Στον πρώτο αγωνιστικό κύκλο της σεζόν έκλεψε καρδιές και έσπειρε την προσδοκία για όσα ακολουθούν. Με πέντε νίκες σε έξι ματς εντός και εκτός συνόρων, την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, το χορταστικό 17-3 γκολ. Ακόμη περισσότερο, με το ωραίο ποδόσφαιρο που ήρθε νωρίς για να δείξει και να αποδείξει τις δυνατότητες της νέας αγωνιστικής εκδοχής. Αν προσθέσει κανείς το μεταγραφικό κρεσέντο του φινάλε με αποκορύφωμα την απόκτηση του Γιάγια Τουρέ και το πάθος του ερυθρόλευκου κοινού που ξαναβρήκε το κέφι του στις κερκίδες του Γεώργιος Καραϊσκάκης, καταλαβαίνει πως ο Ολυμπιακός μπήκε φουριόζος στη σεζόν.

Θέμα οργάνωσης

Και μιας και πλέον μετράμε αντίστροφα για την επιστροφή στη δράση, με τον Αστέρα Τρίπολης να πλησιάζει στο Φάληρο (16/9, 20.30), η σκέψη πάει στο αυτονόητο. Να συνεχίσουν οι Ερυθρόλευκοι ακριβώς από εκεί όπου σταμάτησαν. «Η πρώτη αυτή φάση αγώνων ήταν πολύ σημαντική. Ο Ολυμπιακός πέρυσι είχε δυσκολίες και προβλήματα. Φέτος ο τρόπος που ήρθαν τα πρώτα αποτελέσματα δείχνει ότι όλοι προσπάθησαν να λύσουν προβλήματα: ο πρόεδρος, η διοίκηση φρόντισαν να υπάρχει ένα πλήρες ρόστερ. Οργανώθηκε καλά η πορεία και όλη η δουλειά που έχει γίνει από τον Μάιο ώς τώρα ήταν πετυχημένη. Ολα είναι αποτέλεσμα της καλής οργάνωσης της σκέψης και του ότι ξεχάστηκαν όσα έγιναν πέρυσι. Κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε» εξήγησε χτες ο Πέδρο Μαρτίνς (Novasports). Ο Πορτογάλος είχε μια καλή κουβέντα για όλους σε αυτόν τον… πρώτο έλεγχο της χρονιάς. «Εχουμε διαλέξει παίκτες έξυπνους, καλούς στην τακτική και καλούς χαρακτήρες. Πολύ καλούς χαρακτήρες που βάζουν την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους. Θέλουμε να είναι πάντα η ομάδα πάνω απ’ όλα. Θέλουμε αυτόν τον μεγάλο σύλλογο να τον βοηθήσουμε να βρει αυτό που έχασε πέρυσι. Με αφοσίωση και με πολλή δουλειά».

Και όσο για το δικό του μερίδιο συνεισφοράς; Ταπεινός. «Είναι συνολική η προσπάθεια. Του προέδρου, της διοίκησης. Ο προπονητής βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία του συλλόγου. Απλά συνδυάζει το όνομά του με τις επιτυχίες της ομάδας και μένει το όνομά του. Η δουλειά είναι ομαδική. Θέλουμε να είμαστε ταπεινοί και να δουλέψουμε σκληρά για να είμαστε νικητές, όπως πρέπει να κάνουμε κόντρα στον Αστέρα, μια καλή, έμπειρη και ποιοτική ομάδα». Στον αστερισμό του… Αστέρα λοιπόν οι Πειραιώτες. «Πάντα δημιουργεί προβλήματα στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια. Εχει έναν έμπειρο προπονητή και ποιοτική ομάδα. Επαιξε κόντρα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κι έχασε μόνο 1-0, και μάλιστα με πέναλτι. Θα είμαστε συγκεντρωμένοι και προσεκτικοί και θα έχουμε κοντά μας τον κόσμο μας. Ο Αστέρας πέρυσι είχε πολύ καλά αποτελέσματα και βρίσκεται κοντά στο επίπεδο των διεκδικητών του τίτλου. Θέλουμε το πρωτάθλημα και θα έρθει επικρατώντας σε τέτοια σημαντικά ματς».

Καλό ποδόσφαιρο

Στο ίδιο πνεύμα και ο Κωνσταντίνος Τσιμίκας. «Είναι πολύ καλή ομάδα ο Αστέρας, με καλά άκρα. Θα κοιτάξουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας, να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και να πάρουμε τους βαθμούς. Μέσα από το καλό ποδόσφαιρο και την καλή δουλειά έρχονται τ’ αποτελέσματα». Στο ίδιο και ο Μαντί Καμαρά που για την Μπέτις και την εντός έδρας πρεμιέρα του Γιουρόπα Λιγκ (20/9) ρωτήθηκε, αλλά «την Κυριακή έχουμε ένα σημαντικό και δύσκολο παιχνίδι. Αυτό θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας και αυτό είναι το μόνο που έχω και εγώ στο μυαλό μου». Μόνο Αστέρας λοιπόν στο προσκήνιο για τον Ολυμπιακό που εξαιρώντας τον Γιάγια Τουρέ έχει διαθέσιμους όλους τους άλλους ποδοσφαιριστές του. Πότε θα μπει στην εξίσωση και ο σουπερστάρ της Σούπερ Λίγκας; «Για να είναι έτοιμος θα χρειαστεί ένα διάστημα, είμαστε ικανοποιημένοι όμως από τη δουλειά του. Βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση, έχει ποιότητα και σύντομα θα είναι έτοιμος να μας βοηθήσει. Είναι επαγγελματίας και θα μας είναι πολύ χρήσιμος» ξεκαθάρισε ο Μαρτίνς.

Παράσημο

Και μιας και ο λόγος για τον Γιάγια Τουρέ, ένα ακόμη παράσημο στη μυθική καριέρα του, η ανάδειξή του στην κορυφαία ενδεκάδα όλων των εποχών για το ποδόσφαιρο της Αφρικής, μέσα από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι (footballlive.ng). «Συγχαρητήρια, Γιάγια» πόσταρε όλο καμάρι ο Ολυμπιακός στα social media, με τον Κώστα Καραπαπά να προσθέτει: «Γιάγια Τουρέ: ένας θρύλος». Εγκωμιαστικός για τον ποδοσφαιριστή, που η παρουσία του και μόνο στην Ελλάδα αλλάζει αυτόματα το παγκόσμιο ενδιαφέρον γύρω από τη… μικρή μας λίμνη, και ο Μαντί Καμαρά. Εκανε ντεμπούτο προ ημερών με την Εθνική Γουινέας, βλέπει τη μετοχή του να ανεβάζει την αξία της, και ως παιδί 21 ετών με όλο το μέλλον μπροστά του κάνει όνειρα. Ποιος είναι το πρότυπό του; «Ο Γιάγια Τουρέ» λέει δίχως δεύτερη σκέψη. Και προσθέτει: «Είμαι χαρούμενος που είμαι μαζί με τον Τουρέ στον Ολυμπιακό. Εχει πολλά να δώσει. Μου μαθαίνει πολλά πράγματα και αυτό θέλω να το εκμεταλλευτώ και να συνεχίσω να μαθαίνω από αυτόν».