Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και ενώ η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής – δίκη εμβληματική για τη δημοκρατία – μετρά περισσότερες από 250 συνεδριάσεις, το μοναδικό αυτονόητο αίτημα της οικογένειας του θύματος για απόδοση δικαιοσύνης και παραδειγματική τιμωρία του αυτουργού και πάσης φύσεως συνεργών του στο έγκλημα, παραμένει ακόμα μετέωρο.
Παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης – το κατηγορητήριο να περιλαμβάνει αξιόποινες πράξεις με τη μέγιστη ηθική απαξία – και τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις της δίκης, οι καθυστερήσεις που έγιναν κυρίως τα προηγούμενα χρόνια ρίχνουν βαριά τη σκιά τους ακόμα και τώρα. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι με βάση τα έως τώρα δεδομένα η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, εκτός όλων των άλλων παραμέτρων, θα περάσει στην Ιστορία ως η μεγαλύτερη σε διάρκεια δίκη στα ποινικά χρονικά της χώρας.
Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, υπό την προεδρία της Μαρίας Λεπενιώτη, από τις πρώτες συνεδριάσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να μη χάσει τελικά η Δικαιοσύνη το στοίχημα και επί της ουσίας να τιμωρηθούν όλοι εκείνοι για τους οποίους προκύπτουν αποδείξεις περί της συμμετοχής τους στις αξιόποινες πράξεις που συνθέτουν το βαρύ κατηγορητήριο.
Ζητούμενο. Κατά τεκμήριο εξάλλου η έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης είναι ζητούμενο για όλους τους παράγοντες μιας δίκης – κατηγορούμενους και πολιτικώς ενάγοντες – σε όποια πλευρά κι αν βρίσκονται. Πρωτίστως, αναμένουν την τιμωρία των ενόχων από τους δικαστές οι συγγενείς των θυμάτων ή και τα εν ζωή θύματα που γνώρισαν τη βία των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.
Κατά τη διάρκεια της τέταρτης δικαστικής χρονιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής απομένουν κρίσιμα δικονομικά στάδια. Ηδη μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ανάγνωσης και των τελευταίων εγγράφων, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης που ξεπερνούν τους 200.
Κρίσιμο, για το τέλος της δίκης, είναι το στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων. Οχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού όσων έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο – 68 πρόσωπα -, αλλά κυρίως για το αν οι βουλευτές του κόμματος επιλέξουν να εμφανιστούν, έστω σε εκείνη τη χρονική στιγμή, για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Οι αγορεύσεις. Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της διαδικασίας είναι οι αγορεύσεις των εισαγγελικών λειτουργών, που πρώτοι αποτιμώντας τα στοιχεία θα δώσουν το στίγμα τής κατά την κρίση τους περαιτέρω μεταχείρισης ενός εκάστου των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, που εκπροσωπούν θύματα της Χρυσής Αυγής και συγγενείς τους, καθώς και των υπερασπιστών των κατηγορουμένων.
Και αμέσως μετά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της απόφασης. Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο χρόνο η δίκη εξελίχθηκε με ταχύτερους ρυθμούς, αλλά ακόμα ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει με ασφάλεια πότε θα γραφτεί ο επίλογος της υπόθεσης αυτής σε πρώτο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση το ημερολόγιο θα δείχνει 2019. Τουλάχιστον…