ΠαππάςΟταν η καγκελάριος της Γερμανίας αισθάνεται την ανάγκη να ξεκινήσει ομιλία της στην Μπούντεσταγκ διαβάζοντας το Σύνταγμα της χώρας, τα πράγματα είναι σοβαρά. Το έκανε χθες η Ανγκελα Μέρκελ στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς που εθιμικά αποτελεί εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η χθεσινή συνεδρίαση έγινε στη σκιά των επεισοδίων ακροδεξιών και νεοναζί στο Κέμνιτς της Σαξονίας, που μονοπωλούν την πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες.
Το μάθημα συνταγματικής νομιμότητας απευθύνονταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, το εθνικολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που συμπορεύτηκε στις διαδηλώσεις του Κέμνιτς με νεοναζιστικά στοιχεία και χούλιγκαν.
«Εκπτώσεις» στην προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου δεν υπάρχουν, τόνισε η Μέρκελ από το βήμα της Μπούντεσταγκ, την εγγυάται το πρώτο άρθρο του Συντάγματος που «ισχύει για όλους». Η καγκελάριος δήλωσε αποφασισμένη να μην επιτρέψει τον κοινωνικό αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων. Είναι «ευγνώμων που Εβραίοι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, άθεοι ανήκουν στα σχολεία, στα κόμματα, στην κοινωνία» τόνισε η Μέρκελ χειροκροτούμενη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΑfD.
Η πρόκληση του Μεταναστευτικού είναι πολύ σημαντικότερη για τη συνοχή της Ευρώπης από την ευρωκρίση, εκτίμησε η Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «στις ευρωεκλογές του 2019 θα κριθεί κατά πόσο οι εχθροί της Ευρώπης θα μπορέσουν να την καταστρέψουν».
Θερμό χειροκρότημα όλων των βουλευτών, που σηκώθηκαν μάλιστα από τα έδρανά τους, απέσπασε ο πρώην πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος καταδίκασε τη «φασιστική» ρητορική του προέδρου του ΑfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ. «Ο περιορισμός πολυσύνθετων ζητημάτων σε ένα μοναδικό θέμα και η συσχέτισή του με μια μειονότητα της χώρας είναι κλασικά μέσα του φασισμού» είπε ο Σουλτς. Και ο ίδιος ο Γκάουλαντ, ο οποίος σχετικοποίησε τους χιτλερικούς χαιρετισμούς διαδηλωτών, ανήκει «στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας», συμπλήρωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προηγηθεί καλώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη όλους τους αρμοδίους να αντισταθούν στην απαρχή φαινομένων όπως αυτά στο Κέμνιτς της Σαξονίας.
Μετά τη δολοφονία ενός 35χρονου Γερμανού στο Κέμνιτς στις 26 Αυγούστου με δράστες τρεις αιτούντες άσυλο, ακολούθησαν διαδηλώσεις ακροδεξιών, χούλιγκαν και νεοναζί που συνέρρευσαν και από άλλες πόλεις της Γερμανίας, με νεοναζιστικά συνθήματα και βία εναντίον αλλοδαπών.
Τα επεισόδια στο Κέμνιτς έδωσαν νέα τροφή στην κόντρα του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για το Προσφυγικό, που είχε προκαλέσει την πρώτη κυβερνητική κρίση στον «μεγάλο συνασπισμό» της Μέρκελ. Ο Χριστιανοκοινωνιστής Ζεεχόφερ υποστήριξε ότι «η μετανάστευση είναι η μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) επέκρινε χθες τον Ζεεχόφερ για δυσφήμηση των εκατομμυρίων Γερμανών που έχουν μεταναστευτικές ρίζες. Παρέπεμψε στην αστυνομία της Κάτω Σαξονίας που καταδίκασε τον «στιγματισμό» από τον Ζεεχόφερ των αστυνομικών με μεταναστευτική προέλευση.
Υπ’ ατμόν βρίσκεται ο επικεφαλής της υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν. Ενώ η καγκελάριος είχε καταδικάσει τη βία στις διαδηλώσεις του Κέμνιτς και το ανθρωποκυνηγητό αλλοδαπών, ο Μάασεν αμφισβήτησε σε συνέντευξή του την αυθεντικότητα σχετικού βίντεο και μίλησε για προσχεδιασμένη παραπλάνηση. Χθες ο Μάασεν κλήθηκε να λογοδοτήσει στη μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά, ζητούν επιτακτικά την απομάκρυνσή του.
Γιώργος Παππάς