Στην 79χρονη διαδρομή της η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει παρουσιάσει αρκετές από τις κωμικές όπερές του. Ο «Κουρέας της Σεβίλλης», η «Ιταλίδα στο Αλγέρι», η «Σταχτοπούτα» και ο «Κόμης Ορί» κέρδισαν στην πορεία των χρόνων το χειροκρότημα του κοινού. Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τον θάνατο του Τζοακίνο Ροσίνι, η Λυρική διοργανώνει Γκαλά Ροσίνι, όπου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Οπερας Ροσίνι, οι διακεκριμένοι μονωδοί Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Μαίρη-Ελεν Νέζη, Χουάν Σάντσο, Διονύσης Σούρμπης και Πάολο Μπορντόνια θα ερμηνεύσουν γνωστά αποσπάσματα από όπερές του, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει ο Σεμπαστιάνο Ρόλι. «Συχνά όταν μας ρωτούν άνθρωποι άσχετοι με την όπερα τι θα λέγατε να ακούσουμε για να δούμε αν μας αρέσει η όπερα, συνήθως δίνουμε Ροσίνι και ειδικά τον “Κουρέα της Σεβίλλης». Είναι τα θέματα που έχει επιλέξει, οι ιστορίες που είναι πολύ ευχάριστες συνήθως. Δεν είναι τόσο δραματικές, όπως είναι σε άλλους συνθέτες, αλλά και η μουσική του είναι τόσο μεγαλειώδης. Κάνει το κωμικό να παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Επίσης οι μελωδίες του είναι από αυτές που ακούει κανείς και εύκολα του μένουν στη μνήμη και μπορεί να φύγει από την παράσταση και να τις μουρμουράει» τονίζει η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη.

Η ίδια θα ανέβει στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να ερμηνεύσει αποσπάσματα από τον «Κουρέα της Σεβίλλης» μαζί με τον βαρύτονο Διονύση Σούρμπη. Επίσης θα κάνει ένα ακόμα ντουέτο, για πρώτη φορά με τον μπάσο Πάολο Μπορντόνια, τραγουδώντας κομμάτια από τον «Τούρκο στην Ιταλία» και θα ερμηνεύσει μια άρια από τον «Κόμη Ορί». «Τα δύο τελευταία είναι κομμάτια που δεν ερμηνεύονται συχνά. Προσωπικά, αγαπώ πολύ τον ρόλο της Ροζίνας από τον “Κουρέα” γιατί είναι πολύ μπριόζα, ζωηρή και έξυπνη. Τη μουσική την αγαπάμε σαν να γεννηθήκαμε μαζί με αυτήν. Ωστόσο, υπέροχη μουσική θεωρώ και αυτήν από τον “Κόμη Ορί”. Η άρια είναι πολύ δεξιοτεχνική, απαιτητική, αρκετά δύσκολη και μεγάλη σε διάρκεια» τονίζει η Καραγιάννη.

Πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι, η βραδιά έχει και το πρόσημο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Λυρική θα προσφέρει όλα τα έσοδα από το γκαλά στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της Αττικής. «Ο φιλανθρωπικός αυτός σκοπός είναι ένα λιθαράκι ευθύνης και ένα συναισθηματικό φορτίο. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι θετικό και ως προς την ερμηνεία. Αλλά είναι σαφώς επιβαρυντικό στο να κοντρολάρει κανείς τα συναισθήματά του. Στην προηγούμενη αντίστοιχη συναυλία μου αφιερωμένη στους πυρόπληκτους στην Πράγα, που έγινε στις 27/7, λίγες ημέρες μετά τις πυρκαγιές, ήμουν τόσο πολύ φορτισμένη στις πρόβες που δεν μπορούσα να συνεχίσω. Ανησυχούσα αν θα μπορέσω να ανταποκριθώ, γιατί είχα κομμάτια που ήταν πιο ρομαντικά και λυρικά και αυτά με είχαν επιβαρύνει κι άλλο συναισθηματικά. Τελικά έβαλα  στόχο ότι θα σκέφτομαι αυτές τις ψυχές που έφυγαν σαν να τους στέλνω τα δικά μου συναισθήματα. Και ότι τους σκεφτόμαστε και ότι προσευχόμαστε για αυτούς» καταλήγει η σοπράνο.

INFO

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 16/9 στις 20.00