Από τον Δεκέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2018 πραγματοποιήθηκε η καμπάνια OpenTheIslands, που στόχο είχε την αποσυμφόρηση των νησιών. Παρατηρήσαμε ότι η δίμηνη αυτή ενέργειά μας απέδωσε, καθώς εν όψει χειμώνα έγιναν περισσότερες μεταφορές κόσμου στην ενδοχώρα. Αλλά μέχρι εκεί. Διαπιστώσαμε πως δεν υπήρξε ένα πλάνο για να έχει διάρκεια αυτή η κίνηση. Λίγο αργότερα, είχαμε αλλαγή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και περιμέναμε πως κάποια μέτρα θα είχαν μόνιμο χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, γνωρίζαμε ότι οι προσφυγικές ροές θα «άνοιγαν» τους καλοκαιρινούς μήνες. Δυστυχώς η κατάσταση παρέμεινε η ίδια.

Με αυτή την κοινή δήλωση των οργανώσεων κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν αξίζει σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, που έχουν περάσει τα πάνδεινα, να ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες στα νησιά, και ιδίως στη Μόρια. Δεν μας τιμά ως χώρα να βγαίνουν αυτές οι εικόνες προς τα έξω. Δεν είναι δυνατόν η υποδοχή των ανθρώπων να γίνεται με αυτούς τους όρους, ούτε να παραμένουν εγκλωβισμένοι για μήνες σε αυτή την κατάσταση. Η απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για κλείσιμο της δομής, εάν δεν λυθούν τα σοβαρά προβλήματα του ΚΥΤ στη Μόρια, δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι η κατάλληλη λύση. Καταλαβαίνουμε, όμως, ότι είναι κι αυτό ένα μέτρο πίεσης.

Είναι γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι φτιαγμένα να αντέξουν αυτό το βάρος, το οποίο δυσανάλογα σηκώνουν εδώ και τριάμισι χρόνια. Η αποσυμφόρηση είναι επιτακτική, ενώ παράλληλα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δοθεί και η δυνατότητα στους αιτούντες άσυλο να εξετάζεται το αίτημά τους σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Ο αποκλεισμός των ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου δεν είναι ένα βιώσιμο μέτρο. Κι όμως, τα νούμερα είναι διαχειρίσιμα. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να εισακουστούμε.

Η Μαριανέλλα Κλώκα είναι υπεύθυνη Διεκδίκησης Δικαιωμάτων στην Praksis