Το πρόσφατο άρθρο τριών στελεχών της τάσης των 53 του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μπαλωθιά του προσεχούς πολιτικού χρόνου. Οι αντιρρήσεις τους, και μάλιστα με τόσο αιχμηρό τρόπο, κατά του λεγόμενου Pasokofication (κοινώς, την πασοκική μετάλλαξη του κόμματός τους) είναι απλώς κάτι που συζητείται με ένταση στην Κουμουνδούρου. Κομματική πηγή που ξέρει καλά τα πράγματα μου λέει πως μπορεί οι 53 να ικανοποιήθηκαν με την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη ως γραμματέα του κόμματος – με τον οποίο έχουν εξάλλου δίαυλο εδώ και καιρό -, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Και μάζωξη μαθαίνω θα έχουν και με ορίζοντα την επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ξαναχτυπήσουν.
Θεσμοί
Το Κίνημα Αλλαγής, τώρα, είδε τους θεσμούς. Βασικά στα γραφεία της Κομισιόν στη Βασιλίσσης Σοφίας πήγαν δύο έμπειροι παράγοντες του φορέα: Ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο μετρ στα δημοσιονομικά Φίλιππος Σαχινίδης. Και λέω «έμπειροι» αφού και οι δύο ξέρουν από διαπραγματεύσεις με ξένους και από θέσεις ευθύνης. Μάλιστα παρουσίασαν τις θέσεις τους. Κρατώ μία: ότι αποδείχθηκε μοιραίο λάθος για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας η εγκατάλειψη το 2015 της μεταρρύθμισης (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη). Και πως οι «νέες» συντάξεις που εκδίδονται μετά το 2016 με την εφαρμογή του νόμου είναι σοβαρά μειωμένες. Ηδη περίπου 80.000 «νέοι» συνταξιούχοι το έχουν υποστεί. Μαθαίνω δε από τον άνθρωπό μου στη Χαριλάου Τρικούπη ότι οι του Κινήματος Αλλαγής εκτιμούν πως δεν υπάρχει πιθανότητα αναβολής του μέτρου. Ή θα έχουμε περικοπή συντάξεων ή όχι. Περικοπή στοιχηματίζω πως λένε.
Μπουταριάδα
Η Μπουταριάδα της ημέρας χθες είχε Θανάση Θεοχαρόπουλο. Με τον όρο Μπουταριάδα εννοώ την κινητικότητα γύρω από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Θυμίζω πως τον είδαν και Τσίπρας και Φώφη. Να θυμίσουμε ότι το μακρινό 2010 η ΔΗΜΑΡ ήταν η πρώτη δύναμη που τον στήριξε. Η αλήθεια να λέγεται. Και τώρα θα τον στηρίξει καταλαβαίνω. Για την ακρίβεια, θα στηρίξει κάθε επιλογή του.
Μεταξύ γραφικού και πρόκλησης
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα άξιζε να δώσει κάποιος την παραμικρή προσοχή. Επειδή όμως έχει προ πολλού χαθεί κάθε όριο, ουδείς μπορεί να αγνοήσει περιπτώσεις σαν αυτές του βουλευτή τής Ενωσης Κεντρώων Δημήτρη Καβαδέλλα, ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, διαμαρτύρεται εντόνως διότι, αν και προσκλήθηκε στη ΔΕΘ, όταν πήγε του ζήτησαν να πληρώσει εισιτήριο! Και δεν φτάνει που έγινε ρεζίλι στη ΔΕΘ, επέλεξε να γίνει ρεζίλι και στη Βουλή, επιλέγοντας να στείλει επιστολή προς τον Βούτση ζητώντας του να προβεί… στις δέουσες ενέργειες, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι για τον ίδιο «θα ήταν ασφαλώς μια ταλαιπωρία να περπατά δύο ώρες από περίπτερο σε περίπτερο», αλλά επέλεξε τελικά να επισκεφθεί τη ΔΕΘ «για να τιμήσει αφενός τη Θεσσαλονίκη και αφετέρου τους διοργανωτές της» όπως λέει. Οι γραφικότητες του Καβαδέλλα έχουν απασχολήσει και άλλες φορές το Κοινοβούλιο: όπως όταν ερχόταν με τη διθέσια κάμπριο Porsche (!), την οποία κατόπιν πούλησε προς 7.000 ευρώ, ή όταν ανέβαινε στο βήμα της Βουλής μιλώντας στο κινητό του, καθώς και όταν βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας φορώντας γυαλιά ηλίου! Υπάρχουν όμως και όρια…
Επαφές
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει στο Λονδίνο για επαφές με επενδυτές. Αργότερα θα πάει και στη Νοτιοανατολική Ασία. Μαθαίνω δε πως ενεργό ρόλο σε όλο αυτό – εξάλλου οι επενδύσεις για τους συριζαίους είναι ταυτόσημες με τον μεταμνημονιακό δρόμο – έχει ο υφυπουργός Δημήτρης Λιάκος, που πάντως νογάει από αγορά και αριθμούς.
Χημεία
Tην πρώτη συνάντηση – μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων – είχε προχθές ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης με τους 13 περιφερειάρχες. Τη συζήτηση μονοπώλησε – τι άλλο; – ο Κλεισθένης Ι. Πάντως, τα μέλη της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας δεν έφυγαν με… άδεια χέρια, καθώς ο υπουργός ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των αυτοτελών πόρων των περιφερειών για επενδύσεις, από 32 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017 σε 64 εκατ. ευρώ. Θυμίζω πως ο Χαρίτσης είχε αναπτύξει καλή χημεία με τους περιφερειάρχες από το προηγούμενο χαρτοφυλάκιό του.
Ερώτημα
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συνάντησε χθες μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής, υπό τον καθηγητή Johann Georg Goldammer, για τη διερεύνηση και ανάλυση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Θυμίζω πως συστάθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου η εν λόγω Επιτροπή με απόφαση του ίδιου του Τσίπρα.
Οι επιστήμονες είπαν στον Τζανακόπουλο πως θα συνεργαστούν με ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους επιχειρησιακών φορέων και υπηρεσιών που έχουν σχέση με το αντικείμενο της διαχείρισης των πυρκαγιών και μετά θα κάνουν μια έκθεση. Θα έχουν και τελικές προτάσεις, είπαν, που θα τις καταθέσουν στα τέλη του Δεκεμβρίου στη Βουλή. Το ερώτημα είναι ένα για μένα: θα συμπεριλάβουν στα συμπεράσματά τους και το πόρισμα της Επιτροπής Συνολάκη που αποτελεί ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της στην τραγωδία στο Μάτι;