Χωρίς να βρεθεί κοινή συνισταμένη με την κυβέρνηση στις εκτιμήσεις για τον δημοσιονομικό χώρο τόσο του 2018 όσο και του 2019, οι εκπρόσωποι των δανειστών ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο συζητήσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε πράσινο φως για ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων, αλλά ενδεχομένως θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει και το χρονοδιάγραμμα των παροχών τις οποίες ανακοίνωσε σαν να είναι «κλειδωμένες» ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Επί του παρόντος, όλα βρίσκονται στον αέρα και το μόνο δεδομένο είναι πως το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να χτίζει το στόρι των υπερπλεονασμάτων στη βάση της περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της υπερφορολόγησης, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, στο τέλος Αυγούστου μετά από ένα ψαλίδι 923 εκατ. ευρώ στις δαπάνες του ΠΔΕ και με την υπερφορολόγηση να χτυπά κόκκινο οδηγώντας τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού σε υπέρβαση 919 εκατ. ευρώ, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 3,139 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ.
Κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση των επαφών Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με το κουαρτέτο των δανειστών, ανέφερε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν καθώς δεν έχουν συγκλίνει ακόμα οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου ούτε για το 2018 ούτε για το 2019. Υπό αυτό το πρίσμα, επιχειρήθηκε και καταγράφηκε σε μεγάλο βαθμό σύγκλιση στο κόστος των παροχών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, αλλά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους παραμένει ανοιχτό. Ενδεικτική του θολού τοπίου που επικρατεί είναι η δήλωση του ίδιου αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία «έχουμε το rank preference, τη σειρά προτεραιότητας, ακούμε τις θέσεις που θα διατυπώσουν οι θεσμοί, μπορεί να έχουμε κάνει λάθος και για παράδειγμα κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει νωρίτερα…».
Πληροφορίες αναφέρουν πως το σύνολο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για τη διετία 2018-19 δεν «χωρά» στα δημοσιονομικά περιθώρια. Ενδεικτικό είναι ότι εάν εφαρμοζόταν η εξαγγελία για απόδοση 1 δισ. ευρώ αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς εντός του έτους, ακόμα και στο σενάριο όπου το πρωτογενές πλεόνασμα αγγίξει φέτος το 3,9% του ΑΕΠ (όπως αναφέρουν ορισμένες ελληνικές πηγές), τα λεφτά δεν φτάνουν. Πλεόνασμα 3,9% μεταφράζεται σε δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ και εκτός από τα αναδρομικά ο Πρωθυπουργός έταξε και κοινωνικό μέρισμα.
Το κλειδί των εξελίξεων – δημοσιονομικών, αλλά κυρίως πολιτικών – συνεχίζει να είναι η τύχη των συντάξεων. Και εάν οι δανειστές επιμείνουν στα χθεσινά μηνύματα, οι αναταράξεις δεν θα πρέπει να αποκλείονται. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν ήταν κατηγορηματικός όταν ρωτήθηκε με αφορμή το τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία «τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται».
– Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι των θεσμών σημείωσαν ότι συζητήθηκαν «…η πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος» .Ειδική αναφορά γίνεται στα κόκκινα δάνεια.