Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα πάντως αυξημένες πιθανότητες φέρεται ότι συγκεντρώνει το σενάριο της σταδιακής περικοπής. Από την Κομισιόν τα μηνύματα υποδεικνύουν περιθώριο ευελιξίας, από την πλευρά του ESM εκπέμπεται αυστηρότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιοριστεί σε θέματα τραπεζικής φύσης παρακολουθώντας διακριτικά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ το ΔΝΤ μετέχει ως σύμβουλος με βαρύνοντα λόγο στις αγορές, αλλά χωρίς τη δύναμη επιβολής της άποψής του, όπως συνέβαινε στα μνημονιακά χρόνια.
Έντυπη Έκδοση - Ελλάδα
Το παρασκήνιο για τις συντάξεις
Αυξημένες πιθανότητες έχει το σενάριο για σταδιακή περικοπή, ενώ υπάρχουν διαφορετικές «γραμμές» στους κόλπους των δανειστών n Στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι συναντήσεις με τους θεσμούς
Με διαφορετικές γραμμές στους κόλπους των δανειστών όσον αφορά τον καυτό φάκελο των συντάξεων και με ανοιχτό το ενδεχόμενο το μαχαίρι να επιβληθεί με δόσεις, οι επικεφαλής των αποστολών Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα τον πρώτο κύκλο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας. Σενάριο συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών για την ακύρωση του μέτρου σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν υπάρχει και ούτως ή άλλως οι τελικές αποφάσεις δεν μπορούν να δρομολογηθούν πριν ο προϋπολογισμός του 2019 περάσει τις εξετάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου στα μέσα Οκτωβρίου. Προς το παρόν, καταγράφονται θέσεις και προθέσεις, αριθμοί και προοπτικές με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να δίνουν από σήμερα τη σκυτάλη στους επικεφαλής της αλλοτινής τρόικας.
Εως χθες το απόγευμα το γραφείο όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρώτο ραντεβού Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους θεσμούς εμφανιζόταν ως ένα κρατικό μυστικό, σαν να έχει μεγάλη σημασία αν το παζάρι θα παιχτεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο γραφείο του υπουργού στην οδό Νίκης ή σε άλλο κυβερνητικό κτίριο. Ούτως ή άλλως, το τελικό παζάρι για τις συντάξεις θα παιχτεί σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, με τον τελευταίο λόγο να τον έχει το Eurogroup.
Τελικά έγινε γνωστό πως οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο προστατευμένο έδαφος του υπουργείου…Δικαιοσύνης. Εκεί θα γίνουν οι ζυμώσεις, αλλού θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις συντάξεις.
Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού θέσεων και διαθέσεων από την πλευρά των θεσμών, το τελευταίο σενάριο φέρνει στο προσκήνιο ενδεχόμενες μειώσεις των συντάξεων σε δόσεις.
ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΙΕΤΙΑΣ. Οι συμφωνημένες και προνομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και σε βάθος διετίας. Μια τέτοια επιλογή είναι προφανές ότι δίνει τον χρονικό ορίζοντα που επιζητεί το Μαξίμου ώστε να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες χωρίς να έχουν κοπεί οι συντάξεις, μεταφέροντας την καυτή πατάτα στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση.
Την εναλλακτική αυτή φέρεται ότι στηρίζει κυρίως η Κομισιόν, υιοθετώντας το κυβερνητικό επιχείρημα ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι δημοσιονομικά απαραίτητες, υπό την έννοια ότι οι εξοικονομήσεις ισοσκελίζονται από την εφαρμογή των αντιμέτρων.
Μια τέτοια αίσθηση περί «δημοσιονομικής ουδετερότητας» από την πλευρά της Κομισιόν μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν χθες εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης με το κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM), Φρανσέσκο Ντρούντι (EKT) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα, βέβαια, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ – μετά το αυστηρό μήνυμα ότι τυχόν αθέτηση των συμφωνηθέντων μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση των μέτρων για το χρέος – με νεότερες δηλώσεις του (στο capital.gr) τόνιζε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ. Οι αγορές πρόσκαιρα φάνηκε να ηρεμούν μετά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν σεβαστοί και τις «μετρημένες» παροχές στη ΔΕΘ. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν χθες καθοδικά (αν και πολλαπλάσια φαίνεται ότι επέδρασαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας για σεβασμό των δημοσιονομικών περιορισμών), αλλά ήταν η σειρά του ελληνικού Χρηματιστηρίου να υπενθυμίσει πόσο εύθραυστη παραμένει η κατάσταση. Ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε πτώση 1,84%, χάνοντας και πάλι το «οχυρό» των 700 μονάδων, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει βίαιη πτώση 6,91%.
Επιβεβαιώνει για τη διαπραγμάτευση
Στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι πρόκειται για το κεντρικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Σε σύνεντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του euronews, ο Πρωθυπουργός ειδικότερα ανέφερε: «Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι, και αντιαναπτυξιακό, και μη διαρθρωτικό».