέπεια λοιπόν απέρριψε και την προσφυγή της ΑΕΚ που ούτως ή άλλως «έμπαζε» από παντού. Και μη θεωρήσετε το σχόλιό μας… αυθαίρετο. Αν δεν… έμπαζε το χαρτί που παρουσίασε η ΑΕΚ, θα το κατέθετε από την 1η Ιουλίου στα αρμόδια όργανα όπως – προφορικά – υποστήριζε πως θα έκανε. Ηξερε όμως και εκείνη ότι στην πραγματικότητα αυτό το – μεταχρονολογημένο – έγγραφο που είχε στα χέρια της δεν είχε καμία ισχύ και αναπόφευκτα δεν μπορούσε να την κατοχυρώσει σε οτιδήποτε. Αυτό πλέον αποδείχθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Με την απόλυτη δικαίωση της… απέναντι πλευράς.

Παρών

Ο Λάζαρος ήθελε από την πρώτη στιγμή να δώσει το «παρών» στην εκδίκαση προκειμένου και να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά και να παρουσιάσει την πραγματική διάσταση των γεγονότων. Θυμίζουμε ότι επέστρεψε από την προετοιμασία των Ερυθρολεύκων για να παρευρεθεί στην ακροαματική διαδικασία. Παράλληλα το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ Ολυμπιακός βλέποντας τις πολύ σοβαρές αβλεψίες και αστοχίες από τη μεριά της ΑΕΚ για το συμβόλαιο που παρουσίασε και εισπράττοντας πως όλο αυτό έγινε μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί πρόβλημα έστω και επικοινωνιακά για τον ποδοσφαιριστή έκανε όλα όσα έπρεπε για να φτάσουμε στη χθεσινή απόφαση.

Το γεγονός ότι το συμβόλαιο που υποστήριζε πως έχει η ΑΕΚ δεν κατατέθηκε, και βέβαια ότι φυσικά δεν επικυρώθηκε, προφανώς και αποτέλεσε οδηγό των εξελίξεων. Η ΑΕΚ ζητούσε αποζημίωση 315.000 ευρώ και την απαγόρευση συμμετοχής του ποδοσφαιριστή σε επίσημες διοργανώσεις για έξι μήνες. Ακόμη και την επιβολή απαγόρευσης μεταγραφών στον Ολυμπιακό για δύο μεταγραφικές περιόδους.

Το δήθεν συμβόλαιο

Γιατί τα ζητούσε όλα αυτά; Διότι υποστήριζε πως ο Χριστοδουλόπουλος έχει δύο συμβόλαια. Ενα μαζί της και ένα με τον Ολυμπιακό. Το γεγονός ότι η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ έκρινε το δήθεν συμβόλαιο της ΑΕΚ με τον ποδοσφαιριστή άκυρο είναι οδηγός και για όσα θα ακολουθήσουν στο επόμενο επίπεδο. Διότι η Επιτροπή στέλνει το θέμα στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ομοσπονδίας ως προς τις ποινές. Αλλά τι ποινές μπορεί να υπάρξουν για έναν ποδοσφαιριστή που έχει ένα και μοναδικό συμβόλαιο και για μια ομάδα που, όπως επιβεβαίωσε η χθεσινή απόφαση, έπραξε τα νόμιμα αποκτώντας τον από την ελεύθερη αγορά. Για τον… σεληνιασμένο επιθετικό των Ερυθρολεύκων, όλη αυτή η ιστορία με το θέμα της μεταγραφής έλαβε τέλος. Πλέον μόνο ποδόσφαιρο. Και φυσικά μόνο Ολυμπιακός! Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΑΕΚ σκοπεύει να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο «προκειμένου να υπάρξει επιτέλους δικαστική επίλυση της διαφοράς».

Σκληρή απάντηση Ολυμπιακού σε ΑΕΚ και Μελισσανίδη

Η απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, ξεκάθαρη και κατανοητή. Μαζί και η δικαίωση του ποδοσφαιριστή και του Ολυμπιακού. Η ΑΕΚ όμως αντί να αποδεχθεί την κρίση των δικαστών, θέλησε με ανακοίνωσή της να… στείλει την μπάλα στην κερκίδα. Δεν τα κατάφερε. Η απάντηση των Ερυθρολεύκων στην ανακοίνωσή της έβρεξε… βόμβες! Οι Πειραιώτες δεν σήκωσαν απλά το γάντι της πρόκλησης με αφορμή την κιτρινόμαυρη αντίδραση. Με θέση τους έδωσαν απαντήσεις, περνώντας στην αντεπίθεση για όλα: τον Χριστοδουλόπουλο, το προσωπικό μένος του Δημήτρη Μελισσανίδη για τον διεθνή άσο, τον ΟΠΑΠ και τις… χορηγίες σε μίντια, το «παντελόνιασμα» των χρημάτων του Τσάμπιονς Λιγκ. «Ας σοβαρευτούν λίγο στην ΑΕΚ, όσο είναι καιρός και ας μη δυναμιτίζουν το κλίμα, για να παρακολουθήσουμε ένα καλό πρωτάθλημα χωρίς εντάσεις και ακρότητες» καταλήγει η τοποθέτηση που παρουσιάζουμε αναλυτικά:

Η θέση της Ερυθρόλευκης ΠΑΕ

Η θέση του Ολυμπιακού για όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΕΚ: η ΠΑΕ ΑΕΚ, κατά την προσφιλή τακτική της δημιουργεί κλίμα αμφισβήτησης μιας απόφασης που και η ίδια η ΑΕΚ γνώριζε από την αρχή ότι θα είναι υπέρ του Λάζαρου και του Ολυμπιακού, γιατί αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο.

Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, ως μέτοχος του ΟΠΑΠ, έχει την ευχέρεια να μοιράζει χορηγίες σε μίντια (zougla.gr, LiveSport, Espresso, Δημοκρατία) που στη συνέχεια γίνονται φερέφωνά του, αλλά ακόμα και αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρός νομικός σε αυτή τη χώρα που δεν θα μπορούσε να δει, ότι σε αυτή την υπόθεση η ΑΕΚ δεν έχει καμία τύχη, ενώ είναι γνωστό ότι η ΕΕΟΔ έχει βγάλει σωρεία αντίστοιχων αποφάσεων.

Το προσωπικό μένος του Δημήτρη Μελισσανίδη για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, αλλά και η προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα, για την επικείμενη εκδίκαση στο Διαιτητικό Δικαστήριο, οδηγούν την ΑΕΚ σε αυτή τη στάση. Ο χορηγούμενος από τον Μελισσανίδη και τον ΟΠΑΠ Τύπος και οι ιστοσελίδες που ελέγχονται από αυτόν γράφουν για «σκάνδαλο».

Είναι οι ίδιες εφημερίδες και οι ίδιες ιστοσελίδες που δεν ασχολούνται με το παγκόσμιο φαινόμενο να είναι ιδιοκτήτης ομάδας μέτοχος στοιχηματικής εταιρείας (ΟΠΑΠ) που χορηγεί τους… ανταγωνιστές του στο Πρωτάθλημα! Αυτό το ασυμβίβαστο, ακόμα και το ανεπαρκές νομικό επιτελείο της ΑΕΚ μπορεί να το αντιληφθεί. Αλλωστε ήδη το έχει αντιληφθεί όλη η Ελλάδα. Οπως έχει αντιληφθεί και τα πραγματικά σκάνδαλα, αυτά που είδαμε στην Τρίπολη.

Οσα έχουν γραφτεί από τους χορηγούμενους, για τη δήθεν σχέση του Ολυμπιακού και του ηγέτη του με ανθρώπους που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με την ΕΕΟΔ, είναι αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας, της διοίκησης της ΑΕΚ, που πασχίζει να αλλάξει την ατζέντα και την γκρίνια των φιλάθλων της ΑΕΚ για την ανικανότητα της διοίκησής της στις μεταγραφές και όχι μόνο.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ μίλαγε για «παντελονιάσματα» των χρημάτων του Τσάμπιονς Λιγκ και ζητούσε ποσοστό επί των εσόδων, από την ομάδα που παίζει στη διοργάνωση. Τώρα για… «παντελόνιασμα» τον κατηγορούν όλοι οι φίλαθλοι της ομάδας του, γελάνε οι αντίπαλοι μαζί του και έτσι δεν έχει επιλογή, από το να τους στρέψει εναντίον του Λάζαρου αλλά και σε ανύπαρκτα σκάνδαλα. Ομως δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού γνωρίζουν ότι αν ο Λάζαρος είχε την προσφορά που είχε στην ΑΕΚ, τα τελευταία χρόνια, στη δική μας ομάδα, δεν θα έφευγε ποτέ. Και αυτό το ξέρουν καλά και το γνωρίζουν και οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. Ας σοβαρευτούν λίγο στην ΑΕΚ όσο είναι καιρός και ας μη δυναμιτίζουν το κλίμα, για να παρακολουθήσουμε ένα καλό πρωτάθλημα χωρίς εντάσεις και ακρότητες.

H ανακοίνωση της ΑΕΚ

«Στην ΠΑΕ ΑΕΚ ουδεμία έκπληξη προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών! Και πώς να μας προκαλέσει, αφού είχαν σπεύσει να μας…  ενημερώσουν μέσω διαρροής προς τον ερυθρόλευκο Τύπο, κάτι που εκτός από πρωτοφανές είναι απόλυτα ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η συγκεκριμένη Επιτροπή χειρίστηκε την υπόθεση.

Απλώς νομίζαμε ότι αυτές οι εποχές είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Διαψευστήκαμε και επιφυλασσόμεθα πλέον για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ θα προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο προκειμένου να υπάρξει επιτέλους δικαστική επίλυση της διαφοράς με εφαρμογή των κανόνων δικαίου και εξέταση όλων των νομικών παραμέτρων που θέσαμε με το υπόμνημά μας, αφού η συγκεκριμένη Επιτροπή το μόνο που έκανε ήταν διαρροές…».