Ο father Αλεξ Καρλούτσος είχε επιλέξει και πάλι το αγαπημένο του τραπέζι. Ο διεθνούς ακτινοβολίας κληρικός, ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ, απολάμβανε τον καφέ του στις βελούδινες, αναπαυτικές πολυθρόνες του Winter Garden στο ισόγειο της Μεγάλης Βρεταννίας. Ο Αλέξανδρος Καρλούτσος, γνωστός ως father Alex, «πνευματικό τέκνο» του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, κάθεται πάντα στο τραπέζι το οποίο βρίσκεται έξω ακριβώς από το Alexander’s Bar, με… πανοραμική θέα στον υπόλοιπο χώρο και τα καλογυαλισμένα μάρμαρα. Παρακολουθούσα τον κληρικό να συνομιλεί ευγενικά με τις κοπέλες, οι οποίες τον ρωτούσαν αν χρειάζεται κάτι. Ο father Alex χαμογελούσε καθησυχαστικά. Λίγα λεπτά αργότερα έφθασαν εκεί η Τατιάνα Μπλάτνικ, σύζυγος του πρίγκιπα Νικολάου, και η μητέρα της. Οι δυο γυναίκες έδειχναν να γνωρίζουν καλά τον πατέρα Καρλούτσο. Συνομίλησαν μαζί του για αρκετή ώρα. Η Τατιάνα κατοικεί, ως γνωστόν, μόνιμα στην Ελλάδα. Ταξιδεύει όμως συχνά στο εξωτερικό. Η μητέρα της διατηρούσε μικρό Shop in a Shop (έφτιαχνε φρέσκους χυμούς) στο Γκστάαντ, το οποίο τους χειμερινούς μήνες παρουσίαζε σημαντική αγοραστική κίνηση. Ο ελληνοαμερικανικής καταγωγής κληρικός, μετά το τέλος του ραντεβού του με τις δύο κυρίες, «μετακινήθηκε» για να συνομιλήσει με φίλους στο κέντρο του Winter Garden.

Τα μέλη της ΑΧΕΠΑ και η έκθεση στο Ιδρυμα Τσιχριτζή

Οι βαρύτιμοι ασημένιοι δίσκοι με τα μπλε – κόκκινα αγαπημένα πορσελάνινα σερβίτσια έκαναν συχνές διαδρομές στα τραπέζια που φιλοξενούσαν γνωστούς ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες. Ενα εικοσιτετράωρο πριν υπήρχε μια «κινητικότητα», με αρκετά ισχυρά πρόσωπα του ελληνοαμερικανικού lobby να πραγματοποιούν συναντήσεις στα σαλόνια του ιστορικού ξενοδοχείου. Πληροφορήθηκα ότι οι περισσότεροι, μαζί με κάποιους επιχειρηματίες οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στην Αθήνα, θα «πετάξουν» αύριο Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Εκεί όπου πραγματοποιείται ήδη μεγάλη συνάντηση της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ (AHEPA), η οποία εδώ και 80 χρόνια προωθεί την αγάπη για την πατρίδα, την εκπαίδευση, τη φιλανθρωπία. Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Τζορτζ Λούκας και άλλοι επιφανείς ομογενείς μην ξεχνάμε ότι πραγματοποίησαν έρευνα στην Ελλάδα σχετικά με τις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Οι ομογενειακές οργανώσεις ενημερώνονται ήδη για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας με αφορμή την τεράστια καταστροφή η οποία συγκλόνισε τους ομογενείς μας.

Το σκηνικό αλλάζει. Ανεβαίνω τα σκαλιά του κομψού κτιρίου το οποίο φιλοξενεί το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά. Εργα ακρυλικά και λαδιού σε καμβά, με την υπογραφή της νεαρής ζωγράφου Ελένης Σαμέλη-Βαρουξάκη, έχουν καταλάβει τον χώρο. Αυτή ήταν η πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού με πολλούς φιλότεχνους να δίνουν το «παρών»… Τίτλος της έκθεσης: «Journey of life».

Στις Σπέτσες για ένα σεμινάριο γεμάτο… σταγόνες ευτυχίας

Ενα τριήμερο γεμάτο χρυσές αχτίδες αισιοδοξίας και μικρές σταγόνες ευτυχίας. Με φόντο τα γαλάζια νερά των Σπετσών. Η Λέλα Καραμαλή οργανώνει το τριήμερο 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Spetses, ένα τριήμερο σεμινάριο με θέμα την προσωπική ευτυχία και τίτλο «Tune into happiness». Η Λέλα Καραμαλή είναι διαπρεπής ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια με εκπαίδευση στην ομαδική και οικογενειακή ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία. Θέμα της διάλεξης που θα δώσει στο Νησί της Μπουμπουλίνας είναι «Ενας νέος τρόπος σκέψης». Ανάμεσα στους άλλους ομιλητές είναι ο Dr Ευστάθιος Γκόνος (διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιολογίας, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών), ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Γενετικός προγραμματισμός ή ελεύθερη βούληση;», ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ζερβός, δημιουργός του προγράμματος ΕΑΤΤ, η ψυχολόγος Ειρήνη Ζερβού – Στεφάνου, ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Γιώργος Παπαγεωργίου και η συγγραφέας Αννα – Μαρία Παπίρη. Οσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο και να κάνουν και τις… βουτιές τους στα κρυστάλλινα νερά, μέσα σε ένα χαλαρό φθινοπωρινό περιβάλλον, δεν έχουν παρά να κάνουν τις κρατήσεις τους στο Spetses και στον αριθμό 22980-72.602.