Επιβλητικός, όπως αρμόζει σε έναν γίγαντα 195 εκ. Ο Γιάγκος Βούκοβιτς αφού οδήγησε την Κόνιασπορ στις καλύτερες σεζόν της ιστορίας της, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Τουρκίας (2017), ήρθε στον Ολυμπιακό που είχε αποφασίσει την επένδυση στο… μπόι αλλά και στο αριστερό πόδι του σέρβου κεντρικού αμυντικού. Και αυτός, έστω με καθυστέρηση ενός έτους, αποδεικνύει πλέον το αυτονόητο: ότι οι Ερυθρόλευκοι είχαν δίκιο για εκείνον. Εξού και το γεγονός πως οι ανακατατάξεις του καλοκαιριού τον βρήκαν να κρατά ξανά τη θέση του.

Μπορεί να είμαστε ακόμη στις πρώτες στροφές της σεζόν, με μόλις έξι επίσημες αναμετρήσεις, ο Βούκοβιτς όμως έχει προλάβει να καταθέσει διαπιστευτήρια και ο Πέδρο Μαρτίνς έχει φανερώσει τις προθέσεις του για τον 30χρονο στόπερ. Η τοποθέτησή του στην καρδιά της ερυθρόλευκης άμυνας και o ηγετικός ρόλος που του έχει αποδοθεί τα λένε όλα.

Ή έστω τα… περισσότερα, μιας και η ιστορία του Γιάγκος Βούκοβιτς και του Ολυμπιακού έχει μπόλικα κεφάλαια. Και σίγουρα πάρα πολύ ενδιαφέρον. Θυμίζουμε πως ο διεθνής με τη Σερβία άσος είναι μεταγραφή της εποχής του Μπέσνικ Χάσι στο μεγάλο λιμάνι (13/7/2017) και προέκυψε έπειτα από μάχη καθώς αφενός η Κόνιασπορ δεν ήθελε να τον αποχωριστεί, αφετέρου ο πρώην προπονητής του σε αυτή τον ήθελε μαζί του στη Φενέρμπαχτσε. Ο Ολυμπιακός τέλος πάντων τα κατάφερε. Για τον Βούκοβιτς όμως η καθιέρωση δεν άργησε… μια μέρα, αλλά μια ολόκληρη σεζόν. Ενας μυϊκός τραυματισμός πέρυσι τέτοια εποχή (7/9) τον έστειλε στα πιτς για τρεις εβδομάδες, που όπως αποδείχθηκε ήταν λόγω της αλλαγής προπονητή.

Ο Σέρβος με τον Χάσι πρόλαβε να παίξει σε δύο ματς των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ (Παρτιζάν, Ριέκα) και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τη Λάρισα. Η επόμενη φορά που πάτησε χορτάρι ήταν με τον Τάκη Λεμονή σε ένα ματς Κυπέλλου με τον Αχαρναϊκό (25/10) και η τελευταία ερυθρόλευκη πάλι για την ίδια διοργάνωση. Για έξι λεπτά κόντρα στον Πλατανιά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα (20/12).

Θυμίζουμε ότι η σεζόν πέρυσι ήταν μουντιαλική και ο Βούκοβιτς πάσχιζε για να κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής στο μεγάλο ραντεβού της Ρωσίας με τα χρώματα της Σερβίας. «Θέλω να παίξω και να πετύχω στον Ολυμπιακό, να βοηθήσω την ομάδα. Νιώθω πάρα πολύ καλά εδώ και εγώ και η οικογένειά μου. Θέλω να προσφέρω και να μπορέσω να κρατήσω τη θέση μου στην εθνική ομάδα στο Μουντιάλ. Δώσε μου μια ευκαιρία» είχε πει στον Τάκη Λεμονή. Ο έλληνας κόουτς τού είχε απαντήσει καταφατικά. Η ευκαιρία όμως ήταν τα έξι λεπτά στα Περιβόλια για το ματς Κυπέλλου με τον Πλατανιά. Αναπόφευκτα ο Βούκοβιτς έπρεπε να βρει κάτι άλλο. Και αυτό το κάτι βρέθηκε μέσω δανεισμού στη Βερόνα (15 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ). Τα πήγε καλά στην Ιταλία, αλλά το Μουντιάλ δεν το πρόλαβε. Εκεί όμως το θέμα ήταν άλλο. Λέγεται πως μανατζερικά κανάλια ήταν εκείνα που του έκλεισαν την πόρτα. Ο νυν προπονητής της Εθνικής άλλωστε Μλάντεν Κρστάιτς δεν είναι παρά ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Παρτιζάν σε μια εποχή που συγκεκριμένος ατζέντης… έλυνε και έδενε σε εκείνη!

Ο παράγων Μαρτίνς

Και κάπου εκεί προκύπτει στην εξίσωση ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος πριν ξεκινήσει η προετοιμασία είδε όλους τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές. Και εκείνους που αγωνίζονταν στον Ολυμπιακό και όσους ήταν δανεικοί σε άλλες ομάδες. Ο Βούκοβιτς δεν περίμενε πως θα έχει δεύτερη ευκαιρία, αλλά ο νέος προπονητής της ομάδας είχε διαφορετική άποψη. «Ξέρω ποιος είσαι, αλλά δεν έχω δουλέψει μαζί σου. Θέλω να έρθεις στην προετοιμασία» του είπε στο τετ α τετ που είχαν τον Ιούνιο στον Ρέντη, σε μια εποχή που ο Σέρβος ήξερε πως 3-4 ομάδες από Ιταλία και Ολλανδία εξετάζουν την περίπτωσή του. Η δεύτερη μεταξύ τους συζήτηση ήρθε πριν από το πρώτο ματς με τη Λουκέρνη. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθεια που κάνεις. Θέλω να μείνεις στην ομάδα. Να ξέρεις ότι σε θεωρώ πολύ σημαντικό στα πλάνα μας» του είπε ο Μαρτίνς επιβεβαιώνοντας την παραμονή του 30χρονου στόπερ στο ρόστερ.

Συνέπεια

Τα υπόλοιπα είναι σχεδόν γνωστά. Ο τρόπος που δούλεψε στην προετοιμασία, η συνέπειά του στα φιλικά, η διάθεσή του να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει, τα μεγάλα ματς που έκανε με αντίπαλο την Μπέρνλι, τα οποία έφεραν τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Τι είναι άγνωστο; Πως δεν ήταν μόνο προπόνηση και διάθεση το… εισιτήριο της ολικής επαναφοράς. Ηταν και ο νέος διατροφολόγος της ομάδας, που έχει φέρει μαζί του ο Μαρτίνς από την Πορτογαλία, ο Ερνάνι – το προσωπικό πρόγραμμα που έχει δώσει στον Σέρβο τον έχει κάνει άλλο άνθρωπο. Εχασε κάποια κιλά, κυρίως όμως τον βοήθησε μέσω της προπόνησης να είναι «στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας μου», όπως έλεγε προ ημερών σε σέρβους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για την επανεκκίνηση στο μεγάλο λιμάνι. Εδώ όπου φέτος έχει ήδη περισσότερα ματς από ό,τι έκανε πέρυσι σε μισή σεζόν! Εδώ όπου ο ρόλος του πλέον είναι αδιαπραγμάτευτος και η παρουσία του μια μεταγραφή… εσωτερικού σαν εκείνες του Γιαννιώτη, του Τσιμίκα, του Μπουχαλάκη ή ακόμη, αν θέλετε, του φετινού Ομάρ. Της μισής νέας ενδεκάδας!