Δεν είναι εκείνο το αλήστου μνήμης σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που ξέχασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ξέχασε και την πολύ πιο πρόσφατη δέσμευσή της, το επιχείρημα στην ουσία που χρησιμοποίησε ως δικαιολογία, ότι από τους πλειστηριασμούς προστατεύεται η λαϊκή κατοικία. Μόνο και μόνο για να αποδειχθεί πόσο έωλος ήταν ο ισχυρισμός ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν μόνο βίλες μπαταξήδων.

Η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει την κυβέρνηση για ακόμη μια φορά. Εως το τέλος του 2019, λέει το ρεπορτάζ, θα βγουν στο σφυρί 5.000 πρώτες κατοικίες. Λέει ακόμη ότι οι κατοικίες αυτές θα είναι αξίας μικρότερης των 150.000 ευρώ και ότι έως τον Απρίλιο του ερχόμενου έτους θα πραγματοποιηθούν 17.400 πλειστηριασμοί.

Δεν είναι αυτή η καθημερινότητα, μια καθημερινότητα πλειστηριασμών, που υπόσχονταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ όταν διεκδικούσαν την εξουσία. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που ευαγγελίστηκαν όταν ζητούσαν την ψήφο των πολιτών. Κι όμως γι’ αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα που τελικά εξασφάλισαν στους έλληνες πολίτες, γι’ αυτήν την Ελλάδα που επιβάρυναν με ακόμη ένα Μνημόνιο, δεν έχουν αναγνωρίσει ούτε ένα λάθος οι σημερινοί κυβερνώντες, δεν έχουν ψελλίσει ούτε μία συγγνώμη.

Δεν μπορεί να περιμένει ασφαλώς κανείς ότι θα το πράξουν τώρα που η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική χρονιά. Η πραγματικότητα όμως θα έρχεται πάντα να συγκρούεται με τα μεγάλα λόγια. Και θα θυμίζει όσα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ πασχίζουν να ξεχαστούν.