Με τρεις μόνο λέξεις, Pacta sunt servanda (Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν έκοψε χθες κάθε κουβέντα για το εάν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019. Λίγα λεπτά αργότερα, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος και ενώ έχει προηγηθεί ένα μπαράζ ανακοινώσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το οποίο λίγο – πολύ έφερε τους θεσμούς στα πρόθυρα της συμφωνίας ακύρωσης του μέτρου των συντάξεων, ανέφερε επί λέξει: «Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν». Οι διατυπώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική γραμμή όπως είχε εκφραστεί νωρίτερα από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Οι φωτιές είχαν ανάψει από τις 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή, ανέφερε ότι οι θεσμοί θεωρούν «βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του». Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, «για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Το τηλεγράφημα προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ. Με βαριές εκφράσεις κατά του ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων «όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας» και «όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων», οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως στη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των θεσμών την περασμένη Τρίτη «δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους» (ΝΔ) και «δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό» (ΚΙΝΑΛ). Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιχείρησε να πετάξει το μπαλάκι στη ΝΔ υποστηρίζοντας επιχειρεί «διαρκώς αποτυχημένα σαμποτάζ».