Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ασφαλισμένοι εξαιτίας αφενός της «μαύρης τρύπας» σε οικογενειακούς γιατρούς και αφετέρου των νέων ορίων στη συνταγογράφηση των γιατρών ανά τη χώρα, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώνουν ακριβά (και) τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Με πρόσφατη απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ορίστηκαν νέα, πιο «σφιχτά» – όπως καταγγέλλουν οι γιατροί – όρια συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα, ανά περιφέρεια και ανά μήνα.
Το αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης είναι να ανοίξει νέος κύκλος ταλαιπωρίας και οικονομικής αιμορραγίας των ασθενών. «Τα συνταγογραφικά όρια μειώθηκαν κατ’ εκτίμηση 20%, με αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα ιατρών να δυσκολεύεται να κλείσει τον μήνα εντός ορίων» προειδοποιεί στα «ΝΕΑ» η πυρηνική ιατρός και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Αννα Μαστοράκου.
Εξαιτίας του ανελαστικού αυτού συστήματος οι γιατροί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. «Το πρόβλημα προκύπτει με τις δίμηνες και τρίμηνες συνταγές που δίνονται στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, καθώς οι θεράποντες ιατροί δεσμεύουν κατ’ αυτόν τον τρόπο ποσοστό του μηνιαίου ορίου των επόμενων μηνών με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Επιπλέον, οι γιατροί που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες αρνούνται πλέον να συνταγογραφήσουν στους ασθενείς τους σκευάσματα που αφορούν συμπληρωματική θεραπεία. «Ο παθολόγος παραπέμπει τον ασθενή σε καρδιολόγο για να του γράψει φάρμακα για την υπέρταση, έπειτα σε γαστρεντερολόγο εάν χρειάζεται σκεύασμα γαστροπροστασίας και ούτω καθεξής».
Επιπλέον «πονοκέφαλο» στους ασθενείς προκαλεί το γεγονός ότι στο νέο σύστημα αντιστοιχούν μόλις 925 οικογενειακοί γιατροί για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, με τον ιατρικό κλάδο να κάνει λόγο για «μαζική απο-ασφάλιση του πληθυσμού», καθώς περίπου 1.000 γιατροί έχουν… χαθεί από το «δίχτυ» της Πρωτοβάθμιας.
Επιπλέον, στην τελευταία προκήρυξη του υπουργείου Υγείας εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόλις 200 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, όμως η διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς καθώς έχει ανακοινωθεί μόνο ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου υπογραμμίζουν ότι με το αλαλούμ που έχει προκληθεί έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την κατεύθυνση των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα. «Η σχέση ασθενούς και ιατρού είναι ισχυρή, με αποτέλεσμα ιδίως οι χρονίως πάσχοντες να δυσκολεύονται να λάβουν μια τόσο ριζική απόφαση» προσθέτει η Αννα Μαστοράκου αναφερόμενη στην κατάργηση των συμβάσεων 2.000 ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ εντός του καλοκαιριού.
Η ίδια αναφέρει ενδεικτικά ότι μόλις 80.000 ασφαλισμένοι έχουν κάνει εγγραφή με οικογενειακό ιατρό της περιοχής τους.
Οι γιατροί του Οργανισμού καλούν το υπουργείο Υγείας να αναστείλει τις απολύσεις των γιατρών. Στην αντίθετη περίπτωση εκτιμούν ότι είναι βέβαιη η «κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ιδιαίτερα μετά την εντός ολίγου διαστήματος απόλυση και των άλλων ειδικοτήτων».
Μάλιστα, η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ έχει ακολουθήσει τη δικαστική οδό, θέτοντας ως κεντρικό ζήτημα την ανεπαρκή κάλυψη του πληθυσμού, υπό την αιγίδα του Πανελλήνίιυ Ιατρικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
ΣΤΗΝ «GUARDIAN». Την ίδια ώρα, πλήγμα για τον τουρισμό αποτελεί το χθεσινό δημοσίευμα της «Guardian» που εστιάζει στην «απελπιστική κατάσταση» των ιατρικών δομών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να βρίσκονται «στο έλεος του Θεού». Αφορμή για τη νέα… μαύρη σελίδα που γράφτηκε από την ανταποκρίτρια Ελενα Σμιθ είναι ο πρόσφατος θάνατος της 74χρονης Βίβιαν Τέιλορ στην Κάλυμνο, όπου δεν υπήρχε ασθενοφόρο τη νύχτα.