Τέλος στο φαινόμενο των δεκάδων δανεικών παικτών θέλει να βάλει η FIFA.
Από την αρχή της χρονιάς η Διεθνής Ομοσπονδία σε συνεργασία με την UEFA, εκπροσώπους των συλλόγων και των ποδοσφαιριστών αναζητούν τη φόρμουλα ενός κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα περιορίζει τον αριθμό των παικτών που θα μπορεί μια ομάδα να δανείζει και να δανείζεται.
Πηγές του Sport Bild αναφέρουν πως έχει δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα (task force) που έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Μία απ’ αυτές που έπεσαν στο τραπέζι αναφέρει πως ένας σύλλογος θα μπορεί να δανείζει ή να δανείζεται έναν περιορισμένο αριθμό παικτών κάθε σεζόν, πιθανόν μέχρι οκτώ.
Το πρόβλημα δεν είναι αυτός καθαυτόν ο δανεισμός των ποδοσφαιριστών. Το αντίθετο μάλιστα. Παίκτες με λίγα λεπτά συμμετοχής στις ομάδες τους μπορούν και εξελίσσονται μακριά απ’ αυτές. Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που οι σύλλογοι δημιουργούν ένα ανεξάρτητο μοντέλο κέρδους. Σύλλογοι κυρίως από την Αγγλία και την Ιταλία με προεξάρχουσες την Τσέλσι και τη Γιουβέντους έχουν πλημμυρίσει την Ευρώπη με ταλέντα τα οποία ευελπιστούν πως κάποια στιγμή θα ανθήσουν και θα τους αποφέρουν κέρδη. Αγοράζουν παίκτες, κυρίως μικρής ηλικίας από κάθε γωνιά του κόσμου, και στη συνέχεια τους δανείζουν. Οι ομάδες στις οποίες καταλήγουν πληρώνουν τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και ένα ποσό εν είδει ενοικίου, ενώ καλύπτουν και όλα τα κόστη. Ο ταλαντούχος παίκτης κερδίζει αγωνιστικά λεπτά, η αξία του ανεβαίνει και στη συνέχεια η μητρική ομάδα είτε τον πουλά με κέρδος είτε του δίνει εντολή να επιστρέψει στη βάση του.
Το παράδειγμα της Τσέλσι
Μόνο η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι έχουν 68 δανεικούς παίκτες, όταν όλες μαζί οι ομάδες της Λα Λίγκα έχουν 58. Πέρυσι η Γιουβέντους είχε δανείσει πάνω από 45 παίκτες, ενώ φέτος 26.
Νεαροί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές που περήφανα υπογράφουν συμβόλαια με την Τσέλσι συνειδητοποιούν πολύ γρήγορα πως ανήκουν τύποις στους Μπλε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Βραζιλιάνος Νάθαν, τον οποίο η Τσέλσι τον απέκτησε πριν από τρία χρόνια από την Ατλέτικο Παραναένσε έναντι 4 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έπαιξε ούτε λεπτό στους Λονδρέζους. Λόγω της πολιτικής της Τσέλσι, ο Νάθαν έκανε ένα τουρ στις ευρωπαϊκές ομάδες. Επαιξε στην Ολλανδία με τη Φίτεσε, στη Γαλλία με την Αμιάν και στην Πορτογαλία με την Μπελενένσες πριν επιστρέψει στην πατρίδα του και την Ατλέτικο Μινέιρο. Πάντοτε ως δανεικός.
Παρόμοια είναι και η περίπτωση του 24χρονου Κένεθ Ομερούο. Υπέγραψε συμβόλαιο με την Τσέλσι πριν από τέσσερα χρόνια και μέχρι σήμερα έχει αγωνιστεί σε έξι ομάδες σε Ολλανδία, Αγγλία, Τουρκία και Ισπανία, αλλά την μπλε φανέλα δεν τη φόρεσε ποτέ. Πρόσφατα η Τσέλσι έκανε γνωστό μέσω της ιστοσελίδας της πως έχει δανείσει 40 παίκτες: 4 τερματοφύλακες, 15 αμυντικούς, 16 μέσους και 5 επιθετικούς.
Οι νέοι κανονισμοί που προωθεί η FIFA θα εξαιρούν τους παίκτες κάτω των 21 ετών που θα προέρχονται από τις ακαδημίες των συλλόγων και θα αναζητούν αγωνιστικά λεπτά. Αν τελικά οι προτάσεις περάσουν από την Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής για να μπορέσουν οι σύλλογοι να βάλουν σε τάξη τα ρόστερ τους.
Η Σάλκε ξεπέρασε την Ντόρτμουντ
Η Σάλκε ξεπέρασε την αιώνια αντίπαλο Ντόρτμουντ σε εγγεγραμμένα μέλη. Οι Βασιλικοί Μπλε έφτασαν τα 156.110 μέλη έναντι 154.000 των Κιτρινόμαυρων. Η Μπάγερν πάντως με 290.000 μέλη εξακολουθεί να είναι πρώτη στη σχετική λίστα.