Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνοθέτρια
«Βόιτσεκ» – «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων»
Αφήνοντας πίσω της το «Ζ» που παρουσιάστηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καλωσορίζει τον νέο θεατρικό χειμώνα με δύο παραστάσεις. Η πρώτη της παραγωγή είναι «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ που κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο θέατρο Βασιλάκου με πρωταγωνιστές τους Νίκο Κουρή και Ορφέα Αυγουστίδη. Τον Φεβρουάριο θα μετακομίσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για το «Βόιτσεκ», με τον Γιώργο Γάλλο και την Ελενα Μαυρίδου. «Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά έργα. “Η κωμωδία των παρεξηγήσεων” είναι στα όρια της φάρσας περισσότερο και όχι της κωμωδίας. Με ιντρίγκαρε πάρα πολύ να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο είδος, δεν έχω ξανασχοληθεί και είναι η πρώτη φορά που θα κάνω Σαίξπηρ, έναν συγγραφέα που θαυμάζω πάρα πολύ. Εν αντιθέσει, το “Βόιτσεκ” είναι ένα έργο που πάντα με ενδιέφερε πάρα πολύ. Ηταν στα έργα που σκεφτόμουν πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια γιατί η ορμητική δραματουργία του Μπίχνερ συνδυάζει τη βία με την ποίηση. Και τα δύο δεν είναι έργα γνωστά στο ευρύ κοινό. Ο Σαίξπηρ είναι ένας πασίγνωστος συγγραφέας, αλλά το συγκεκριμένο έργο ανεβαίνει σπάνια – πολύ συχνά με ενδιαφέρει να στείλω στο κοινό έργα λιγότερο γνωστά. Το “Βόιτσεκ” είναι ένα θρυλικό έργο, αλλά κυρίως για μας που ασχολούμαστε με το θέατρο. Για το ευρύ κοινό είναι άγνωστο, παρόλο που με αυτό το έργο έκανε τέτοια επανάσταση μέχρι τις μέρες μας στους δραματουργούς» επισημαίνει η σκηνοθέτρια.
Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνοθέτης
«Γυάλινος κόσμος» – «Βρικόλακες»
Δύο παραστάσεις σκηνοθετεί τη νέα σεζόν ο Δημήτρης Καραντζάς. Ο νεαρός καλλιτέχνης στις 26 Οκτωβρίου θα κάνει πρεμιέρα με τον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας / Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη. Το δεύτερο μισό της σεζόν θα τον βρει στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, όπου σε συμπαραγωγή με το Θέατρο του Νέου Κόσμου θα παρουσιάσει τους «Βρικόλακες» του Ιψεν με τους Ρένη Πιττακή και Ακύλλα Καραζήση (από τις 22/2/19). Η επιλογή των έργων δεν ήρθε τυχαία για τον ίδιο. «Αυτά τα δύο έργα τα είχα στο μυαλό μου καιρό. Δεν περίμενα ότι θα γίνουν την ίδια χρονιά γιατί έχουν μια πολύ περίεργη σχέση μεταξύ τους. Κατ’ αρχάς, είναι και τα δύο αρκετά εντοιχισμένα και εσώκλειστα και έχουν να κάνουν με την έλλειψη μιας πατρικής φιγούρας, η οποία έχει για μένα άλλες διαστάσεις. Εχει να κάνει πάρα πολύ με την εγκατάλειψη, με ποιο τρόπο μπορείς ύστερα από όλο αυτό να συνεχίσεις να ζεις. Φυσικά είναι μιας τελείως άλλης εποχής και δραματουργίας. Στον “Γυάλινο κόσμο”, όπου είμαστε σε πρόβες περίπου έναν μήνα, αυτό που με ενδιαφέρει πολύ είναι κυρίως σύμφωνα με το μανιφέστο για το ίδιο το θέατρο, το πώς στην πραγματικότητα ο ίδιος ενώ δημιουργεί αποσπασματικές εικόνες μνήμης, στην ουσία προσπαθεί πολύ με τη δομή που έχει να αποφύγει την ιδέα του νατουραλισμού και μιλάει πάρα πολύ για τον μηχανισμό του ίδιου του θεάτρου» τονίζει ο ίδιος.
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνοθέτης, ηθοποιός
«Φάρος» – «Βυσσινόκηπος»
Η περσινή μεγάλη επιτυχία που γνώρισε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στην παράσταση «Φάρος» του Κόναν ΜακΦέρσον στο Θέατρο Αθηνών έκανε μάλλον επιβεβλημένη την επανάληψη της παραγωγής. Μετά τη συγκεκριμένη πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου, θα έρθει και μια δεύτερη, στο θέατρο Χορν αυτή τη φορά, για τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ με τους Θέμιδα Μπαζάκα, Δημήτρη Λιγνάδη και Κόρα Καρβούνη. «Ο “Φάρος” θα είναι ακριβώς στην περσινή του μορφή με καμία αλλαγή. Με ενδιέφερε πάρα πολύ το συγκεκριμένο έργο ως μια ιστορία ανθρώπων οι οποίοι είναι αποτυχημένοι σε όλους τους τομείς της ζωής τους, έχουν βρει ένα σωρό δυσκολίες. Και όμως έχουν και αυτοί στο τέλος του έργου, παρά τα λάθη τους και κουβαλώντας τα και αυτά μαζί, μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά. Είναι δηλαδή ένα πολύ ελπιδοφόρο έργο. Ο “Βυσσινόκηπος” είναι το πρώτο κλασικό έργο που κάνω. Δεν το επέλεξα επειδή είναι κλασικό. Το επέλεξα επειδή θεωρώ ότι μας αφορά πάρα πολύ. Στην πραγματικότητα και πάνω από όλα είναι μια ιστορία ενηλικίωσης όλων των ηρώων της. Αντίθετα από αυτό που πολλές φορές αισθανόμασταν στον “Βυσσινόκηπο”, ότι η ζωή όπως ήταν χάνεται, είναι σαφές στο έργο ότι μια καινούργια ζωή αρχίζει. Είναι και αυτό μέσα στη μελαγχολία μας. Για αυτό που χάνεται, το ίδιο το κείμενο περιέχει την αισιοδοξία και τη χαρά που έρχεται» αναφέρει ο σκηνοθέτης.
Γιάννης Στάνκογλου
Ηθοποιός
«Γιούγκερμαν»
Εναν από τους εμβληματικούς χαρακτήρες στο συγγραφικό σύμπαν του Μ. Καραγάτση θα υποδυθεί ο Γιάννης Στάνκογλου από τις 28 Νοεμβρίου, που εισέρχεται στη χειμερινή σεζόν ύστερα από τη φεστιβαλική εμφάνιση στον «Αγαμέμνονα», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ο ηθοποιός θα υποδυθεί τον Γιούγκερμαν στην ομώνυμη παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο Πορεία. Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί το διασκευασμένο κείμενο του Στρατή Πασχάλη, επιχειρώντας να απεικονίσει με γλαφυρότητα την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της μεσοπολεμικής Ελλάδας. Σύμφωνα με την περιγραφή της υπόθεσης, ο Γιούγκερμαν, ένας θεόθεν αριστοκράτης και αλήτης, κυνηγάει με αυτοκαταστροφική μανία τον πλούτο, τη δόξα την εξουσία και τις γυναίκες. Θα τα κατακτήσει όλα, εν μέσω μιας μπολσεβίκικης επαναστάτης, κομμουνισμού και τσαρικού καθεστώτος αλλά θα καταλήξει να παλεύει με τους εσωτερικούς του δαίμονες.
Χάρης Φραγκούλης
Ηθοποιός
«Γυάλινος κόσμος» – «Οθέλλος»
Από τη θέση του ηθοποιού εκκινεί τη νέα σεζόν ο Χάρης Φραγκούλης. Μετά την περσινή επιτυχία του «Το τραμ με το όνομα Πόθος» συνεχίζει την καλλιτεχνική περιπλάνησή του στο σύμπαν του Τενεσί Ουίλιαμς με τον «Γυάλινο κόσμο». Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας / Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, με την Μπέττυ Αρβανίτη στο πλάι του. Τον Φεβρουάριο θα καθίσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη παρουσιάζοντας τον «Οθέλλο» με την ομάδα Kursk στο Θέατρο Τέχνης. Γι’ αυτήν τη διπλή φετινή του περιπέτεια, ο ίδιος δηλώνει: «Ο “Οθέλλος” ήταν ένα έργο που ήθελα πάρα πολύ να ανεβάσω καιρό. Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι η ποίηση που έχει μέσα ο λόγος. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να δημιουργείται ένας κενός χώρος στο μυαλό μου όπου μπορεί να υπάρξει το στοιχείο του έργου ότι όλοι οι άνθρωποι κινούνται από κάτι που δεν καταλαβαίνουν. Αυτό το χαρακτηριστικό, δηλαδή ο άνθρωπος ως μαριονέτα πραγμάτων που τον δένουν κλωστές και τον κινεί κάτι που δεν καταλαβαίνει, που μπορεί να είναι ο Θεός, η τύχη, η μοίρα, το αίμα που αναφέρεται και τόσο πολύ στο έργο. Στον “Γυάλινο κόσμο” είμαστε στις πρόβες. Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο έργο που πηγαίνει διαρκώς όλο και πιο βαθιά. Ακόμα δεν ξέρω τι είναι ο ρόλος, δοκιμάζω πράγματα. Ψηλαφίζω τους ρυθμούς του, προσπαθώ να καταλάβω ακόμα».
Λυδία Φωτοπούλου
Ηθοποιός
«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε»
Εναν από τους χαρακτήρες που Πιραντέλο που θα ζωντανέψουν στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου έχει αναλάβει η Λυδία Φωτοπούλου. Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» που θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Μαυρίκιος, μαζί μεταξύ άλλων με τη Γιούλικα Σκαφιδά, τον Γιάννη Βογιατζή και τη Ράνια Οικονομίδου. «Υπάρχει εδώ μία ιδιομορφία. Οτι οι ηθοποιοί είμαστε ο εαυτός μας, αλλά στις πρόβες δεν είμαστε και ακριβώς ο εαυτός μας. Ο εαυτός μας παραλλάσσεται σύμφωνα με τις ανάγκες αυτού του έργου, ενώ συγχρόνως πρέπει να παίξει και έναν ρόλο, πρέπει να βυθιστεί μέσα σε έναν ρόλο, και όλο αυτό έχει μια πολύ μεγάλη γοητεία και για μας που το κάνουμε και νομίζω και για τον κόσμο που παρακολουθεί αυτήν τη διαδικασία δοκιμών των αυτοσχεδιασμών για να έρθει ένα αποτέλεσμα διαφορετικής αλήθειας. Λοιπόν, ο ρόλος μου είναι ο εαυτός μου αλλαγμένος και αυτός για τις ανάγκες του έργου και συγχρόνως πρέπει να αυτοσχεδιάσω για να μπορέσω να βρω μια μάνα που ζει στη Σικελία αλλά είναι Ναπολιτάνα, η οποία ασχολείται με το θέατρο και θέλει να βγάλει τα κορίτσια της από τη μίζερη ζωή τους και να τους διδάξει το θέατρο και τη μαγεία του» δηλώνει η ηθοποιός.