Διορισμούς μόνιμου και εποχικού προσωπικού σε δήμους και φορείς του Δημοσίου ξεκινά η κυβέρνηση. Ηδη τρέχουν κάποιες προκηρύξεις για την πρόσληψη προσωπικού σε διάφορους τομείς, ενώ αρκετές ακόμη αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το στίγμα, άλλωστε, για το μπαράζ των προσλήψεων που θα ακολουθήσει έδωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σάββατο στη ΔΕΘ. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κυβέρνηση προχωρά σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, «ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμΕΑ». Παράλληλα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, άλλες 4.500 προσλήψεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν άμεσα και αφορούν εκπαιδευτικούς και εξειδικευμένο προσωπικό για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.
Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι δύο καυτοί μήνες, αφού αναμένεται η δημοσίευση μιας σειράς από προκηρύξεις που αφορούν χιλιάδες, κυρίως μόνιμες αλλά και εποχικές, προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ σε φορείς του Δημοσίου.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο. Σε συνέντευξή της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μέσα σε συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο. «Οπου υπάρχουν κενά και ανάγκες και είναι σύμφωνες με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε, είναι δυνατόν να μην καλύπτουμε αυτές τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, που αφορούν μάλιστα καθημερινές ανάγκες των πολιτών, όπως η Υγεία, η Παιδεία και το κοινωνικό κράτος;».
Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μετά τη μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ 3Κ/2018 που αφορά 8.166 μόνιμες προσλήψεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, με αριθμό – ρεκόρ αιτήσεων που ξεπέρασαν τις 128.850, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει και η συμπληρωτική σε αυτήν προκήρυξη για άλλες 757 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους, θέσεις οι οποίες δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στην αρχική προκήρυξη. Πρόκειται ιδίως για απασχόληση σε υπηρεσίες των δήμων, όπως είναι ο τομέας της καθαριότητας, αλλά σε δημοτικές επιχειρήσεις, όπως είναι οι ΔΕΥΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των θέσεων θα είναι για υποψήφιους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Το υπουργείο εξετάζει, σύμφωνα με πηγές, την αύξηση των θέσεων, έπειτα από αιτήματα δήμων για κάλυψη των κενών στις υπηρεσίες.
Παράλληλα, τις επόμενες εβδομάδες – πιθανότατα έως το τέλος του μήνα – αναμένεται και η έκδοση της προκήρυξης για την πρόσληψη 118 μόνιμων υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Το συγκεκριμένο τακτικό προσωπικό πρόκειται να απασχοληθεί ως επί το πλείστον σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, οι οποίοι, εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης και της γεωμορφολογίας τους, αντιμετωπίζουν και τις περισσότερες δυσκολίες από ελλείψεις προσωπικού. Οπως όλα δείχνουν, οι προκηρυσσόμενες θέσεις θα είναι Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής αλλά και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στην ΕΡΤ. Στο μεταξύ, πριν από μερικές ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ψήφισε την πρόσληψη 206 ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απόφαση που περιμένει την έγκριση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να βγει η προκήρυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των θέσεων αφορά τεχνικές ειδικότητες, όπως είναι για παράδειγμα οι εικονολήπτες, όπου παρατηρούνται ελλείψεις, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων που έρχονται την επόμενη εβδομάδα.
Θέσεις στη Βουλή. Προσλήψεις – μέσω ΑΣΕΠ – δρομολογεί η Βουλή για την πλήρωση 17 μόνιμων θέσεων προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. Για το θέμα έχει ενημερωθεί ήδη από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση η Διάσκεψη των Προέδρων και η σχετική διαδικασία προχωρεί κανονικά. Οι 17 μόνιμες θέσεις αναλογούν στο μέτρο 1 προς 4 από τότε που εφαρμόστηκε για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ το ίδιο διάστημα έχουν αποχωρήσει 70 περίπου μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής. Μάλιστα κατά τον Νίκο Βούτση υπολογίζονται συνολικά περί τις 300 οι κενές θέσεις στη Βουλή. Είναι οι πρώτες προσλήψεις μονίμου προσωπικού που γίνονται μέσω ΑΣΕΠ στη Βουλή και αφορούν τους κλάδους επιμελητών, προσωπικού καθαριότητας, δακτυλογράφων και στενογράφων, καθώς και Πληροφορικής. Οσον αφορά τους συμβασιούχους, ο Νίκος Βούτσης δεσμεύθηκε ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
Πιθανότερα μέσα στον Οκτώβριο θα τρέξουν προκηρύξεις που αφορούν συνολικά περίπου 610 προσλήψεις σε διάφορους φορείς, όπως είναι ο ΟΑΣΑ – οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 120 θέσεις ελεγκτών -, περισσότερες από 400 προσλήψεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καθώς και περίπου 80 θέσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
1.835 στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης τρέχουν προκηρύξεις για προσλήψεις σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, μέσω ΑΣΕΠ, καθώς και για συμβολαιογράφους, μέσω του Ειδικού Διαγωνισμού όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Συγκεκριμένα, οι προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ αφορούν:
– 404 γραμματείς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, για τους οποίους μάλιστα έχουν βγει τα προσωρινά αποτελέσματα και αναμένεται η οριστικοποίησή τους.
– 66 άτομα με γνώσεις Πληροφορικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 69 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αναμένεται σύντομα να αναλάβουν καθήκοντα.
– 42 γραμματείς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 123 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και 21 επιμελητές , θέσεις για τις οποίες τρέχει η σχετική προκήρυξη.
– 588 άτομα για φυλακές ανά την Ελλάδα (σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εξωτερικοί φρουροί σωφρονιστικών καταστημάτων, διοικητικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, νοσηλευτές και ψυχολόγοι).
– 735 άτομα για την πλήρωση κενών θέσεων συμβολαιογράφων, μέσω διαγωνισμού.
1.400 προσλήψεις στο υπουργείο Οικονομικών – ΑΑΔΕ
Στον χορό των προσλήψεων έχει μπει για τα καλά και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία ενισχύεται συνεχώς με μόνιμο προσωπικό. Μετά τον γραπτό διαγωνισμό του περασμένου Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε για την κάλυψη 548 θέσεων, στο σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται η πρόσληψη ακόμα 1.400 νέων υπαλλήλων, εφοριακών, τελωνειακών, δημοσιονομικών και πληροφορικής.
Η επιλογή του νέου προσωπικού για την κάλυψη των 1.400 μόνιμων θέσεων θα γίνει εξολοκλήρου από το ΑΣΕΠ, με το γνωστό σύστημα μορίων. Για τις 1.400 νέες προσλήψεις θα εκδοθούν σταδιακά προκηρύξεις. Ηδη, έχουν πάρει σειρά έκδοσης δύο προκηρύξεις. Η πρώτη αφορά την πρόσληψη 75 μόνιμων υπαλλήλων των κατηγοριών ΠΕ και ΔΕ Τελωνειακών και η δεύτερη την πρόσληψη 100 μόνιμων της ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής.
Συνολικά, με διαφορετικές προκηρύξεις θα επιλεγεί προσωπικό 17 ειδικοτήτων: ΠΕ Εφοριακών, ΠΕ Τελωνειακών, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικών Επιθεωρητών, ΠΕ Πληροφορικής, ΠΕ Δημοσιονομικών, ΠΕ Χημικών, ΠΕ Μηχανικών, ΤΕ Εφοριακών, ΤΕ Τελωνειακών, ΤΕ Πληροφορικής, ΤΕ Δημοσιονομικών, ΔΕ Τελωνειακών, ΔΕ Τεχνικών, ΥΕ Επιμελητών, ΥΕ Εργατών, ΥΕ Φυλάκων.
23.000 προσλήψεις στην Παιδεία
Στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών για το 2018 προχώρησε ήδη το υπουργείο Παιδείας για τις ανάγκες των σχολείων της χώρας. Οπως επίσημα ανακοίνωσε ωστόσο, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων στην έναρξη χρονιάς με 19.480 αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς. Συνολικά έγιναν προσλήψεις 8.763 ατόμων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, 1.776 στη Δευτεροβάθμια και 8.941 στην Ειδική Αγωγή.
Συνολικά στη διάρκεια της χρονιάς αναμένεται να προσληφθούν περίπου 23.000, ανάλογα με τα κενά που θα προκύπτουν ανά περιοχή.
Πάντως ο Κώστας Γαβρόγλου έχει υποσχεθεί και προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών (για πρώτη φορά στη διάρκεια της κρίσης), χωρίς όμως να έχει δώσει αριθμό και πιθανότατα με προοπτική πρόσληψής τους από το 2019-2020.
1.900 προσλήψεις στην Υγεία
Εντός του έτους αναμένεται η προκήρυξη για την πρόσληψη 700 γιατρών σε μόνιμες θέσεις του ΕΣΥ. Παρά ταύτα, το ιατρικό σώμα κάνει λόγο για σταγόνα στον ωκεανό. Και αυτό διότι μέσα 2018 θα συνταξιοδοτηθούν 364 γιατροί σε νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, ενώ μέχρι τέλη Ιανουαρίου του 2019 εκατοντάδες επικουρικοί θα απολυθούν, καθώς και εκατοντάδες γιατροί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ. Οι υπολογισμοί καταλήγουν σε περίπου 1.500 αποχωρήσεις – απολύσεις γιατρών.
Εν τω μεταξύ, προ των πυλών βρίσκεται η μεγάλη προκήρυξη 1.200 μονίμων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Μεταξύ των ειδικοτήτων που θα προσληφθούν είναι νοσηλευτές – η έλλειψή τους αποτελεί πληγή για το ΕΣΥ -, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.
2.000 προσλήψεις στον Ελληνικό Στρατό
Σε προσλήψεις προσανατολίζεται και το υπουργείο Αμυνας προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στον Ελληνικό Στρατό λόγω της μείωσης και της γήρανσης του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το «Πεντάγωνο», ο έως τώρα σχεδιασμός είναι για περίπου 2.000 προσλήψεις είτε ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης) είτε ΕΠΟΠ (Επαγγελματιών Οπλιτών) που θα αφορούν συνολικά και τα τρία Οπλα (δηλαδή Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία). Εντούτοις, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις από το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Αμυνας. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι στον Στρατό Ξηράς υπάρχει ανάγκη για περίπου 1.200 άτομα. Υπολογίζεται ότι 400 χρειάζεται να στελεχώσουν τις ειδικές δυνάμεις, 400 για θέσεις τεχνικού προσωπικού και 400 για τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
1.216 προσλήψεις στο υπουργείο Πολιτισμού
Στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν προκηρυχθεί 200 θέσεις μόνιμου προσωπικού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά 63 θέσεις μόνιμου προσωπικού ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε διάφορες υπηρεσίες. Παράλληλα, έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόσληψη 46 ακόμη μόνιμων υπαλλήλων – και ενός γιατρού με τριετή θητεία – στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.
Το επόμενο διάστημα επίκειται η κατάταξη 318 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ τέλος έχει υπογραφεί ήδη η πρόσληψη 419 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις διάρκειας οκτώ μηνών. Στα σχέδια του υπουργείου, μάλιστα, είναι και η έγκριση πρόσληψης 350 ατόμων με πεντάμηνες συμβάσεις.