Ενα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι διοργανώνει από σήμερα έως τις 20 Σεπτεμβρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia – Grecia 2018 της Πρεσβείας της Ιταλίας, στήνεται στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς το αφιέρωμα «Πιερ Πάολο Παζολίνι – Ο μεγάλος αιρετικός». Το ελληνικό κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να απολαύσει σχεδόν ολόκληρη τη φιλμογραφία του σημαντικού σκηνοθέτη. Ετσι, θα προβληθούν 17 ταινίες μέσα από νέες κόπιες που αποκατέστησε το Ινστιτούτο Luce Cinecitta και η Ταινιοθήκη της Μπολόνια.

Ο βασικός πυρήνας των προβολών θα αφορούν 15 ταινίες μεγάλου μήκους του Παζολίνι. Ανάμεσά τους θα είναι γνωστές επιτυχίες του όπως τα «Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα», «Χίλιες και μία νύχτες», «Θεώρημα», «Μήδεια», «Το δεκαήμερο» και «Οι θρύλοι του Καντέρμπουρι». Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προβληθεί το «Η οργή του Παζολίνι», μια νέα 80λεπτη βερσιόν της παλιότερα γνωστής ως «Οργής», ένα δίπτυχο φιλμικό σχόλιο της δεκαετίας του 1960. Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δύο ταινίες μικρού μήκους. Πρόκειται για «Το τυρί», επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας «Rogopag» σε σκηνοθεσία των Ροσελίνι, Γκοντάρ, Παζολίνι και Γκρεγκορέτι. Αλλά και για το «Τι πράγμα είναι τα σύννεφα;», επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας «Capriccio all’ italiana». Οι προβολές θα ολοκληρωθούν με παραλειπόμενα ταινιών του Παζολίνι, καθώς προβλέπεται η μετάδοση κάποιων αποσπασμάτων που έχουν παραλειφθεί από την τελική κόπια των ταινιών του «Ορνια και πουλάκια» και «Χίλιες και μία νύχτες».

Το αφιέρωμα αρχίζει σήμερα με την προβολή της ταινίας «Ορνια και πουλάκια» παρουσία του Νινέτο Ντάβολι, ηθοποιού και στενού συνεργάτη του Παζολίνι, ο οποίος θα προλογίσει το φιλμ. Ο ίδιος θα είναι παρών και αύριο βράδυ στην προβολή του «Χίλιες και μία νύχτες», στο οποίο συμμετέχει ως ηθοποιός. Στο τέλος, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Τις υπόλοιπες βραδιές άνθρωποι από τον χώρο του κινηματογράφου και του πολιτισμού γενικότερα θα αναλύουν τα μηνύματα και τη σημασία της κάθε ταινίες λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι έναρξής τους. Ανάμεσά τους θα είναι ο Γιάγκος Ανδρεάδης, ο δικός μας Γιάννης Ζουμπουλάκης, η Μαριάννα Κάλμπαρη, ο Γιάννης Σολδάτος και η Μυρτώ Ρήγου.

Την προβολή της φιλμογραφίας του Παζολίνι θα πλαισιώσει η έκθεση φωτογραφίας του Ρομπέρτο Βίλα «Η ανατολή του Πιερ Πάολο Παζολίνι». Από σήμερα έως τις 27 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης θα στηθούν φωτογραφίες και βίντεο του καλλιτέχνη από τα γυρίσματα της ταινίας «Χίλιες και μία νύχτες». Ολο το υλικό που παρουσιάζεται τόσο από την οπτική γωνία ενός φωτογράφου πλατό όσο και από αυτήν ενός ανεξάρτητου εξερευνητή – καλλιτέχνη που πραγματοποιεί τη δική του περιπλάνηση σε έναν θαυμαστό κινηματογραφικό κόσμο γεμάτο χρώμα και αξιομνημόνευτες στιγμές. Αλλωστε ο Ρομπέρτο Βίλα στο πλατό της ταινίας ήρθε σε στενή επαφή με τον Παζολίνι και η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους τον βοήθησε να αιχμαλωτίσει με τον φακό του την ενέργεια των γυρισμάτων.

INFO

«Πιερ Πάολο Παζολίνι – Ο μεγάλος αιρετικός». Από σήμερα έως τις 20 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο Λαΐς (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός, είσοδος 5 ευρώ)