Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Και οι πέντε αποκαλούμενες μεγάλες ομάδες να ξεκινούν τη σεζόν με αισιοδοξία. Με χαμόγελα. Να έχουν λόγους που τους κάνουν να νιώθουν καλά. Το δείγμα των δύο αγωνιστικών είναι ελάχιστο. Μηδαμινό μπορείς να πεις. Και οι πέντε όμως δείχνουν να πατούν καλά. Δεν είναι κάτι που θα κρατήσει για πολύ. Στην Ελλάδα ζούμε. Θα έρθουν οι ήττες, τα στραπάτσα και η γκρίνια. Η ψυχραιμία και η υπομονή δεν φοριούνται στο δικό μας ποδόσφαιρο. Και οι πέντε ωστόσο δείχνουν να χτίζουν σε στέρεες βάσεις. Στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ γεννούν και τα κοκόρια τους. Πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, διπλό στην Τρίπολη, σε μία έδρα που πέρυσι δεν πέρασε κανείς. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης κέρδισε με το «καλημέρα» το στοίχημα της προσαρμογής-αποδοχής. Περιμένει την επιστροφή του Τσιγκρίνσκι και την ενσωμάτωση του Πονσέ.

Συσπείρωση

Τα ζόρια για την ΑΕΚ ξεκινούν από βδομάδα με τα δύο εκτός έδρας. Την Τρίτη στο Αμστερνταμ με τον Αγιαξ, την Κυριακή στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Με τις συνθήκες ωστόσο, και παρά τις μη μεταγραφές μετά την πρόκριση στους ομίλους, να είναι οι καλύτερες δυνατές. Στον ΠΑΟΚ, όπως έχουμε ξαναπεί, επένδυσαν στην «κλοπή» του περυσινού πρωταθλήματος. Που δεν λέει να ξεχάσει ο Λουτσέσκου. Στα δύο ματς, με Ολυμπιακό που δεν έγινε και ΑΕΚ που δεν τελείωσε. Αποτέλεσμα, για απογοήτευση επιτεύχθηκε συσπείρωση. Η σεζόν ξεκίνησε με πέντε εντυπωσιακά παιχνίδια, για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αποκλεισμός από την ανώτερη Μπενφίκα δεν θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις. Δύο (επαγγελματικές) νίκες στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, στο ρελαντί. Ποδοσφαιρικό τμήμα και διοίκηση δείχνουν ωριμότητα. Να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού και να μη χυθεί η καρδάρα με το γάλα όπως πέρυσι.

Εκπληξη

Για τον Ολυμπιακό τα είπαμε και την περασμένη εβδομάδα. Το να χτιστεί μέσα στο καλοκαίρι μια καινούργια ομάδα από το μηδέν δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Και καθόλου εύκολο. Εγινε στον Ολυμπιακό και με τη μεγαλύτερη δυνατή (μέχρι τώρα) επιτυχία. Δεν είναι εύκολη ομάδα ο Ολυμπιακός. Ο κόσμος είναι καλομαθημένος. Δεν έχει συνηθίσει να χάνει τίτλους. Εστω και αυτό συνέβη ύστερα από επτά χρόνια. Ο καινούργιος Ολυμπιακός έχει πείσει την εξέδρα, ο κόσμος περνάει καλά στο «Καραϊσκάκης» και η έκπληξη Γιάγια Τουρέ έφτιαξε ακόμα περισσότερο το κλίμα. Το πρώτο στοίχημα (όμιλοι Γιουρόπα, δύο στα δύο στο πρωτάθλημα) θεωρείται κερδισμένο. Κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει καλύτερο ξεκίνημα. Κάτι που ισχύει σε απόλυτο βαθμό και για τον Παναθηναϊκό, που παρουσιάζει ο Γιώργος Δώνης. Ενας Παναθηναϊκός που δείχνει έτοιμος να επιστρέψει έστω και με αργά βήματα στην κανονικότητα.

Επιστροφή

Είναι κάτι πρωτόγνωρο για μεγάλη ομάδα, να έχει ως πρωταγωνιστές 19χρονα και 20χρονα παιδιά από τις Ακαδημίες. Γίνεται με επιτυχία στους Πράσινους. Είναι ένα κίνητρο αυτό για να στηρίξει ο κόσμος αυτή την προσπάθεια. Εστω και χωρίς αγωνιστικούς στόχους. Θα είναι κάτι καινούργιο και ιδιαίτερα θετικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εχουμε πει ότι το πρωτάθλημα είχε ανάγκη την επιστροφή ενός ισχυρού Αρη. Οπως τον είδαμε στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Ομάδα που παίζει καλό ποδόσφαιρο με την μπάλα κάτω. Με πολύ κόσμο στις εξέδρες. Δεν γίνεται όλα για όλους να κυλήσουν ρολόι. Θα έρθουν και οι στραβές και οι ανάποδες. Αυτό που λέμε, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι ότι και οι πέντε έχουν σοβαρούς και βάσιμους λόγους να αισιοδοξούν. Οι προπονητές πείθουν με τη δουλειά τους και οψόμεθα κατά πόσο θα αντέξει το σχοινί, όταν εκ των πραγμάτων θα έρθουν τα δύσκολα.