Από τον συχωρεμένο τον πατέρα μου πρωτάκουσα, όταν ήμουν μικρός, μια έκφραση που θαρρώ πως κολλάει γάντι στα δρώμενα του μπάσκετ.

Χωρίς κέρδος κέρατα!

Οντως σε τέτοια κέρατα εξελίσσονται τα τουρνουά στα οποία συμμετέχουν αυτές τις ημέρες ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ στην Εγκωμη της Λευκωσίας και ο Ολυμπιακός στη Μάλαγα (και κατ’ επέκταση όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες) με αποτέλεσμα οι προπονητές τους να αναγκάζονται να γίνουν… φακίρηδες ή και χαρτορίχτρες, μπας και μαντέψουν τη μελλοντική εικόνα των ομάδων τους.

Ο Παναθηναϊκός συμμετέχει στο τουρνουά στη μνήμη του Νεόφυτου Χανδριώτη χωρίς έξι διεθνείς παίκτες (Καλάθης, Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Μήτογλου, Αντετοκούνμπο, Λεκάβιτσους) και στρατολόγησε τον άνεργο Παπαντωνίου και δύο παιδιά από την εφηβική ομάδα.

Στο ίδιο τουρνουά η ΑΕΚ δεν έχει στη διάθεσή της τον Λαρεντζάκη και τρεις τραυματίες (Καββαδάς, Σαντ-Ρος, Ρέιταν-Μέις).

Από τον Ολυμπιακό που αγωνίζεται στη Μάλαγα λείπουν οι επτά διεθνείς (Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Μικουτίνοφ, Τίμα, Στρέλνιεκς, Βεζένκοφ) και ο τραυματίας Γκος, με αποτέλεσμα να… ενοικιασθούν προς προσωρινή χρήση ο Χάρις, ο Στεφανίδης, ο Λαμπρόπουλος και ο Στυλιανού!

Το αποτέλεσμα; Οι προπονητές επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου και βάζουν τη φαντασία τους να δουλέψει ώστε να σχηματίσουν την εικόνα των ομάδων τους όταν θα φύγουν από τη φάση της σύνθεσης εκτάκτου ανάγκης!

Εν τέλει, ακόμη και σε αυτή την κατά το μάλλον ή ήττον νεκρή (αγωνιστική) περίοδο των ανά τον κόσμο πρωταθλημάτων, ούτε η πίτα των συλλόγων έμεινε σωστή ούτε ο σκύλος των εθνικών ομάδων είναι χορτάτος. Οι περισσότεροι παίκτες του ΝΒΑ έμειναν στην από εκεί πλευρά του Ατλαντικού και η καταμέτρηση των θυμάτων και των παράπλευρων απωλειών στον πόλεμο που μαστίζει το μπάσκετ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.