Η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ επιβεβαιώνει το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας που αναπτύσσεται. Ελλάδα και Ισραήλ αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο που με τη συνεργασία της Κύπρου, και πιθανώς της Αιγύπτου, δημιουργούν μια ιδιαιτέρως ισχυρή γεωπολιτική ομάδα. Ο περιορισμός της ισχύος της αναθεωρητικής Τουρκίας αποτελεί τον πιο σημαντικό στόχο, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Η σύσφιγξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων έχει θετικά αποτελέσματα για τον τουρισμό, την καινοτομία, την έρευνα και γενικότερα την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας.
Από τη στιγμή που σε υψηλό πολιτικό επίπεδο έχουν δημιουργηθεί προοπτικές συνεργασίας από το 2009 και μετά, άλλοι τομείς της κοινωνίας ακολουθούν σταδιακά. Προς την κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σπάρτη ένα σημαντικό συνέδριο υπό την αιγίδα της οργάνωσης B’nai B’rith, η οποία για πολλές δεκαετίες διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων σε θέματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης του αντισημιτισμού. Ο διευθύνων σύμβουλός της Daniel Mariaschin ήταν βασικός ομιλητής. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες βοηθούν στη δημιουργία καλύτερης κατανόησης και συνεννόησης ανάμεσα σε Ελληνες και Εβραίους.
Η καλύτερη αυτή κατανόηση και συνεννόηση ξεφεύγει από τα στενά όρια Ελλάδας και Ισραήλ και αγγίζει την ελληνική και την εβραϊκή διασπορά. Και βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν την πιο σημαντική χώρα που αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Το 1981, ο αποθανών γερουσιαστής Charles Matthias είχε γράψει ένα άρθρο στο περιοδικό «Foreign Affairs» με τίτλο: «Εθνοτικές ομάδες και εξωτερική πολιτική». Στη σημερινή εποχή, η συνεργασία της ελληνικής με την εβραϊκή κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πλέον αρχίσει να αποκτά ουσιαστικές βάσεις. H καθυστέρηση στην πώληση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία είναι μόνο η αρχή.
Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και διδάσκων Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης