H Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δείξει την ισχύ της ως παγκόσμια δύναμη και ως εγγυητής της ειρήνης, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Μια ομιλία από την οποία δεν έλειψαν και οι αναφορές στην Ελλάδα, χαιρετίζοντας τις «ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι συνεχίζουν ακόμα να υποτιμούν». Και πρόσθεσε: «Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, τον ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».
Στην τελευταία ετήσια ομιλία του ο Γιούνκερ, που διάγει τον τελευταίο του χρόνο ως πρόεδρος της Κομισιόν, προέτρεψε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να γεφυρώσουν τις έντονες διαφωνίες τους σχετικά με τον προϋπολογισμό, τη μετανάστευση και άλλα ζητήματα προκειμένου να αξιοποιήσουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τον κόσμο. «Οποτε η Ευρώπη μιλά ενιαία, κανείς δεν μπορεί να μας αγνοήσει, μπορούμε να επιβάλουμε την θέση μας σε άλλους» τόνισε αναφερόμενος στη συμφωνία που έκλεισε τον Ιούλιο με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να μην ξεκινήσει οικονομικός πόλεμος σχετικά με τους δασμούς. Επέκρινε όμως, εμμέσως, την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την εμπλοκή τους σε διάφορα σημεία του κόσμου. «Η γεωπολιτική κατάσταση δείχνει πως είναι η ώρα της Ευρώπης: η ώρα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας».
«Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μια ειρηνική ήπειρο, σε μια ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την ΕΕ. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του πατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη» τόνισε, ζητώντας να ξεπεράσει η ΕΕ τις διαιρέσεις Βορρά – Νότου, Ανατολής – Δύσης και να γίνει πιο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας. «Δεν θα στρατικοποιήσουμε την ΕΕ, αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε πιο ανεξάρτητοι γιατί μόνο μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη μπορεί να προστατέψει τους πολίτες μας κατά των εξωτερικών απειλών».
Κάποιες από τις προτάσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας αντιμετωπίζουν την έντονη αντίδραση ορισμένων κρατών-μελών, κυρίως για την απάλειψη του εθνικού βέτο σε τομείς της εξωτερικής πολιτικής. Επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του για βαθύτερη οικονομική ενοποίηση, ο λουξεμβούργιος πολιτικός επέμεινε πως το ευρώ θα πρέπει να προκαλέσει το δολάριο για τη θέση του κυρίαρχου νομίσματος στον κόσμο. Μάλιστα χαρακτήρισε «παράλογο» το γεγονός ότι η ΕΕ πληρώνει για την αγορά ενέργειας σε αμερικανικό νόμισμα, παρότι αγοράζει από χώρες όπως η Ρωσία και τα κράτη του Κόλπου. Πρόσθεσε ότι και οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αγοράζουν αεροσκάφη σε ευρώ, όχι σε δολάρια. Ενημέρωσε ότι η Επιτροπή ως τα τέλη της χρονιάς θα παρουσιάσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, τόνισε, είναι να συνεχιστεί η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο Γιούνκερ επέκρινε σφοδρά ευρωπαίους ηγέτες που θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και απέρριψε κατηγορίες ευρωβουλευτών ότι η Κομισιόν έχει επιδείξει εξαιρετική επιείκεια απέναντι στην Ουγγαρία, την Πολωνία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Με την προσοχή στραμμένη στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, ο 64χρονος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέτρεψε σε επαγρύπνηση, ενώ πρότεινε ποινές για όσους προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν τους ψηφοφόρους. «Πολλά πρέπει να γίνουν σε αυτές τις 250 ημέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές» πρόσθεσε. «Χρειάζεται μετριοφροσύνη και σκληρή δουλειά». Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη «γύρισε σελίδα» από την οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται για 21 συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ από το 2014 και μετά δημιουργήθηκαν περίπου 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ.
Για τη μετανάστευση, τόνισε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των -μελών είναι απαραίτητη αν θέλουμε να διατηρηθεί ο χώρος Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα και ότι οι λύσεις «κατά περίπτωση» δεν επαρκούν. «Παραμένω αντίθετος με τα εσωτερικά σύνορα. Οπου υπάρχουν πρέπει να καταργηθούν, ήταν απαράδεκτο βήμα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε τονίζοντας ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει διάφορες προτάσεις για να βρεθεί λύση στο Μεταναστευτικό. Κάλεσε, επίσης, την αυστριακή προεδρία της ΕΕ να κάνει αποφασιστικές προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις στο θέμα της μετανάστευσης. «Δεν μπορούμε με κάθε νέο πλοίο να ψάχνουμε “ad-hoc” λύσεις γι’ αυτούς» είπε τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι συστηματική και οργανωμένη αλληλεγγύη.