Η άφιξη του Θανάση Χειμωνά στο Ποτάμι, αν και δεν ξάφνιασε πολλούς, σηματοδότησε μια νέα περίοδο για το κόμμα, που στο όλο και περισσότερο πολωμένο κλίμα προσπαθεί να βρει βηματισμό. Κι αυτό γιατί, υπό μια έννοια, άνοιξε και επισήμως τη συζήτηση για το μέλλον του, ενόψει και του συνεδρίου στις αρχές Νοεμβρίου. Με τις δημοσκοπήσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, η Σεβαστουπόλεως προσπαθεί να θυμίσει στο φιλελεύθερο, κεντρώο ακροατήριο την πολιτική αναγκαιότητα του Ποταμιού. Κι ενώ μέσα στο κόμμα η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες έχει ανάψει για τα καλά, οι βουλευτές «δείχνουν» δημοσίως προς το συνέδριο για την οριστική απάντηση.
Στο κάλεσμα του Σταύρου Θεοδωράκη για restart απάντησε και ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για ανασύσταση του μεσαίου χώρου. «Για την επιστροφή μου στο Ποτάμι έθεσα μόνο δύο, αλλά αδιαπραγμάτευτες, προϋποθέσεις. Ενα ανοικτό συνέδριο που θα αγκαλιάσει την κοινωνία και τη δέσμευση της ηγεσίας για την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού» ανέφερε σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής. «Δυστυχώς δεν έλαβα τη δέσμευση της ηγεσίας για αυτόνομη πορεία προς τις εκλογές και υπό αυτές τις συνθήκες (…) η πολιτική αυτοκτονία του Ποταμιού δεν με αφορά» επισήμανε, αφήνοντας αιχμές για τον Θεοδωράκη.
Η απάντηση από τη Σεβαστουπόλεως ήταν άμεση και έκλεισε τις πιθανότητες επιστροφής του Θεοχάρη στο κόμμα: «Η αυτόνομη και δυνατή πορεία του Ποταμιού διασφαλίζεται από αυτούς που είναι στο Ποτάμι» σχολίασαν, κάνοντας λόγο για «γυρολόγους» – «δεν αφορά αυτούς που το εγκατέλειψαν και τώρα πασχίζουν να κρατηθούν στην επικαιρότητα ψάχνοντας απεγνωσμένα μια θέση σε ένα οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο». Δεν είναι, όμως, μόνο ο Θεοχάρης. Και ο Σπύρος Λυκούδης, τόσο σε συνέντευξή του όσο και σε εσωτερικές διαδικασίες στο κόμμα, έχει προβεί στην εκτίμηση πως «Το Ποτάμι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του».
ΔΕΘ. «Ο Σπύρος εννοούσε ότι Το Ποτάμι έκλεισε τον πρώτο κύκλο του, γιατί ακολουθούν άλλοι κύκλοι και τώρα τουλάχιστον ανοίγει ένας κύκλος ωριμότητας, είμαστε πιο γνωστικοί, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και νομίζω θα πάμε πολύ καλά» απάντησε από τη Θεσσαλονίκη ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο επικεφαλής του Ποταμιού για άλλη μία φορά έκανε λόγο για «μια κοινή απόφαση, ότι Το Ποτάμι θα είναι δυνατό και αυτόνομο στην επόμενη εκλογική μάχη», ξεκαθαρίζοντας πως όποιος διαφωνεί μπορεί να θέσει το ζήτημα στο συνέδριο. «Αυτά είναι τα προβλήματα του Κέντρου. Οταν είσαι στο Κέντρο, κάποιοι κοιτάνε πιο εύκολα δεξιά, κάποιοι κοιτάνε πιο εύκολα αριστερά» ανέφερε για τη διχογνωμία μέσα στο κόμμα. Στόχος του Θεοδωράκη είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να σπάσει το δίπολο «συντηρητικοί – λαϊκιστές, λαϊκιστές – συντηρητικοί». Ξεκαθάρισε πως μετεκλογικά «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί» και εξήγησε πως Το Ποτάμι έχει κάνει προτάσεις για επτά τομείς, πάνω στις οποίες θα συζητήσει ενδεχόμενη συμμετοχή στην κυβέρνηση. «Εάν υπάρχει διάθεση από τον νικητή των εκλογών να τις στηρίξει, εμείς θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε εκεί είτε για ψήφο εμπιστοσύνης είτε για ανοχή είτε και για συμμετοχή ανάλογα με την ανταπόκριση» επισήμανε.
Ερωτώμενος για ενδεχόμενη στήριξη στον Γιάννη Μπουτάρη, ανέφερε πως ο σημερινός δήμαρχος «έχει προωθήσει πολλά πράγματα που ήταν και πολιτικές του Ποταμιού, έχει ανοίξει την πόλη» και γι’ αυτό «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε έναν φίλο εάν πει ότι θα δώσει άλλη μία μάχη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».