Η 20χρονη Ναόμι Οσάκα μπήκε στην ελίτ του παγκόσμιου τένις και ετοιμάζεται να γίνει μία από τις υψηλότερα αμειβόμενες αθλήτριες στην ηλικία της. Η μεγάλη επιτυχία της, να γίνει η πρώτη εκπρόσωπος της Ιαπωνίας που έχει κατακτήσει τουρνουά Γκραν Σλαμ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ασιατικής αγοράς που σκοπεύει να επενδύσει σε αυτή. Σύμφωνα μάλιστα με τον αγγλικό Τύπο αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα μια νέα συμφωνία, ενώ έχουν αρχίσει οι συζητήσεις με την Adidas για την ανανέωση του συμβολαίου, που μπορεί να αγγίζει τα 10 εκατ. δολάρια ετησίως.

Η Οσάκα γεννήθηκε στην Ιαπωνία και διατήρησε το επώνυμο της μητέρας της, καθώς ο πατέρας της είναι από την Αϊτή. Η οικογένεια μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν αυτή ήταν ακόμη τριών χρόνων.

Ηταν μια τυπική οικογένεια που οι δύο γονείς προσπαθούσαν να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους. Η μητέρα της, Ταμάκι, εργαζόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες σε μια ιαπωνική εταιρεία στο Μαϊάμι. Το σπίτι τους ήταν στην Μπόκα Ρατόν, μια πόλη 69 χλμ. βόρεια του Μαϊάμι, και η Ταμάκι έπρεπε να οδηγεί καθημερινά μιάμιση ώρα για να πάει στην εργασία της και να επιστρέψει το απόγευμα στο σπίτι.

Ο πατέρας της, Λέοναρντ, ήταν ο πρώτος προπονητής της, ωστόσο πλέον αποφεύγει συστηματικά να παρακολουθεί τα παιχνίδια της. Ετσι δεν έζησε από κοντά ούτε τον θρίαμβό της στο US Open.

«Νομίζω ότι την ώρα που αγωνίζομαι μπορεί να περπατάει. Δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα παιχνίδια μου, επειδή αισθάνεται πίεση, ωστόσο παλαιότερα ήταν πάντα κοντά μου στις προπονήσεις» εξηγεί η 20χρονη πρωταθλήτρια.

Τις υποθέσεις της διαχειρίζεται μια μεγάλη εταιρεία, όπως συμβαίνει και με τον συμπατριώτη της, Κέι Νισικόρι, ο οποίος στο αμερικανικό Οπεν έφτασε έως την ημιτελική φάση. Ηδη υπάρχουν αρκετές εταιρείες που έχουν τον Νισικόρι για το ανδρικό τένις, αλλά αναζητούσαν και μια κοπέλα από την Ιαπωνία. Κατά συνέπεια, η νίκη της Ναόμι στη Νέα Υόρκη ήρθε την πλέον κατάλληλη στιγμή.

Ηδη έκανε άλμα 12 θέσεων και από το Νο 19 βρέθηκε στο Νο 7. «Αν συνεχίσει να βελτιώνεται με τον τρόπο που μας έδειξε τις δύο τελευταίες εβδομάδες, θα είναι σε θέση να γίνει η πρώτη αθλήτρια από την Ιαπωνία που θα ανέβει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης» είπε η Κιμίκο Ντάτε, η οποία είχε φτάσει στα ημιτελικά του Γουίμπλεντον το 1996. Η Ντάτε πιστεύει επίσης πως η Οσάκα μπορεί να ξεπεράσει την Κινέζα Λι Να, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα από την Ασία που κατέκτησε δύο τίτλους σε Γκραν Σλαμ.

Στα ύψη

Η αλήθεια είναι πως το 2018 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για την 20χρονη αθλήτρια. Τον περασμένο Μάρτιο κατέκτησε τον τίτλο στο masters του Ιντιαν Γουέλς, ένα τουρνουά το οποίο θεωρείται το πέμπτο Γκραν Σλαμ.

Η ίδια παραδέχθηκε πως το πρωί του τελικού είχε μεγάλο άγχος και αισθανόταν ότι δεν μπορούσε να φάει τίποτα. Επικοινώνησε με την αδελφή της, Μαρί (επίσης αθλήτρια του τένις) που ήταν στο Παρίσι. «Μου είπε να το αντιμετωπίσω σαν ένα παιχνίδι όπως όλα τα άλλα» είπε η Ναόμι, ωστόσο η αντίδρασή της ήταν έντονη: «Είσαι τρελή; Είναι ένας τελικός Γκραν Σλαμ». Η αδελφή της όμως κατάφερε να την ηρεμήσει, δείχνοντάς της εικόνες από… γαλλικά αρτοσκευάσματα. «Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να ξεφύγει το μυαλό μου από το παιχνίδι. Νομίζω ότι τελικά ήταν σωστή κίνηση» παραδέχθηκε η 20χρονη αθλήτρια.

Στη διαμάχη της Σερίνα Γουίλιαμς με τον διαιτητή του τελικού στο US Open, έμεινε αμήχανη, ωστόσο οι αποδοκιμασίες που ακούστηκαν από την εξέδρα τής δημιούργησαν απορίες: «Ηταν για εμένα ή τον διαιτητή;» διερωτήθηκε.

Οσον αφορά την 36χρονη Αμερικανίδα, οι διαιτητές, απογοητευμένοι από τη στάση της WTA και της ομοσπονδίας των ΗΠΑ, σκέφτονται να μη διευθύνουν αγώνες της για ένα χρονικό διάστημα.