Η νέα εποχή της Εθνικής Ισπανίας του Λουίς Ενρίκε έχει λευκό φόντο. Το λευκό της Ρεάλ Μαδρίτης, το οποίο διαδέχεται το μπλαουγκράνα που θριάμβευσε σε δύο Euro και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι Φούριας Ρόχας υποχρέωσαν τη φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κροατία στην πιο βαριά ήττα της ιστορίας της με 6-0, για τη δεύτερη αγωνιστική του Nations League, στην πόλη Ελτσε. Ενα παιχνίδι που σηματοδοτεί την απομπαρτσελονοποίηση της Εθνικής Ισπανίας, η οποία από το 2008 στηρίχθηκε κατά κόρον στα μεγάλα ταλέντα της σχολής της Μασία.

Μεταξύ των έντεκα Ισπανών που ξεκίνησαν τον αγώνα με την Κροατία υπήρχε μόνο ένας παίκτης της Μπαρτσελόνα, ο Σέρτζιο Μπούσκετς, όταν σε δύο τελικούς, στο Μουντιάλ του 2010 και στο Euro του 2012, που θριάμβευσαν οι Φούριας Ρόχας, οι Μπλαουγκράνα ήταν έξι. Η κορυφαία στιγμή της μπαρτσελονοποιημένης Ισπανίας ήρθε το 2013 στο φιλικό παιχνίδι με την Ουρουγουάη, όταν ξεκίνησαν το παιχνίδι επτά παίκτες της Μπάρτσα και κατά τη διάρκεια του ματς, με τις αλλαγές, έφτασαν τους εννέα.

Εξι Μερένχες βασικοί

Οι καιροί άλλαξαν, η χρυσή γενιά της Μπάρτσα αποσύρθηκε και η νέα φορά πια τα λευκά της Ρεάλ. Για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια ξεκίνησαν βασικοί στο ματς με την Κροατία έξι Μερένχες: οι Σέρχιο Ράμος, Ασένσιο, Ισκο, Ντάνι Καρβαχάλ, Θεμπάγιος και  Νάτσο. Οι Ασένσιο, Σέρχιο Ράμος, Ισκο πέτυχαν τα τρία από τα έξι γκολ, ενώ αυτό που χρεώθηκε ως αυτογκόλ στον τερματοφύλακα Κάλινιτς προέρχεται επίσης από τον Ασένσιο που μοίρασε και τρεις ασίστ.

Οταν οι δημοσιογράφοι επισήμαναν στον Λουίς Ενρίκε τη νέα «ρεάλπολιτικ» του, τους απάντησε πως στην επιλογή των παικτών δεν βλέπει χρώματα ομάδων. «Το μόνο χρώμα που βλέπω είναι αυτό της φανέλας της Εθνικής». Ο 48χρονος προπονητής έχει αυτοπροσδιοριστεί εχθρός της Ρεάλ, αν και κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας είχε φορέσει για πέντε χρόνια τη φανέλα της πριν μεταγραφεί στην Μπαρτσελόνα. Στο παρελθόν είχε δηλώσει πως είναι απολαυστικό να τον αποδοκιμάζουν στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, ενώ στην κορύφωση της κόντρας τους απέφευγε να αναφέρει το όνομα της Βασίλισσας.

Οταν λοιπόν επελέγη από την ομοσπονδία για τον ρόλο του ομοσπονδιακού προπονητή, ο μαδριλένικος Τύπος θυμήθηκε το αμαρτωλό του παρελθόν. Πού να φαντάζονταν πως ο Λουίς Ενρίκε θα έχτιζε τη νέα Εθνική Ισπανίας πάνω στους παίκτες της Ρεάλ και ο ίδιος θα άκουγε να φωνάζουν το όνομά του στις εξέδρες ύστερα από μόλις δύο παιχνίδια.

Κλειδί ο Σαούλ

Ο ίδιος μαδριλένικος Τύπος που είχε εκφράσει αμφιβολίες για τον Λουίς Ενρίκε έγραφε χθες «Μπράβο». Τι πρόλαβε όμως να αλλάξει μέσα σε λίγες ημέρες και επανέφερε την Ισπανία στην προ-Μουντιάλ φόρμα της;

Χρησιμοποιεί πλέον τον Σαούλ στο κέντρο, έναν παίκτη που κατά τους Ισπανούς παίζει όπως ο Στίβεν Τζέραρντ. Αύξησε επίσης την ένταση και την ταχύτητα, ενώ απαγόρευσε το παράλληλο ποδόσφαιρο, αυτό που έπαιζαν οι Φούριας Ρόχας στο Μουντιάλ με κορυφαία στιγμή το ματς με τη Ρωσία όπου έκαναν 1.000 πάσες, αλλά αποκλείστηκαν.