Την Τετάρτη το βράδυ στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνόψισε με τις πιο αδρές γραμμές πώς εκτιμά το ΚΚΕ τη συγκυρία και πώς θα κινηθεί στη συνέχεια. Το κυρίαρχο κόμμα, στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει μια ευρεία κοινωνική Συμμαχία, όπως την περιγράφει, που δεν θα εγκλωβίζεται στο σημερινό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Πολιτικά βέβαια το ΚΚΕ δεν θα επιχειρήσει καμία πολιτική σύμπραξη. Θα προχωρήσει μόνο του στις κάλπες και με τη μεγαλύτερη δυνατή δεξαμενή της ανυπακοής στο επίπεδο της κοινωνικής αντιπολίτευσης. «Καλούμε ειδικά τους ανθρώπους που νιώθουν προοδευτικοί, δημοκράτες, αριστεροί, που κάποιοι συμπορεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια με το ΚΚΕ και ίσως μετά βρέθηκαν σε άλλα μονοπάτια και μετερίζια, αλλά δεν πήγαν και δεν θέλουν “να πάνε σπίτι τους”. Που δεν ακολούθησαν, ούτε δέχονται να ακολουθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θλιβερή αυτή οριστική και ανεπίστρεπτη μετάλλαξή του. Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, κατανοούν ότι η μαχητική στάση του ΚΚΕ ήταν πραγματική ασπίδα προστασίας» είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του φανερώνοντας τον οδικό χάρτη του Περισσού και τη λογική συμμαχιών που θα ακολουθήσει. Οι χθεσινές διαδηλώσεις ταξικών σωματείων σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις ξετύλιξαν το νήμα των κινητοποιήσεων. Εξάλλου, η όλη ρητορική της κυβέρνησης για το ΚΚΕ είναι κίβδηλη. Καθόλου τυχαία, ο Κουτσούμπας περιέγραψε τον ΣΥΡΙΖΑ ως Αριστερά του κεφαλαίου, σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ και πως με τις πρόσφατες παροχές επιδίδεται σε ένα εμπόριο ελπίδας. «Γιατί το ΚΚΕ προφανώς θεωρούν ως πραγματικό τους αντίπαλο» είπε με νόημα επιχειρώντας να υπενθυμίσει το διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά.

Η Λαϊκή Ενότητα. Από την άλλη, η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να συμφωνεί με το ΚΚΕ και τις λοιπές μη συριζαϊκές δυνάμεις πως η χώρα δεν βγήκε από το Μνημόνιο αλλά προχωρά «αλυσοδεμένη» με επιτήρηση και μέτρα, ακολουθεί όμως τη δική της λογική και στρατηγική. Επιβεβαιώθηκε χθες αυτό με την ομιλία του γενικού γραμματέα τής ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη στη ΔΕΘ. Ο ίδιος έκανε ένα βήμα που δείχνει πώς θα κινηθούν οι δυνάμεις των πρώην συντρόφων τού Τσίπρα, προβάλλοντας τέσσερις προτεραιότητες-άξονες: Δημοκρατία με Συντακτική Συνέλευση. Εθνική Ανεξαρτησία. Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών θα συνεχιστεί με ένταση ενώ η ΛΑΕ επιχειρεί προσεχώς και ένα νέο κίνημα Δεν Πληρώνω. Επίσης κάνει ένα πλατύ κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις του αντιμνημονίου, ενώ και εκλογικά βλέπει θετικά ένα κοινό μέτωπο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την πλευρά της, ξεκαθάρισε επίσης στη ΔΕΘ πως θα κινηθεί αυτόνομα και πολιτικά και εκλογικά (προς το παρόν δεν υπάρχει συμπόρευση με τη ΛΑΕ), ενώ διευκρίνισε πως η Πλεύση Ελευθερίας είναι ένα κίνημα πολιτών και όχι ένα κλασικό κόμμα. Το βέβαιο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει μπροστά του όλους τους παραπάνω.