Ο κύβος ερρίφθη και όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε οι προσεχείς ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 να διεξαχθούν με σταυρό και όχι με λίστα. Αν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης ήταν σε εξέλιξη από τον περασμένο Νοέμβριο η συζήτηση για το εάν θα έπρεπε ή όχι να επανέλθει η λίστα, μια επιλογή που κέρδιζε έδαφος, ο Πρωθυπουργός προέκρινε ως πιο συμφέρουσα πολιτική επιλογή τη σταυροδοσία.
Η απόφαση Τσίπρα ελήφθη με βασικό σκεπτικό ότι η μάχη του σταυρού και τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ενισχύσει και οι υποψήφιοι θα απαιτηθεί να… τρέξουν σε όλη τη χώρα για να εκλεγούν. Εξάλλου, η επαναφορά της λίστας στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, που ενδέχεται να είναι μια από τις πιο σκληρές μεταπολιτευτικά και με ανοικτό ακόμα το ενδεχόμενο να γίνουν τετραπλές εκλογές (σ.σ.: παράλληλα να στηθούν κάλπες και για δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές), θα ενίσχυε την παθητικότητα των υποψηφίων, καθώς θα ήξεραν εκ των προτέρων και με εκτίμηση των ποσοστών εάν εκλέγονται ή όχι.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», όπως ειπώθηκε σε μια από τις συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου, ο Τσίπρας εμφανίστηκε αρνητικός να επιστρέψει η λίστα, διότι με αυτή την επιλογή θα έδινε τη δυνατότητα στα άλλα κόμματα, κυρίως στη ΝΔ και στο Κίνημα Αλλαγής, να συγκροτήσουν τα ευρωψηφοδέλτιά τους με προτίμηση σε εκλεκτούς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούσαν από το περασμένο φθινόπωρο την επαναφορά της λίστας, αντί του σταυρού και μάλιστα είχαν γίνει και οι σχετικές συζητήσεις του Πρωθυπουργού με κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Το αιτιολογικό ήταν ότι η μία και ενιαία περιφέρεια ευνοεί τα προβεβλημμένα στελέχη, αλλά πλέον αυτό εγκαταλείφθηκε ως επιχείρημα και δόθηκε έμφαση στην ανάγκη για διάταξη μάχης.
Αν και βρισκόμαστε οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, έχουν αρχίσει ήδη οι ζυμώσεις για τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αν και κυρίως η στόχευση των δύο κομμάτων αυτή την περίοδο είναι να κλειδώσουν υποψηφιότητες για μεγάλους δήμους και περιφέρειες.
Κεντροαριστερές παγίδες
Με τη διατήρηση της σταυροδοσίας, ο Πρωθυπουργός θέλει να διαμορφώσει ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμπεριλάβει και προσωπικότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς χωρίς εσωκομματικές τριβές. Με όχημα και το ευρωψηφοδέλτιο θα επιδιώξει έναν «εισοδισμό» στον κεντροαριστερό χώρο και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κάνει ανοίγματα σε αρκετά πρόσωπα που δεν είναι στον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιθυμία της ηγετικής ομάδας είναι να κλειδώσει το ευρωψηφοδέλτιο σχετικά νωρίς και η πρώτη ουσιαστική συζήτηση αναμένεται να γίνει εντός του Νοεμβρίου. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα γύρω από τα πρόσωπα που θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το ότι ο Τσίπρας έχει αποφασίσει μια ριζική αλλαγή και θέλει να δει και πώς θα προχωρήσει η ζύμωση με κεντροαριστερά στελέχη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουμε και μεταπήδηση από τα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές στη λίστα της Ευρωβουλής, κυρίως με τη συμμετοχή νέων προσώπων, ηλικιακά, μεταξύ 35 – 40 ετών, ενώ θα συμπεριληφθούν τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι στο ευρωψηφοδέλτιο θα συμπεριληφθούν οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης (αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Ο Τσίπρας με βάση την επιθυμία του να έχει ισχυρή δόση Κεντροαριστεράς το ευρωψηφοδέλτιό του, έχει κατά νου πολλά πρόσωπα. Μάλιστα, η εκδήλωση του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ που θα γίνει μεθαύριο, παρουσία του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, αναμένεται να αποτελέσει «εργαστήριο κεντροαριστερών ζυμώσεων». Ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα τις προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη, εκτός του Μπούλμαν, θα είναι η Λούκα Κατσέλη και ο Γιώργος Καμίνης. Μερικές δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με θετικό μάτι τη συμμετοχή του Καμίνη που τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και της δημιουργίας μετώπου προς τη Δεξιά, στην ευρωλίστα, αν και για πολλούς θεωρείται ακραίο σενάριο. Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί θέλουν τη Λούκα Κατσέλη (σ.σ.: έχει αναλάβει την εκπόνηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη), άλλοι τον Γιάννη Ραγκούση, κάποιοι καθηγητές από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως π.χ. τον Νίκο Μουζέλη, κ.ά.
Με Μεϊμαράκη επικεφαλής
Η εκλογική λίστα της ΝΔ θα έχει στην κορυφή της τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη που παράλληλα έχει οριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επικεφαλής της διοργάνωσης του 12ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Δεκεμβρίου. Πριν από δέκα μέρες οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν και κλείδωσε η συμμετοχή του Μεϊμαράκη στο ευρωψηφοδέλτιο, αν και όλα δύναται να ανατραπούν εάν προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές – ένα σενάριο που δεν θεωρείται ωστόσο το πιθανότερο. «Στη ζωή όλα ανατρέπονται» λένε οι πιο μυημένοι επί των γαλάζιων παρασκηνίων, αλλά ο σχεδιασμός αυτή τη στιγμή γίνεται με βάση ότι ο Μεϊμαράκης θα είναι επικεφαλής. Η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη έχει βάλει πλώρη εδώ και καιρό για την Α’ Θεσσαλονίκης, όπου και υπερδραστηριοποιείται, αν και κανείς, όπως τονίζουν παράγοντες της ΝΔ, δεν μπορεί να είναι σίγουρος. «Δεν αποκλείεται να τη δείτε και πάλι υποψήφια ευρωβουλευτή» λένε, αν και οι πιθανότητες μεταπήδησης στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών είναι ισχυρότερες.
Στη λίστα θέλει να είναι – εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου με επιστροφή του στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου – και ο νυν επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης. Προς μετακίνηση οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία από το ψηφοδέλτιο της Β’ Αθήνας θα τοποθετηθεί στην ευρωλίστα. Μάλιστα έχει γίνει και σχετική συζήτηση με την ηγετική ομάδα της ΝΔ και μένει να οριστικοποιηθεί και τυπικά η απόφαση. Πάρα πολλές πιθανότητες να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο έχει πλέον η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για τον νυν εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο αναμένεται να συμπεριληφθεί ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, ενώ στη λίστα θέλει να είναι και η νυν ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ. Για τον έτερο ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για ενδεχόμενη μετακίνησή του στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθήνας και συγκεκριμένα στον Δυτικό Τομέα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραμείνει όμως στην ευρωλίστα, μια εξέλιξη που και ο ίδιος επιθυμεί με βάση τις συζητήσεις που έχει κάνει.