Τριάντα πέντε λάθη! Ας αναφερθεί και αριθμητικώς το νούμερο, ώστε να μην υπάρξει παρανόηση: 35 είναι τα λάθη στα οποία υπέπεσε η Εθνική ομάδα στους δύο φιλικούς αγώνες που έπαιξε στο Παρίσι, κόντρα στο Μαυροβούνιο και στη Γαλλία, και όπως λέει κι ένα παλιό ανέκδοτο, «ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτε»!

Υπάρχει και συνέχεια σε αυτή την υπόθεση: πολλά εξ αυτών των λαθών υπήρξαν αβίαστα, χώρια που φάνηκαν επιρρεπείς παίκτες που ξέρουν να μανουβράρουν την μπάλα, όπως ο Νικ Καλάθης και ο Κώστας Σλούκας. Σε κάθε περίπτωση, εάν τα λάθη θεωρούνται ανώδυνα στα φιλικά ματς, απαγορεύονται διά ροπάλου κόντρα στους Σέρβους και στους Γεωργιανούς που στέκονται τώρα στον δρόμο της Εθνικής: Ε, να μην επιβεβαιωθεί κιόλας το ρηθέν υπό του Οτο φον Μπίσμαρκ, ότι «ένας ανόητος άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη του, ενώ ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων»!

Μετά την επιστροφή της από την Πόλη του Φωτός, που μετατράπηκε σε πόλη των… λαθών, η ελληνική ομάδα ταξιδεύει σήμερα στο Ηράκλειο, όπου μεθαύριο το βράδυ θα αντιμετωπίσει τη Σερβία, ενώ θα ακολουθήσει, την Κυριακή, ο αγώνας με τη Γεωργία στην Τιφλίδα.

«Η κατάσταση είναι περίεργη για όλους μας. Υπάρχουν παίκτες που δεν έκαναν προετοιμασία με τους συλλόγους τους, όπως ο Σλούκας. Αλλοι ερχόμαστε στη μέση και τα κορμιά είναι βαριά, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε τον τρόπο να πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε» σχολίασε χθες ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος αναφερόμενος στο περιστατικό με το σύστημα συναγερμού στο «Pierre de Coubertin» δεν έχασε την ευκαιρία να αστειευθεί: «Δεν πάτησα εγώ το κουμπί, δεν ήξερα καν πού είναι, άλλωστε έπαιξα για πρώτη φορά σε αυτό το γήπεδο. Δεν μπορούσα να ξέρω, δεν έχω γίνει ακόμα… τρομοκράτης»!

Προς επίρρωσιν του ισχυρισμού του διεθνούς φόργουορντ του λειτουργεί η δήλωση του ιδίου του Σλούκα, ο οποίος, στην πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής, έλεγε ότι «έχω να παίξω μπάσκετ τρεις μήνες»!

Τρία σημεία

Εκτός από τα λάθη, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος εστιάζει σε άλλα τρία βασικά σημεία στα οποία η Εθνική υστέρησε: στην άμυνα pick ‘n’ roll, την οποία κτύπησαν οι Γάλλοι σκοράροντας κατά κόρον και με υψηλά ποσοστά ευστοχίας, στα ριμπάουντ (25-41 στο προχθεσινό ματς) και στις συνεργασίες.

Σε πείσμα των κακών εμφανίσεων (με εξαίρεση ένα δεκαπεντάλεπτο απέναντι στο Μαυροβούνιο), η Εθνική δεν κυριεύεται από πανικό. «Ξέρουμε τι και πώς πρέπει να το διορθώσουμε» τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, ο οποίος ελπίζει ότι στον αγώνα της Πέμπτης οι παίκτες αφενός θα βρίσκονται στην ίδια σελίδα και αφετέρου θα έχουν την απαραίτητη αυτοσυγκέντρωση και την πνευματική δύναμη που απαιτείται απέναντι στους Σέρβους.