Προκύπτει μια τεχνοτροπία στο πρώτο ερυθρόλευκο δείγμα γραφής και στον τρόπο με τον οποίο ο Πέδρο Μαρτίνς τοποθετεί στη σκακιέρα τα πιόνια. Κάτι που, η αλήθεια είναι, το είδαμε με ενδιαφέρον και στο παρελθόν τόσο από τον Ερνέστο Βαλβέρδε όσο και από τον Μίτσελ σε δύο από τις πλέον ενδιαφέρουσες αγωνιστικές εκδοχές του Ολυμπιακού. Ο Τσινγκούρι το έκανε πράξη με τον Πάμπλο Ορμπάιθ τη σεζόν 2011-2012 φτάνοντας ώς τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ και ο μαδριλένος συμπατριώτης του με τον Ανδρέα Σάμαρη τη σεζόν 2013-14 φτάνοντας στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Εν πολλοίς, ένας σχηματισμός με το 6άρι να λειτουργεί ως play maker και τα πολλά χιλιόμετρα στον άξονα να επιφορτίζονται στην πλάτη του 8. Ο,τι δηλαδή έχει συμβεί ώς εδώ με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη και τον Μαντί Καμαρά στα πρώτα έξι επίσημα ματς της σεζόν.

Εθνόσημο

Αν πηγαίνει καλά; Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Μαζί και το γεγονός ότι οι δύο μέσοι του Ολυμπιακού μόλις πριν από μερικά 24ωρα εξαργύρωσαν τη φετινή αφετηρία τους φορώντας για πρώτη φορά το εθνόσημο. Και αν οι πετυχημένες συνταγές σπανίως αλλάζουν γενικώς; Ειδικώς στο ποδόσφαιρο τέτοια κλισέ σπανίως βρίσκουν την εφαρμογή τους. Ο Μαντί Καμαρά επέστρεψε μόλις χθες από τη Γουινέα και ένα ταξίδι που συνολικά με τις αλλαγές πτήσεων και την αναμονή ανάμεσα σε αυτές πρέπει να άγγιξε το 24ωρο. Προφανώς λοιπόν ο Πέδρο Μαρτίνς θα το σκεφτεί πολύ για το πώς και το αν θα τον χρησιμοποιήσει στο ματς της Κυριακής με τον Αστέρα Τρίπολης. Πόσω δε μάλλον έχοντας κατά νου ότι σε μία εβδομάδα από σήμερα υπάρχει και η πρεμιέρα του Γιουρόπα. Το απαιτητικό αντάμωμα με τη Ρεάλ Μπέτις στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Θα πρέπει ο Πορτογάλος να… παίξει το χαρτί του rotation στο διάστημα που έρχεται και η υπόθεση Καμαρά προφανώς είναι μία από εκείνες που τον απασχολούν σοβαρά.

Βox to box

Ποιος θα μπορούσε να πάρει τη θέση box to box του Αφρικανού στο χορτάρι και τις υποχρεώσεις του 8 διατηρώντας για την ομάδα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η περίσταση; Κάποιος που ήρθε το καλοκαίρι ως μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές του 2018. Κάποιος που το ποδοσφαιρικό του διαβατήριο έχει σφραγίδες Serie A και La Liga. Κλασικό 6άρι με πολλά μέτρα και ένταση στο γήπεδο. Μαχητής. Βραζιλιάνος μαχητής όμως, όπερ σημαίνει ικανός να βοηθήσει και στα υπόλοιπα. Δεν τον επέλεξε τυχαία το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός. Η οδηγία του Πέδρο Μαρτίνς ήταν ξεκάθαρη για τον άξονα. Ηθελε ποδοσφαιριστές που να μπορούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο 6 και το 8. Ο Γκιγέρμε οπισθοχώρησε με τις φανέλες της Ουντινέζε και της Κορούνια. Στην πατρίδα του έπαιζε περισσότερο ως 8.

Σε δεύτερο πλάνο

Τον 27χρονο μέσο οι Ερυθρόλευκοι τον απέκτησαν στα μέσα Αυγούστου. Ολο αυτό το διάστημα έμεινε σε δεύτερο πλάνο θέλοντας να ανεβάσει τους δείκτες της φυσικής του κατάστασης. Σε αυτήν τη διακοπή ήταν συνέχεια στον Ρέντη. Επαιξε το πρώτο του φιλικό παιχνίδι, έβαλε μπόλικες προπονήσεις στα πόδια του. Πλέον είναι στην πύλη εισόδου της ομάδας. Η εξέλιξη με τον Μαντί Καμαρά σχηματίζει μια τέτοια ευκαιρία ενόψει Κυριακής. Μένει να δούμε λοιπόν τον τρόπο. Αν θα ξεκινήσει από την αρχή ή αν θα πάρει ένα μέρος του 90λεπτου από τα πόδια του Αφρικανού ανάλογα και με την εξέλιξη της αναμέτρησης. Το σίγουρο είναι ότι πλέον είναι έτοιμος. Οπως σίγουρο είναι πως έτσι όπως έχει μοιραστεί η τράπουλα ώς εδώ από τον προπονητή, το… ζευγάρι που του προκύπτει στα «δίδυμα» που έχει σχηματίσει ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ο 21χρονος από τη Γουινέα.

Επέστρεψαν

Εννοείται πως ακόμη το χαρτί είναι λευκό. Δεν έχει γίνει κάποια δοκιμή. Χ θες άλλωστε γέμισε ο Ρέντης με τις επιστροφές των διεθνών σε μια προπόνηση που για όσους μόλις έφτασαν είχε, όπως ήταν αναμενόμενο, χαρακτήρα αποθεραπείας. Από σήμερα είναι που λογικά θα αρχίσουν να έρχονται στοιχεία στην επιφάνεια ενόψει Κυριακής. Η υποψηφιότητα του Γκιγέρμε όμως είναι δεδομένη. Ισως της πιο χαρακτηριστικής περίπτωσης εκείνων των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού που βρίσκονται στη… λίστα αναμονής για την ευκαιρία να μπουν στην εξίσωση είτε γενικώς είτε διεκδικώντας περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Λίστα όπου συναντά κανείς ονόματα επιπέδου Νάτχο, Τοροσίδη που απουσίαζαν με τις εθνικές τους ομάδες ή του Χασάν, ο οποίος εντάχθηκε στο προπονητικό πρόγραμμα έπειτα από μια σύντομη περιπέτεια τραυματισμού που του στέρησε τη συμμετοχή κόντρα στον ΠΑΣ, αλλά και το δικό του ταξίδι για το εθνόσημο της Αιγύπτου.