Στον δρόμο του μεταξιού βαδίζει ολοταχώς η εθνική μας ομάδα μπάσκετ, καθώς μετά τον χθεσινό θρίαμβο επί της Σερβίας (70-63) στο «ζεστό» γήπεδο στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου και το αήττητο σερί της (7-0), θα πρέπει ουσιαστικά να μην… κατέβει στα επόμενα πέντε παιχνίδια για να μην είναι στην προνομιούχο πρώτη τριάδα του ομίλου μας που οδηγεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019.

Η αρμάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου (εξαιρετικό «διάβασμα» του πιο δύσκολου παιχνιδιού στα προκριματικά έως τώρα) την Κυριακή στην Τιφλίδα θα έχει την ευκαιρία να σφραγίσει και μαθηματικά την πρόκριση με νίκη επί της Γεωργίας.

Για να μείνει πλέον έξω η Εθνική θα πρέπει να χάσει τουλάχιστον τα 4 από τα 5 επόμενα παιχνίδια, με την απαραίτητη προϋπόθεση να κάνει και δύο ήττες από τη Γεωργία!

Αρα το διαβατήριο ουσιαστικά έχει σφραγιστεί για την Κίνα, έναν χρόνο πριν τη διοργάνωση.

Ο Γιάννης Μπουρούσης που άγγιξε το τριπλ νταμπλ (9 π., 10 ριμπ., 8 ασίστ) παίζει στην Κίνα τον τελευταίο χρόνο και ήταν ο οδηγός της ομάδας μας και κορυφαίος του αγώνα.

Με μια δωδεκάδα, που θα παρουσιαστεί σχεδόν αμιγής (βάλτε μέσα και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και ίσως κάποιον ακόμα) του χρόνου στην Κίνα η Ελλάδα εγκλώβισε τα ατού της Σερβίας και πήρε τη νίκη σπάζοντας και μια αρνητική παράδοση των τελευταίων παιχνιδιών απέναντί της.

Πανέτοιμοι

Αν και σε περίοδο όπου οι παίκτες (εκατέρωθεν) δεν είναι αγωνιστικά έτοιμοι, οι διεθνείς μας ήταν αν μην τι άλλο έτοιμοι 101% πνευματικά και αυτό βγήκε ιδιαίτερα με την προσήλωση στην άμυνα.

Με μια τετράδα – φωτιά (Μπουρούσης, Πρίντεζης, Καλάθης, Σλούκας) αλλά ακόμα και τον τελευταίο που παίζει να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και το κάτι παραπάνω, ήταν αναμενόμενο ότι θα έρθει μια ακόμα νίκη.

Και από την περιφέρεια (κάποια στιγμή είχαμε 53% στα τρίποντα με 8/15) και με χαρακτήρα (όταν το 48-36 του 26′ έγινε 57-57 στο 34′ δεν χάσαμε την ψυχραιμία μας) αλλά και με δυνατή άμυνα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο παιχνίδι.

Τα «έσπασε»

Οταν ισορροπήσαμε τα ριμπάουντ και βγάλαμε από τον ρυθμό τον Μιλουτίνοφ κάτω από τα καλάθια, ήταν δεδομένο ότι δεν μπορούσαμε να χάσουμε μόνο από έναν παίκτη (Μπογκντάνοβιτς) ο οποίος είναι τεράστιος αλλά αναγκάστηκε στο τέλος να τα… σπάσει (3/12 τρίποντα και συνολικά 6/19 σουτ συνολικά).

«Η μαγκιά είναι των παιδιών που έφεραν την ομάδα ώς εδώ μέχρι το 6-0 όπου εμείς δυστυχώς δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Τους αξίζουν συγχαρητήρια και εμείς απλά συνεχίσαμε από εκεί που άφησαν την εξαιρετική δουλειά» απέδωσε ιπποτικά τα εύσημα στους παίκτες που τράβηξαν το κουπί έως εδώ ο Κώστας Παπανικολάου.

 

Ελλάδα: Μπουρούσης 9 (1 τρίποντο, 10 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Καλάθης 15 (3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Παπανικολάου 8 (1), Σλούκας 11 (3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Αντετοκούνμπο 4, Ντόρσεϊ, Μάντζαρης, Μήτρογλου, Παπαγιάννης, Παπαπέτρου 6 (2), Βασιλόπουλος 2.

Σερβία: Μπιέλιτσα 9 (1 τρ., 12 ριμπ., 5 ασίστ), Μπογκνάνοβιτς 19 (3), Γιόβιτς 11 (1), Νέντοβιτς 7 (1), Σιμόνοβιτς 2, Γέλοβατς, Κάλιντιτς, Λούτσιτς, Μίτσιτς 3 (1), Μιλουτίνοβ 7 (6 ριμπάουντ), Ραντούλιτσα 4.

Στα άλλα παιχνίδια του ομίλου μας η Γερμανία έκανε περίπατο στο Ταλίν κόντρα στην ουραγό του ομίλου μας  Εσθονία επικρατώντας με 86-43 (Σρέντερ 18 π.) και παρέμεινε αήττητη, ενώ η Γεωργία του Ηλία Ζούρου έμεινε ζωντανή (με λίγες ελπίδες) στο παιχνίδι της πρόκρισης με μεγάλη νίκη στο Τελ Αβίβ επί του Ισραήλ με 85-80 (Σενγκέλια 22 π.).

Η βαθμολογία (σε 7 αγώνες): Γερμανία και Ελλάδα 14, Σερβία 11, Γεωργία και Ισραήλ 10, Εσθονία 9.

n  Παρά τις πολλές απουσίες (αλλά έχοντας και βοηθητικούς παίκτες που δεν παίζουν στην ομάδα όπως ο Κίντ Τσάπμαν) ο Ολυμπιακός επικράτησε άνετα στη Μάλαγα της ομώνυμης ομάδας με 94-77 και αύριο παίζει με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Η σύνθεση των Ερυθρολεύκων: Τολιόπουλος 2 (4ρ., 3 ασ.), Τουπάν 19 (4/6 τρ.), Σπανούλης 18 (9 ασ.), Χάρις 12 (6 ρ., 3 ασ.), Τσάπμαν 17 (6/6 δ., 1/1 τρ., 8 ρ.), Στυλιανού, Μιλόσεβιτς, Ποκουσέφσκι 2, Μπόγρης 8 (3 ασ.), ΛεΝτέι 16 (1/2 τρ., 7/8 β.).

Εξαιρετικοί για τους γηπεδούχους οι πρώην Ερυθρόλευκοι, Ρόμπερτς (22 π.) και Ουίλτζερ.

Πρίντεζης: Χτίζουμε χαρακτήρα

«Χτίζουμε χαρακτήρα και ομάδα, αλλά το παν είναι το πώς θα είμαστε το επόμενο καλοκαίρι στο Παγκόσμιο. Βέβαια είμαστε κοντά, αλλά θα πρέπει να προκριθούμε και μαθηματικά και μετά ο στόχος θα είναι να κάνουμε ένα καλό τουρνουά». Τάδε έφη ο Γιώργος Πρίντεζης.