Η κίνηση του ηγέτη του εθνικιστικού VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ύστερα από εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος, να προτρέψει σε «ψήφο κατά συνείδηση» ξάφνιασε πολλούς. Και αν αυτή η εξέλιξη προκαλεί ικανοποίηση στον Ζάεφ και στη σκοπιανή κυβέρνηση, σίγουρα δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Πάνο Καμμένο, που βλέπει να στενεύουν τα περιθώρια για νέους ελιγμούς από την πλευρά του.
Ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, δήλωνε πως εκτίμησή του είναι ότι η συμφωνία δεν θα φτάσει στην ελληνική Βουλή «πριν από το καλοκαίρι του 2019» – ενώ στο παρελθόν έλεγε σε όποιον είχε διάθεση να ακούσει πως η προσωπική του άποψη είναι ότι το κείμενο δεν θα περάσει από τα Σκόπια. Πλέον, όλα δείχνουν πως πολύ σύντομα, ακόμα και στις αρχές του 2019, θα κληθεί να πάρει τη μεγάλη απόφαση: είτε να ψηφίσει μια συμφωνία που, όπως διατείνεται, «αντιβαίνει στις αρχές και τις αξίες των ΑΝΕΛ», είτε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει, καθώς η κυβέρνηση έχει αποκλείσει πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί του θέματος. Στο Μαξίμου, από την άλλη, βλέπουν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο βασίζονταν να περιορίζεται καθώς, με δεδομένη την επικράτηση του «ναι», η όλη διαδικασία επιταχύνεται. Εφόσον κάτι τέτοιο επαληθευτεί, θα πρέπει να αναζητήσει άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις διατεθειμένες να ψηφίσουν τη συμφωνία – και αυτή τη στιγμή μόνο Το Ποτάμι κλίνει θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ. Στα Σκόπια, πάντως, στις δύο εβδομάδες και κάτι που απομένουν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο Ζόραν Ζάεφ παίζει τα ρέστα του – έκανε λόγο ακόμα και για πιθανότητα πολέμου και πολιτική αποσταθεροποίση σε περίπτωση επικράτησης του «όχι». Παράλληλα, η σημερινή άφιξη της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι είναι η τελευταία, ύστερα από μια παρέλαση δυτικών ηγετών και παραγόντων, που προκρίνει την επικύρωση της συμφωνίας και προτρέπουν τους πολίτες να σκεφτούν με βάση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους. Και όλα δείχνουν πως οι πιέσεις από τη Δύση αποδίδουν καρπούς. Το συντηρητικό VMRO, το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα, ήταν το τελευταίο αρραγές προπύργιο του «όχι». Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αλβανική πλευρά έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας. Παρότι τόνισε πως το κόμμα απορρίπτει το περιεχόμενο της συμφωνίας, ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση.