Με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να προσπαθεί τώρα να λύσει τα «οικογενειακά προβλήματα» που δημιουργούνται απο το ξύπνημα των μαθητών το πρωί, συνεχίστηκε και χθες η συζήτηση αλλά και η ζωηρή αντιπαράθεση για το θέμα της έναρξης των σχολείων στις 9 π.μ.

Ο Γαβρόγλου δήλωσε χθες σε συνεντεύξεις του ότι επιμένει στην εξαγγελία του για το θέμα και πως τα σχολεία πρέπει να ξεκινούν τα μαθήματα τους από τις 9 το πρωί. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «οι μεγάλοι καβγάδες σε ένα σπίτι γίνονται για τρία θέματα: άφησε το κινητό σου και πιάσε βιβλία, κοιμήσου νωρίς και ξύπνα, ξύπνα».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το μέτρο αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη οι εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναφερθούν στα κενά που καταγράφηκαν στη χώρα την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς. Ετσι η ΔΟΕ κατέγραψε χθες συνολικά 4.400 κενά σε εκπαιδευτικούς πανελλαδικά (μαζί με τις ανάγκες στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη).

Απο την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου επικαλέστηκε για όσα δήλωσε περί της ώρας έναρξης του σχολείου «σοβαρές επιστημονικές μελέτες για το πότε ξυπνάει ο οργανισμός ενός εφήβου». Παντως, το μέτρο πιθανώς θα  εφαρμοστεί και στα δημοτικά σχολεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, με την αλλαγή αυτή βοηθούνται πολύ και οι οικογένειες με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

«Με το γυμνάσιο και το λύκειο δεν υπάρχει πρόβλημα, για το θέμα του δημοτικού θα το μελετήσουμε. Προφανώς οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους νωρίτερα» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Αυτή την εβδομάδα συγκροτώ μια επιτροπή με επιστήμονες τους οποίους είχα συμβουλευθεί πριν κάνω σχετική ανακοίνωση. Είναι εξαιρετικά σοβαροί επιστήμονες διότι έχουν μελετήσει αυτό το πρόβλημα και το μελετούν σε όλο τον κόσμο.

Το μέτρο έχει εφαρμογή σε πολλές χώρες. Να δούμε μαζί με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και τα τεχνικά στοιχεία και θα αποφασίσουμε» είπε σχετικά ο υπουργός Παιδείας.