Δεν γνωρίζω ποιος σκέφτηκε ως πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός τον Σταύρο Λεκκάκο. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της MIG διαψεύδει την είδηση, αλλά δεν αρνείται την επαφή. Είναι μάλλον δύσκολο να τον έχει προτείνει ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, αλλά όποιος είχε την ιδέα είναι άξιος συγχαρητηρίων. Ο κ. Λεκκάκος δεν θα είναι διακοσμητικός πρόεδρος στην περίπτωση που πει το «ναι» – αν το πει. Και είναι άνθρωπος που τα οικονομικά τον απασχολούσαν πάντα: αυτό είναι που έχει ανάγκη σήμερα ο ΠΑΟ. Για τα αγωνιστικά μια χαρά δουλειά κάνουν ο Γιώργος Δώνης και ο Νίκος Νταμπίζας.
Ντροπή
Με βγάζουν από τα ρούχα μου ειδήσεις όπως ο ξυλοδαρμός του πρόεδρου της ΕΠΣ Κορίνθου Μιχάλη Τσιχριτζή: μου θυμίζουν ότι είμαστε μια χώρα του τρίτου κόσμου. Από κάθε άποψη αυτό που συνέβη στον Τσιχριτζή αποτελεί ντροπή για την ίδια τη χώρα και όχι απλά για το ποδόσφαιρό της. Στον Τσιχριτζή, που είναι δικηγόρος και όχι άνθρωπος της νύχτας, επιτέθηκε την Τετάρτη κουκουλοφόρος, τον χτύπησε με σιδερολοστό στο κεφάλι και τον έστειλε στο νοσοκομείο. Ακόμα πιο σοκαριστική, ωστόσο, είναι η σιωπή των αρχών του ποδοσφαίρου μας: δεν υπήρξε από τους λογιών λογιών αρμοδίους ούτε καν η καταδίκη του περιστατικού.
Κρίκος
Η επίθεση στον πρόεδρο της ΕΠΣ Κορίνθου είναι ένας ακόμη κρίκος στις επιθέσεις που έχουν δεχτεί παράγοντες, άνθρωποι της διαιτησίας και δημοσιογράφοι τον τελευταίο καιρό. Η σχετική λίστα είναι τεράστια και περιλαμβάνει προέδρους Ενώσεων (όπως τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου), αρχιδιαιτητές (όπως τους Μπίκα, Ζωγράφο, Τσαχειλίδη και Βασσάρα), δημοσιογράφους, ακόμη και δικηγόρους που με το ποδόσφαιρο ασχολούνται αποκλειστικά. Κανείς από τους δράστες των επιθέσεων δεν συνελήφθη: η Ελληνική Αστυνομία, που έχει εξαρθρώσει τρομοκρατικές οργανώσεις, με αυτά δεν ασχολείται. Και γιατί να το κάνει αν σφυρίζουν κλέφτικα οι προϊστάμενοι του χώρου;
Βουλή
Μπορείτε να σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν κουκουλοφόροι με λοστούς χτυπούσαν στο φως της μέρας βουλευτές ή υπουργούς ή έστω διοικητές ΔΕΚΟ; Δεν θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν; Δεν θα είχαμε δεκάδες επερωτήσεις στη Βουλή; Δεν θα είχαμε αφιερώματα στα δελτία ειδήσεων; Δεν θα είχαμε πρωτοσέλιδα και πύρινα άρθρα αγωνίας για τη δημοκρατία; Θα είχαμε. Και σωστά θα είχαμε, γιατί αυτό είναι το πρέπον. Ακατάληπτο είναι αυτό που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Οπου διάφοροι τραμπούκοι με γραβάτα διατάζουν κουκουλοφόρους να χτυπούν ανθρώπους στήνοντας καρτέρια, κι αυτοί το κάνουν με όλη την άνεση που έχει όποιος γνωρίζει ότι θα το κάνει και δεν θα συλληφθεί…
Κρήτη
Πέρασε στα ψιλά η απόφαση του ΠΑΟΚ να πάρει εισιτήρια για το εκτός έδρας ματς με τον ΟΦΗ. Αρχικά (και μετά τη φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε στη Νέα Σμύρνη) απόφαση του Ιβάν Σαββίδη ήταν να μην υπάρξουν οπαδοί του ΠΑΟΚ στο Γεντί Κουλέ, που σημειωτέον είναι και λίγο δύσκολο γήπεδο για φιλοξενούμενους οπαδούς. Το ΔΣ του ΠΑΟΚ που συνεδρίασε άλλαξε την απόφαση του μεγαλομετόχου: δεν είναι έκπληξη και δείχνει και τη δυσκολία των ΠΑΕ, ακόμα και των μεγάλων, να κακοκαρδίσουν τους οργανωμένους τους. Για χρόνια στην Ελλάδα διακινείται ένα παραμύθι – κυρίως από πολιτικούς που έχουν την ευθύνη της δημόσια τάξης. Ολοι αυτοί μιλούν για δήθεν οργανωμένους στρατούς των ΠΑΕ, που κάνουν τα γούστα των λεφτάδων προέδρων κ.τ.λ. Κουταμάρες. Ολοι αυτοί που αποκαλούνται «οργανωμένοι» έχουν καιρό τώρα αυτονομηθεί και δεν ακούν κανέναν: αν τους κόψεις τη δυνατότητα να πάνε στην Κρήτη π.χ., θα τους βρεις μπροστά σου στην Τούμπα, όπου μπορούν να πετάξουν φωτοβολίδες ή να κάνουν σαματάδες ακόμη πιο εύκολα. Ο ΠΑΟΚ δεν ήθελε να προκαλέσει την οργή τους: προσωπικά το καταλαβαίνω.
Υπουργοί
Οι ΠΑΕ δεν έχουν υπουργούς Δημοσίας Τάξεως, ούτε έχουν στη διάθεσή τους καμιά αστυνομία και δεν τη χρησιμοποιούν. Θέλουν να έχουν με τους οργανωμένους όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Οταν οι λειτουργοί του κράτους (με πρώτους από όλους αυτούς που βρίσκονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αυτούς που περνούν ωραία στο υφυπουργείο Αθλητισμού) δεν νοιάζονται για τα προβλήματα στα γήπεδα, τι να κάνουν οι ΠΑΕ;
Φωτοβολίδες
Συνελήφθη αυτός που πέταξε τη φωτοβολίδα στη Νέα Σμύρνη; Οχι. Ασχολήθηκε κανένας με όσους πέταξαν φωτοβολίδες στο φιλικό ματς Ατρόμητου – Παναθηναϊκού; Ούτε για αστείο! Αν καεί άνθρωπος, οι υπουργοί μας θα ρίξουν την ευθύνη στις «ΠΑΕ και στους οργανωμένους στρατούς» κ.τ.λ. Και μέχρι τότε θα έχουν δώσει καμιά δεκαριά συνεντεύξεις, διαλαλώντας με αυταρέσκεια την υποτιθέμενη καλή δουλειά τους, μιλώντας για την πρόοδο που έχει γίνει και επισημαίνοντας την αποτελεσματικότητα του νομοθετικού πλαισίου κ.τ.λ. Ενώ το μόνο που υπάρχει είναι ο χειρότερος στρουθοκαμηλισμός της ιστορίας. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι επειδή κλείνουν τα μάτια έλυσαν τα προβλήματα. Αν είναι δυνατόν…
Αγχος
Δεν έχει μεγάλα ματς η αγωνιστική του πρωταθλήματος που έχουμε μπροστά μας, αν και θα είναι δύσκολο για τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό να συνεχίσουν το σερί τους γιατί υπάρχουν μπροστά σημαντικά ευρωπαϊκά ματς και το μυαλό των παικτών σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει περίεργα παιχνίδια. Ωστόσο πιο πολύ από τις ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα, μια αγωνιστική γεμάτη άγχος έχουν μπροστά τους οι τρεις διαιτητές που θα διευθύνουν τα παιχνίδια τους. Ο Ευαγγέλου (που θα διευθύνει το ΑΕΚ – Πανιώνιος), ο Δασκαλόπουλος (που θα κατεβεί στην Κρήτη για το ΟΦΗ – ΠΑΟΚ) και ο Τζήλος (που θα εμφανιστεί στο «Καραϊσκάκης» για το ματς του Ολυμπιακού με τον Αστέρα) τελούν υπό παρακολούθηση για να πάρουν το σήμα της FIFA και να γίνουν διεθνείς. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαχειριστούν την αγωνία τους – ότι είναι και οι τρεις στην πρίζα είναι το μόνο βέβαιο.
Περέιρα
Για τον προβιβασμό τους πάντως όλα θα κριθούν από τα κέφια του πορτογάλου αρχιδιαιτητή Περέιρα, που μέχρι τώρα κάνει πράγματα τα οποία μοιάζουν τις πιο πολλές φορές χωρίς λογική. Για παράδειγμα, έχει φέτος μια τρομακτική επιμονή να χρησιμοποιεί τον διαιτητή Κομίνη, τον άνθρωπο που τίναξε στον αέρα το προηγούμενο πρωτάθλημα με την αλλοπρόσαλλή συμπεριφορά του στο ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα. Μέχρι τώρα ο διαιτητής αυτός έχει τοποθετηθεί και στα τρία πρώτα ματς του πρωταθλήματος, σαν ο Περέιρα να τον επιβραβεύει για τα όσα έκανε πέρυσι!
Διεθνής
Το λέω μπας και ο Ευαγγέλου, ο Τζήλος και ο Διαμαντόπουλος ηρεμήσουν. Για να γίνεις διεθνής διαιτητής στην εποχή της εξυγίανσης δεν είναι απαραίτητο να πάρεις άριστα. Η ιστορία του Κομίνη αποδεικνύει ότι σε εκτιμούν όταν όλος ο κόσμος ασχολείται μαζί σου! Ακόμη και για τους χειρότερους λόγους…