Μέλη του βελγικού #metoo δηλώνουν 20 συνεργάτες και συνεργάτριες του βέλγου αιρετικού καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ. «Ο εξευτελισμός ήταν στην ημερήσια διάταξη» υποστηρίζουν σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στο ολλανδικό περιοδικό «Rekto:verso» και διατείνονται πως ο φλαμανδικής καταγωγής χορογράφος, σκηνοθέτης, εικαστικός και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, τους καλούσε σε μυστικές φωτογραφίσεις στις οποίες υπό την επήρεια ουσιών τούς καθιστούσε ευάλωτους σε σεξουαλική παρενόχληση. Η άρνηση συμμετοχής δε είχε συνέπειες στην εξέλιξή τους μέσα στην ομάδα, ενώ συχνά οδηγούσε σε λεκτικές επιθέσεις και χειραγώγηση.

Στην εκτενέστατη επιστολή γίνεται αναφορά σε πολλά περιστατικά, ανάμεσα στα οποία η προφορική επίθεση σε χορεύτρια σχετικά με το βάρος της, με αποτέλεσμα εκείνη να βάλει τα κλάματα, ενώ απείλησε μία ακόμη με καταγωγή εκτός Ευρώπης πως αν δεν αποδώσει καλύτερα επί σκηνής θα τη στείλει στην πατρίδα της. «Χωρίς σεξ δεν έχει σόλο» ήταν ο εκβιασμός που υποστηρίζει ότι υπέστη συνεργάτιδα του Γιαν Φαμπρ, η οποία δούλευε μαζί του πριν από 15 χρόνια. «Πολλοί εξ ημών ζητήσαμε ψυχολογική βοήθεια μετά την αποχώρησή μας και διαπιστώθηκε ότι φέρουμε ψυχολογικά τραύματα από τις συγκεκριμένες εμπειρίες. Μας αποκαλεί “πολεμιστές της ομορφιάς”, στο τέλος όμως αισθανόμαστε σαν δαρμένοι σκύλοι» αναφέρουν οι υπογράφοντες την επιστολή, αρκετοί εκ των οποίων επιλέγοντας να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ. Η συμπεριφορά του Γιαν Φαμπρ – σύμφωνα πάντα με το κείμενο – έχει ως αποτέλεσμα τις παραιτήσεις των συνεργατών του. Μόλις τον περασμένο μήνα αποχώρησαν δύο, ενώ την τελευταία διετία έχουν σημειωθεί έξι παραιτήσεις προσώπων που είτε εμπλέκονται σε υποθέσεις παρενόχλησης, είτε διαμαρτύρονται για σχετικά φαινόμενα.

Ο Γιαν Φαμπρ από την πλευρά του δεν απαντά στις κατηγορίες σε πρώτο πρόσωπο, αλλά ως ομάδα Troubleyn και αναφέρει σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ότι «εκφράζουμε τη λύπη μας για την επίθεση αυτή μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς πρόκειται για άδικη δημόσια δίκη. Ο Γιαν Φαμπρ κατηγορείται δημόσια χωρίς καμία μορφή υπεράσπισης, με βάση ανώνυμες μαρτυρίες και ισχυρισμούς που είναι δύσκολο να εξακριβωθούν» και υποστηρίζει πως κόκκινη γραμμή της ομάδας είναι πως ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό της να γίνεται με αμοιβαία συγκατάθεση και σεβασμό. Προτείνει δε τη διενέργεια ενός ευθέος και ειρηνικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.