Παράταση δύο μηνών έδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στη Folli Follie στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της εταιρείας και  ανανεώνοντας την προσωρινή διαταγή που είχε δώσει τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές της εταιρείας δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων κατά το συγκεκριμένο διάστημα και μέχρι το δικαστήριο να εκδώσει την απόφασή του για το εάν τελικά η Folli Follie θα υπαχθεί στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Αντίθετα, το δικαστήριο δεν επεφύλαξε την ίδια «τύχη» για τη θυγατρική Folli Follie Συμμετοχών και την Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, καθώς απέρριψε τα αιτήματά τους, ανοίγοντας τον δρόμο και για τη ρευστοποίηση του 10% της Αττικά Πολυκαταστήματα που κατέχει σήμερα η Folli Follie Συμμετοχών και είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, εταιρεία, τράπεζες και Δημόσιο διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Η πλευρά της Folli Follie επεδίωξε να πετύχει προστασία από τους πιστωτές ενόψει της κατάρτισης σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, ενώ η πλευρά των τραπεζών, του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ υποστήριξαν την άρση της προστασίας, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτόν να προχωρήσει η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που έχουν χορηγηθεί ως ενέχυρο.

Τα αττικά πολυκαταστήματα. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες τόνισαν ότι έχει βρεθεί υποψήφιος επενδυτής για το ποσοστό της Folli Follie στην Αττικά Πολυκαταστήματα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αν διατηρηθεί η προσωρινή διαταγή προστασίας υπάρχει κίνδυνος να απομειωθεί η αξία του ενεχύρου.

Από τη δική τους πλευρά οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστήριξαν ότι είναι αναγκαία η παράταση, σημειώνοντας επίσης ότι είναι σε επαφή με έλληνα επενδυτή, χωρίς όμως να αναφερθεί το όνομά του στο ακροατήριο. Μάλιστα  ανέφεραν πως γίνονται συζητήσεις με τον υποψήφιο επενδυτή για να αποκτήσει μερίδιο στην εταιρεία, στο πλαίσιο της εξυγίανσής της. Επιπλέον οι εκπρόσωποί της ενημέρωσαν το δικαστήριο ότι τα πορίσματα των οικονομικών ελέγχων της θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα και πως η εταιρεία Deloitte θα έχει έως τα μέσα Οκτωβρίου (και εντός της περιόδου προστασίας) ετοιμάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Τη θέση ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η προσωρινή προστασία, χωρίς να μεταβληθούν όμως τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, υποστήριξε μέσω των δικηγορών της και ομάδα ομολογιούχων της Folli Follie, μεταξύ αυτών και η UBS, αλλά και η πλευρά των εργαζομένων της εταιρείας.

Το δικαστήριο, αφού άκουσε τα επιχειρήματα όλων των πλευρών, επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του αναφορικά με την ένταξη ή όχι της εταιρείας στον Πτωχευτικό Κώδικα.