Ισχυρά οικονομικά μεγέθη παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο του έτους η εταιρεία Μυτιληναίος, μετά τον μετασχηματισμό της, ενώ οι προβλέψεις για το 2019 είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, με μεγαλύτερη άνοδο του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.

Παράλληλα η εισηγμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρεί στα επόμενα βήματα του έργου των 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο. Οι δύο μονάδες συνολικής ισχύος 665 MW θα είναι σε θέση να λειτουργούν προς το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε φάση μελετών βρίσκεται και το άλλο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο του εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας. Νεότερα θα υπάρχουν προς το τέλος του 2018.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, τα καθαρά κέρδη έπειτα από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο σε 83,9 εκατ. ευρώ από 80,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έκλεισαν στα 145,2 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν στα 717,1 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική μείωση κατά 48,1 εκατ. ευρώ παρουσίασε και ο καθαρός δανεισμός. Συγκεκριμένα υποχώρησε στα 520,1 εκατ. ευρώ.

Η ατμομηχανή της Μυτιληναίος ήταν ο τομέας μεταλλουργίας. Παρά το δυσχερές διεθνές περιβάλλον, όπου κυριάρχησαν οι δασμοί των ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο αλλά και η περικοπή παραγωγής αλουμίνας στη Βραζιλία και την Αυστραλία, ο συγκεκριμένος κλάδος ανακοίνωσε αυξημένα αποτελέσματα. Ετσι, ο κύκλος εργασιών ανέβηκε στα 283,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 39,5% του συνολικού κύκλου εργασιών. Επιπλέον, υψηλότερα κατά 22,9% ήταν και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) καθώς ανήλθαν στα ιστορικά επίπεδα των 99 εκατ. ευρώ από 80,5 εκατ. ευρώ. Ο τομέας της μεταλλουργίας επηρεάστηκε από την άνοδο των τιμών, ενώ τα οικονομικά μεγέθη ενισχύθηκαν και από το γεγονός των μέτρων μείωσης του κόστους λειτουργίας που εφαρμόζει η διοίκηση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, τόνισε: «Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού, η οποία οδήγησε τα οικονομικά μεγέθη της Μυτιληναίος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2017, τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2018 επιβεβαιώνουν τη δυναμική επίτευξης υψηλών στόχων που τέθηκαν εξαρχής. Η έγκριση της άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ για την κατασκευή μιας από τις πιο σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη με καύσιμο φυσικό αέριο είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στον επενδυτικό μας σχεδιασμό».

Τέλος, για το δεύτερο εξάμηνο οι εκτιμήσεις της εισηγμένης θέλουν τα οικονομικά αποτελέσματα να οδηγούνται σε επίπεδα συγκρίσιμα ή και υψηλότερα από εκείνα του 2017.