Η εικόνα των άδειων εδράνων κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο δεν είχε καμία σχέση με τη χθεσινή, όταν στο ίδιο βήμα βρέθηκε ο Ζόραν Ζάεφ. Το παρατεταμένο χειροκρότημα προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, που έστειλε μήνυμα τόσο προς τη Δύση όσο και προς το εσωτερικό της χώρας του, δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας: ο Ζάεφ τούς έχει πείσει πως στόχος του είναι η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ.

Με το δημοψήφισμα μόλις λίγες εβδομάδες μακριά, ο Ζάεφ δεν παρέλειψε τις γνωστές αναφορές του, που πατούν στα όρια των συμφωνηθέντων. Ακόμα και μέσα στο Στρασβούργο, ο Ζάεφ έκανε λόγο για «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα», λέγοντας πως «είναι μια ιστορική στιγμή για τη Μακεδονία, η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας επιτρέπεται να μιλήσει στη γλώσσα του στο Ευρωκοινοβούλιο». Χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική συμφωνία», ευχαριστώντας τον έλληνα Πρωθυπουργό, γιατί «τις παρανοήσεις που είχαμε με την Ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέψαμε σε συνεργασία». Τόνισε πως η χώρα του «βρίσκεται σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Οι πολίτες γνωρίζουν ποια απόφαση πρέπει να λάβουν. Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», κάνοντας λόγο για μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΙΛΙΑΣ. Κυρίως όμως η ομιλία Ζάεφ ήταν μια επίθεση φιλίας, σε μια προσπάθεια να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους μέσα στο Κοινοβούλιο πως η ΠΓΔΜ, μετά την επικύρωση της συμφωνίας, είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες. Γι’ αυτό, ο ίδιος δεν επικεντρώθηκε μόνο στο θέμα των Πρεσπών, αλλά μίλησε και για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την ΠΓΔΜ. «Κράτος δικαίου, καταπολέμηση διαφθοράς, επαγγελματικός διοικητικός μηχανισμός στραμμένος στην εξυπηρέτηση του κοινού. Τα ευρωπαϊκά ιδεώδη είναι ο φάρος που μας οδηγεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του για την επόμενη μέρα της υπογραφής της συμφωνίας. Παράλληλα, οι επισκέψεις των δυτικών αξιωματούχων στα Σκόπια συνεχίζονται. Ο Ζάεφ επέστρεψε στη χώρα του υπό τη συνοδεία της Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα την ΠΓΔΜ θα επισκεφτεί και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Ο Μάτις ήταν αυτός που είχε εκφράσει την ανησυχία του για ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΒΟΥΤΣΗ. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο Νίκος Βούτσης εκτιμά πως η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή το αργότερο τον Μάρτιο. «Μόλις η συμφωνία περάσει τον οδικό χάρτη με τα προαπαιτούμενα και εφόσον όλα αυτά είναι κατά τη συμφωνία, θα έρθει προς ψήφιση και κύρωση στην ελληνική Βουλή. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό το χρονικό όριο μπορεί να είναι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής («Alpha»), εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η επικύρωση θα έχει σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιος από το κυβερνητικό στρατόπεδο προσδιορίζει τον χρόνο που η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Υπό μια έννοια, ο Βούτσης επιβεβαίωσε πως το Σκοπιανό θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, σχολιάζοντας πως ο Πρωθυπουργός «έκανε καλά και άφησε το ενδεχόμενο να γίνουν δύο -τρεις μήνες νωρίτερα οι εκλογές».