Τουλάχιστον πέντε φορές ξέσπασαν οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής κατά του Χρήστου Σπίρτζη προχθές το βράδυ, κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσής τους για την πορεία αποκατάστασης και για ζητήματα κρατικής αρωγής. Την ίδια ώρα που έβγαινε στο φως το συμπέρασμα επιστημονικής μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη ότι η τραγωδία δεν ήταν αναπόφευκτη, στο Μάτι επιβεβαιώνονταν η σύγχυση και η γραφειοκρατία σε κρίσιμα διαδικαστικά ζητήματα – ιδίως στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών – αλλά και η καθυστέρηση στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.
Οι συγκεντρωμένοι άκουσαν τον υπουργό Υποδομών να παινεύει την κυβέρνηση για τις πρωτοφανείς παροχές έπειτα από φυσική καταστροφή, να μιλά ακόμα και για κατοίκους με ακίνητα σε offshore και να περιγράφει γενικώς μια «επικίνδυνη περιοχή».
Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ. Στην τρίωρη συνέλευση, στην οποία παρευρέθησαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος, τέθηκαν 47 ερωτήσεις. «Ναι, έγινε μια προσπάθεια απάντησης των ερωτήσεων. Ανεξαρτήτως της προσπάθειας θεωρώ ότι ο υπουργός Υποδομών είχε ένα ύφος που δεν άρμοζε στον τόπο και τον χρόνο. (…) Ηταν είρων, μιλούσε απαξιωτικά στον ενικό και δεν έχανε την ευκαιρία να ανασύρει το κλασικό πλέον αφήγημα της παρούσας κυβέρνησης. (…) Η ειρωνεία είναι μη αποδεκτή συμπεριφορά και το “υφάκι” δεν έχει καμία θέση εδώ. Δεν μπορεί να κάνω σοβαρή ερώτηση (σ.σ.: για μελέτη για τη διάβρωση των ακτών) και η απάντηση να είναι: “Ο κ. Μουτζούρης την κάνει. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ;”», σχολίασε αργότερα στο Facebook η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μάτι Τίνα Κολλάρου.
ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ. Σε μια από τις στιγμές που ο υπουργός αναφέρθηκε σε καλύτερες παροχές και μεγαλύτερη ταχύτητα για την ανακούφιση των πληγέντων σε σχέση με το παρελθόν («δεν έχει ξαναγίνει», όπως είπε), μερίδα κατοίκων εξοργίστηκε: «Εχουν ξαναγίνει 100 νεκροί;». Και ο υπουργός απάντησε: «Νομίζετε ότι δεν έχει ξαναγίνει! Στην Ηλεία, πριν από μερικά χρόνια. Εχετε λίγο ασθενή μνήμη. Και πριν από λίγους μήνες στη Μάνδρα». Σημειωτέον ότι προηγήθηκαν διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν πυρόπληκτοι που δεν έχουν λάβει ούτε το πρώτο επίδομα των 586 ευρώ.
Ο Σπίρτζης περιέγραψε το Μάτι ως έναν οικισμό όπου «τα συναντάς όλα», κάνοντας τελικά λόγο για «επικίνδυνη περιοχή με ιδιωτικές παραλίες». Και αυτό προκάλεσε την έκρηξη των παρευρισκομένων. «Δεν υπάρχουν εδώ υπουργέ. Οχι, στο Μάτι!» φώναξαν για να πάρουν την απάντηση: «Ξέρετε, το Μάτι είναι μια περιοχή που ανοίγει ή συρρικνώνεται ανάλογα με ποιον μιλάς».
ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ. Η ένταση συνεχίστηκε με την αναφορά του υπουργού «να κάνουμε έναν δρόμο της περικοπής για να μην ξανακαεί ο κόσμος». Ενας κάτοικος φώναξε: «Γι’ αυτό κάηκε το Μάτι; Μετατοπίζετε τις ευθύνες;». Ακολούθησε έντονος διάλογος: «Κάηκε και γι’ αυτόν τον λόγο», «Φταίει δηλαδή ο κόσμος που τον έστειλαν στην παραλία;».
Στο θέμα των αδειών για τα κτίσματα, σύμφωνα με τον υπουργό, οι άδειες επισκευής θα βγουν από το υπουργείο Υποδομών («οι μελέτες αποφασίστηκε για πρώτη φορά να γίνουν από εμάς») και οικοδομικές άδειες θα βγουν από Πολεοδομίες. «Μπορούν να βγουν, κανονικότατα. Για όλα» είπε και πρόσθεσε με… νόημα: «Οποιος λοιπόν δεν φοβάται για αυτό που οι πρόγονοί του – δεν θα πω ο ίδιος – έχουν κάνει, ας πάει στην Πολεοδομία να βγάλει άδεια. Να ζητήσει χαρτί από το Δασαρχείο και ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία».
Οι κάτοικοι ζήτησαν χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος και για τα πράσινα σπίτια χωρίς ζημιές, ωστόσο ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Και εγώ θέλω πεντοχίλιαρο, αλλά όχι. Πείτε ό,τι θέλετε. Κάποιοι δεν έχουν την ανάγκη. Αλλιώς θα πηγαίναμε σε διαδικασίες Ηλείας». Τότε ένας πυρόπληκτος διαμαρτυρήθηκε: «Δεν είμαστε επαίτες πάντως».
Πέραν της έντασης ωστόσο ο υπουργός δεσμεύθηκε να ικανοποιήσει αρκετά αιτήματα. Ειδικά για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 οι πυρόπληκτοι ζήτησαν από την εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ να μην πηγαίνουν αυτοπροσώπως στις ΔΟΥ για να κάνουν τις δηλώσεις απαλλαγής. Αμεσα ο Σπίρτζης δεσμεύθηκε ότι θα βρεθεί λύση για ηλεκτρονικές αιτήσεις, λέγοντας ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση πιθανώς την επόμενη βδομάδα.
Ηρθαν τα φωτιστικά για τους δρόμους, αλλά όχι οι… λάμπες
Σχεδόν δύο μήνες μετά την τραγωδία, το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι. Πάντως τα πρώτα φωτιστικά τοποθετήθηκαν (και προσεχώς οι λάμπες!). «Πρώτο μέλημα ήταν να δώσουμε ρεύμα στα σπίτια. Οταν τελειώσαμε με αυτό, ήρθε το ζήτημα του δημοτικού φωτισμού» είπε ο εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργος Κότσαλος προσθέτοντας: «Ο Δήμος Ραφήνας έδωσε 250 φωτιστικά καινούργιου τύπου. Για Νέο Βουτζά και Μάτι ο Δήμος Μαραθώνα προμηθεύτηκε 600 φωτιστικά. Τα πρώτα 40 τα βάλαμε, τα υπόλοιπα τα πήραμε τη Δευτέρα. Περιμένουμε τις λάμπες από τον δήμο». Ο ίδιος εκτίμησε ότι το αργότερο σε δέκα ημέρες θα έχει αποκατασταθεί ο δημόσιος φωτισμός.