Με την προβολή της νέας ταινίας του βραβευμένου Πολωνού Πάβελ Παβλικόφσκι «Ψυχρός πόλεμος» ανοίγει φέτος η αυλαία του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Το μεγάλο ραντεβού των σινεφίλ θα δοθεί από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Αστορ, Δαναός 1 και 2, Ιντεάλ, Odeon Opera 1 και 2, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αλλά και στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Παλλάς. Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει 114 ταινίες μεγάλου μήκους και 67 μικρού σε τρία διαγωνιστικά τμήματα. «Θέλουμε να σπρώξουμε το κοινό μας προς μια εξερευνητική διάθεση για να ανακαλύψει καινούργια πράγματα… Είναι ένα πρόγραμμα εκλεκτικό, περιπετειώδες και εξερευνητικό» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Κατσίκας κατά τη χθεσινή επίσημη παρουσίαση.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα διαγωνιστούν για τη Χρυσή Αθηνά ξεχωρίζουν όσες διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ του Βερολίνου: «Κληρονόμοι», «Ληστεία στο μουσείο», «Στους διαδρόμους». Στο διαγωνιστικό των ντοκιμαντέρ η λίστα περιλαμβάνει φιλμ με ποικίλο περιεχόμενο, από το «Studio 54» του Ματ Τιρνάουερ για το ομώνυμο κλαμπ της Νέας Υόρκης έως το «Chris the Swiss» της Αννα Κόμφελ που καταπιάνεται με τον θάνατο ενός πολεμικού ανταποκριτή στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Πιο ευαίσθητες χορδές μάλλον θ’ αγγίξει και το «Μια γυναίκα αιχμάλωτη» της Μπερναντέτ Τούζα Ρίτερ, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που δουλεύει ως οικιακή βοηθός για μια δεκαετία χωρίς να πληρώνεται. Αντίθετα, το «Matangi / Maya / MIA» του Στίβεν Λόβριντζ καταγράφει την πορεία της διάσημης τραγουδίστριας ΜΙΑ. Από τα ντοκιμαντέρ ξεχωρίζει επίσης το «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» (Δαναός 1, 20/9, στις 18.00) του Αλέξανδρου Σκούρα.

Βραβευμένες ταινίες από άλλα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό στο φετινό «Πανόραμα»: από το «Nuestro Tiempo» του Κάρλος Ρεϊγάδας που μόλις προβλήθηκε στη Βενετία ώς το «Wildlife» του Πολ Ντέινο από την Εβδομάδα Κριτικής των Καννών και το βραβευμένο στο Sundance «The miseducation of Cameron Post» της Ντεζιρέ Ακαβάν.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη αφιέρωμα στον Γιώργο Πανουσόπουλο με την προβολή οκτώ ταινιών του, ανάμεσά τους και η καινούργια του  «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν έμαθε να κλαίει». Η αναφορά στο ελληνικό σινεμά θα συνεχιστεί όμως και με 47 παραγωγές που περιλαμβάνει το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους. Ειδική μνεία στην πανελλήνια πρεμιέρα του «Οίκτου» του Μπάμπη Μακρίδη, το «Chinatown – Τα τρία καταφύγια της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν» και το «Third kind» του Γιώργου Ζώη που συμμετείχε στις Κάννες.

ΕΙΔΩΛΑ ΚΑΙ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ. Στις υπόλοιπες ενότητες εντοπίζουμε το πρόγραμμα «Διαμάντια του πολωνικού σινεμά», με κλασικά έργα σκηνοθετών όπως ο Ρόμαν Πολάνσκι και ο Αντρέι Βάιντα. Φέτος εγκαινιάζεται και ένα νέο τμήμα με τον τίτλο «Icons», αναδεικνύοντας φιγούρες όπως η Βίβιαν Γουέστγουντ (στο ντοκιμαντέρ «Γουέστγουντ: Πανκ, είδωλο, ακτιβίστρια» της Λόρνα Τάκερ), ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν, ο Ιαν ΜακΚέλεν, ο Ρόμπερτ Μίτσαμ. Στο τμήμα των μεταμεσονύκτιων προβολών φιγουράρει το «Climax» του Γκασπάρ Νοέ και το «Mandy» του Πάνου Κοσμάτος. Στα συν και το αφιέρωμα «Σινεμά και ισότητα: Το μέλλον είναι γυναίκα» και το «Μπέργκμαν 100» με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ινγκμαρ Μπέργκμαν». Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την ταινία «Ο κύριος και το όπλο» του Ντέιβιντ Λόουερι με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος αποχαιρετά την υποκριτική με το συγκεκριμένο έργο.

INFO

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες πρεμιέρας», 19- 30/9. Δείτε το πρόγραμμα στο www.aiff.gr