Ενα διατηρητέο μνημείο της Ελλάδας, που στολίζει την Ευρυτανία επί 360 χρόνια, κινδυνεύει να γκρεμιστεί. Είναι το περίφημο Γεφύρι του Μανώλη, που συνδέει τις όχθες του ποταμού Αγραφιώτη, έχοντας προσελκύσει τον διεθνή θαυμασμό για την ιδιαίτερη ομορφιά του.
Πριν από λίγες ημέρες παρατηρήθηκε πτώση τμήματος του τείχους στην ανατολική πλευρά του και οι ντόπιοι φοβούνται ότι με τις πρώτες βροχές του χειμώνα το γεφύρι θα παρασυρθεί από τον χείμαρρο μαζί με την ιστορία τεσσάρων αιώνων.
Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, καθώς το γεφύρι αποτελεί αναγνωρίσιμο τοπόσημο για την περιοχή από το 1659.
Ο Σύλλογος Φίλων της Γέφυρας του Μανώλη απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζητώντας με επιστολή του τη λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης, με την επισήμανση ότι απαιτείται εμπεριστατωμένη μελέτη από μηχανικούς και όχι εμβαλωματικές εργασίες. Χθες, μετά τις πιέσεις των κατοίκων, ξεκίνησαν έλεγχοι για την εκτίμηση της κατάστασης.
ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Το Γεφύρι του Μανώλη είναι μοναδικό στην Ελλάδα, ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι ύψους 22 μέτρων, που αποτελεί ένα αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Πριν από περίπου δύο χρόνια επίσημη αποστολή από το «National Geographic» είχε μεταβεί στην περιοχή για να το φωτογραφίσει. Πήρε το όνομά του από τον ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη και αποτέλεσε επί 300 χρόνια το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Αυτό άλλαξε το 1964 με την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και της ομώνυμης τεχνητής λίμνης, εξαιτίας της οποίας τους χειμερινούς μήνες το γεφύρι βυθίζεται στο νερό δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό σκηνικό, που όμως επιβαρύνει την κατασκευή.
«Διαπιστώσαμε την καταστροφή στα τέλη Αυγούστου, όταν πλέον κατέβηκε τελείως το νερό και φάνηκε η ζημιά» λέει στα «ΝΕΑ» ο Γρηγόρης Φέρρας, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Γέφυρας του Μανώλη, ο οποίος αγωνίζεται από το 2014 για τη διάσωση και ανάδειξη του γεφυριού. «Εχει πέσει ένα μεγάλο κομμάτι και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με τα 22 σκαλιά που βρίσκονται στην πλευρά από την οποία κατέρρευσε το τοιχίο. Συγκρίνοντας τις τωρινές φωτογραφίες με παλιές, οποιοσδήποτε καταλαβαίνει τη διαφορά. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Αν δεν γίνουν άμεσα οι εργασίες πριν από τον χειμώνα, το χάνουμε το γεφύρι».
ΡΩΓΜΕΣ. Πριν από έναν χρόνο η γέφυρα είχε αντιμετωπίσει πάλι κίνδυνο, καθώς στο δυτικό τμήμα της είχαν προκληθεί ρωγμές και σημειωνόταν κατολίσθηση πετρών. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υλοποίησε εργασίες που ανέκοψαν το πρόβλημα, όμως φέτος επήλθαν τα χειρότερα. «Αυτήν τη φορά το πρόβλημα ανέκυψε στην ανατολική πλευρά του γεφυριού και ήταν απρόβλεπτο, αφού με επίσημη αυτοψία του πριν από δύο χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού μάς είχε πει ότι το κομμάτι αυτό ήταν σταθερό» λέει ο Γρηγόρης Φέρρας. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, επείγει όσο ποτέ στην ιστορία του γεφυριού» συμπληρώνει. «Γι’ αυτό απαιτούμε να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στα βάθρα με αυτοψία μηχανικών και όχι απλώς από έναν εργολάβο, να μην περιοριστούν οι εργασίες στην εκτροπή της ροής του ποταμού και να κινηθούν όλα με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος».
Σύμφωνα με τον θρύλο, το Γεφύρι του Μανώλη στεριώθηκε με την ανθρωποθυσία μιας βασιλοπούλας που ζούσε στην περιοχή και η οποία είχε ερωτευτεί τον πρωτομάστορα. Την περιπέτεια αυτή έχει περιγράψει σε ποίημά του ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης.