Θεωρείται ο πιο πετυχημένος τραπεζίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιθανώς σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς κατόρθωσε να ηγηθεί της εταιρείας του, της JPMorgan, μέσα από πολλές φουρτούνες που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Δέκα χρόνια μετά, ο 62χρονος ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντάιμον, το μεγάλο αφεντικό της τράπεζας, είναι έτοιμος για το επόμενο μεγάλο βήμα.

Οπως όλα δείχνουν, ετοιμάζει τη διαδοχή του στην JPMorgan, αφού αποφάσισε να εκχωρήσει πολλές αρμοδιότητες σε δύο στενούς συνεργάτες του. Πρόκειται, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», για τη μεγαλύτερη ένδειξη ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την τράπεζα όταν λήξει η θητεία του σε πέντε χρόνια. Ο ίδιος δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα κάνει την επόμενη μέρα. Εχει αρνηθεί ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, όπως είχε ακουστεί από τα τέλη του 2017. Ο Ντάιμον όμως μάλλον δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα και θα συνεχίσει να είναι ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην οικονομία του πλανήτη. Ηδη βρίσκεται στη σχετική λίστα του περιοδικού «Τάιμ» με τα ισχυρότερα 100 πρόσωπα από όλον τον κόσμο που κρατούν στα χέρια τους την παγκόσμια οικονομία.

Πριν από λίγες μόνο ημέρες αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της προεδρίας δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι θα μπορούσα να νικήσω τον Τραμπ… επειδή είμαι όσο σκληρός είναι αυτός και επειδή είμαι εξυπνότερος από αυτόν… Παρεμπιπτόντως, αυτός ο ευκατάστατος Νεοϋορκέζος (εννοεί τον εαυτό του), κέρδισε ο ίδιος τα χρήματά του. Δεν ήταν δώρο από τον μπαμπά του» ανέφερε. Στη συνέχεια φρόντισε να προσθέσει ότι «δεν έπρεπε να το έχω πει αυτό, δεν είμαι υποψήφιος για πρόεδρος».

Ο Ντάιμον, που έχει διατελέσει στέλεχος και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), γεννήθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης από τους έλληνες μετανάστες Θεόδωρο και Θέμις Ντάιμον. Ο παππούς του, που λεγόταν Παπαδημητρίου και είχε αλλάξει το όνομά του σε Ντάιμον, είχε εργαστεί ως τραπεζίτης στη Σμύρνη και στην Αθήνα. Οπως ίσως ήταν αναμενόμενο, ο Τζέιμι Ντάιμον ακολούθησε και αυτός με τη σειρά του μακρά πορεία στις τράπεζες δίνοντας σκληρές εταιρικές μάχες με εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και προσωπικές, όπως αυτή με τον καρκίνο το 2015. Ο Ντάιμον, που είναι πλέον ο διευθύνων σύμβουλος τράπεζας της Γουόλ Στριτ με τη μακροβιότερη θητεία στην ιστορία, πρόσφατα διόρισε στην JPMorgan δύο προέδρους, τον Ντάνιελ Πίντο, που είναι επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής, και τον Γκόρντον Σμιθ, που είναι επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής. Πιθανότατα ο ένας από τους δύο θα τον διαδεχθεί έπειτα από πέντε χρόνια, αν και στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα της οικονομικής διευθύντριας Μαριάν Λέικ.

Ο Τζέιμι Ντάιμον ανέλαβε τα ηνία της JPMorgan το 2005 και το 2008 αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της καριέρας και της τράπεζάς του μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Σήμερα η JPMorgan υπό την ηγεσία του είναι ο χρηματοπιστωτικός όμιλος με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, που φτάνει τα 383 δισ. δολάρια.