Η δανειοδότηση των κομμάτων, μια υπόθεση με σαφείς πολιτικές διαστάσεις, που παλαιότερα είχε αρχειοθετηθεί, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό που κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς. Στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων έχουν μπει ήδη 60 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της πρώην Αγροτικής, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, οι οποίοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης για την υπόθεση των δανείων των πολιτικών κομμάτων μέχρι το 2012.
Η αποστολή κλήσεων για τη λήψη ανωμοτί (χωρίς όρκο) καταθέσεων ουσιαστικά σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση αυτή. Ωστόσο, ουδείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτερων αν ο επίλογος της έρευνας θα γραφτεί με την άσκηση ποινικής δίωξης ή αν οι καταθέσεις των υπόπτων θα οδηγήσουν σε εκ νέου αρχειοθέτηση της δικογραφίας. Κι αυτό είναι κάτι που θα φανεί μόνο αφού οι εισαγγελείς ακούσουν όλα τα πρόσωπα της ιστορίας και αποτιμήσουν το σύνολο πλέον του αποδεικτικού υλικού που θα έχουν στα χέρια τους,
ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ. Τα ερευνώμενα αδικήματα από την ομάδα των εισαγγελικών λειτουργών είναι αυτά της απιστίας για τα στελέχη των δύο τραπεζών και της ηθικής αυτουργίας για τους εκπροσώπους των κομμάτων .
Η… παρέλαση των υπόπτων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ όλοι αναμένεται – όπως εξάλλου έχουν δικαίωμα εκ του νόμου – να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσουν τις δικές τους εξηγήσεις για την αντίκρουση της όποιας κατηγορίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, με την ιδιότητα του υπόπτου καλούνται να δώσουν κατάθεση στις εισαγγελικές Αρχές 13 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, 37 στελέχη προερχόμενα από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, ενώ σειρά θα πάρουν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ) που ήταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά των κομμάτων αυτών την επίμαχη χρονική περίοδο.
Η ΡΥΘΜΙΣΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ και στο παρελθόν είχε φτάσει σε κομβικό σημείο για την απόδοση ή μη ποινικών ευθυνών. Το 2013 όμως, και ενώ η εισαγγελική έρευνα ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ψηφίστηκε ρύθμιση βάσει της οποίας «δεν συνιστά η σύναψη δανείων κάθε μορφής με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά απιστία για τον πρόεδρο, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και τα στελέχη των τραπεζών».
Υπό το δεδομένο αυτό η δικογραφία που είχε σχηματιστεί τότε τέθηκε στο αρχείο, ωστόσο ακολούθησε η διενέργεια νέας έρευνας από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ. Τον Φεβρουάριο του 2017 η Επιτροπή της Βουλής διαβίβασε το πόρισμα με τα συμπεράσματά της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με τη σειρά της έδωσε παραγγελία στον οικονομικό εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζητώντας – αν κριθεί αναγκαίο – να ανασυρθεί από το αρχείο και η παλαιότερη δικογραφία.
Ανεξάρτητα πάντως από τον τρόπο που τελικά θα κλείσει ο φάκελος για τη δανειοδότηση των κομμάτων, πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι το νέο δικαστικό έτος, που ξεκινά σε λίγες ημέρες, «θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς σε διάφορα στάδια παραμένει εκκρεμής μια σειρά από σοβαρές υποθέσεις που έχουν έντονο πολιτικό άρωμα». Και δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που επισημαίνουν πως το στοίχημα είναι να μην υπάρξει «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης» στη διαδρομή μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.