Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, όμως τελικά οι εκλογές στη Σουηδία, παρά την αύξηση του ποσοστού του ακραίου, ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, προκάλεσαν μια μικρή νότα αισιοδοξίας σε κάποιους αναλυτές. Οι Σουηδοί Δημοκράτες, ένα κόμμα που έχει ρίζες στη θεωρία της ανωτερότητας της λευκής φυλής, ήλπιζαν ότι θα γίνουν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Ρίκσνταγκ, τη σουηδική Βουλή. Βέβαια, αύξησαν το ποσοστό τους στο 17,6% σε σύγκριση με 12,9% πριν από τέσσερα χρόνια, όμως αποδείχθηκε ότι οι προσδοκίες τους ήταν υπερβολικές και τώρα φαίνεται μάλλον απίθανο να καθορίσουν εκείνοι τη διαμόρφωση της επόμενης κυβέρνησης της Στοκχόλμης.
Οι εκλογές στη Σουηδία, λοιπόν, φαίνεται ότι υποστηρίζουν μια τάση που τείνει να διαμορφωθεί. Τα τελευταία τρία χρόνια, τα ακροδεξιά και δεξιά κόμματα που αντιτίθενται στη μετανάστευση έχουν κερδίσει έδαφος σε όλη την Ευρώπη. Το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης στην Πολωνία κέρδισε 38% των ψήφων τον Οκτώβριο του 2015. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία έλαβε 13% το 2017 και η Λέγκα στην Ιταλία μπήκε σε κυβέρνηση συνασπισμού τον Μάρτιο. Στις πιο πρόσφατες εκλογές σε χώρες της ΕΕ, τα ξενοφοβικά κόμματα συγκέντρωσαν, κατά μέσο όρο, 12% των ψήφων.
Τα στοιχεία από τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η τάση αυτή είναι μεγαλύτερη σε κάποιες χώρες και ότι μάλλον δεν πρόκειται για ένα κίνημα ευρείας βάσης σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο. Αν και η υποστήριξη για αντιμεταναστευτικά κόμματα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες διπλασιάστηκε από 12,5% τον Ιανουάριο σε 25% σήμερα, ο κύριος λόγος είναι οι έντονες αντιδράσεις σε τρεις χώρες: Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία.
Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτά τα λαϊκιστικά κόμματα που σημειώνουν άνοδο στις κάλπες να επωφελούνται απλώς από χαρισματικούς ηγέτες ή κάποια ασυνήθιστη πολιτική σχετικά με το Μεταναστευτικό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε 10 εκ των 13 χωρών που μελετήθηκαν τα στοιχεία, οι συντηρητικοί λαϊκιστές έχουν χάσει έδαφος σε σύγκριση με το 2016.
Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες της αντιευρωπαϊκής εκστρατείας με σύμμαχο ακροδεξιά, ξενοφοβικά κόμματα της Ευρώπης δεν σταματά για τον Στιβ Μπάνον, πρώην στενό συνεργάτη του προέδρου Τραμπ. Εχοντας βρει σύμμαχο στον Νότο (τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας στην Ιταλία) και έναν θαυμαστή στα ανατολικά (τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν), ο Μπάνον στρέφεται τώρα στον Βορρά, προσπαθώντας να επεκτείνει το ευρωσκεπτικιστικό του μήνυμα εκεί όπου ο πιο πρόσφατος θαυμαστής του είναι ο ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς. Το λεγόμενο Κίνημα του Μπάνον έχει τέσσερις στόχους ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Να ενισχύσει στο Ευρωκοινοβούλιο τη δύναμη κομμάτων που συμφωνούν σε τέσσερα πράγματα: περισσότερα δικαιώματα αποφάσεων στα κράτη της ΕΕ, πιο αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα, λιγότερη μετανάστευση και εξάλειψη από την Ευρώπη εκείνου που αποκαλεί «ακραίο Ισλάμ».