Συμβαίνει σε όλους όσοι τρέχουν, ακόμη και στους πρωταθλητές: εκεί που όλα πάνε καλά, ξαφνικά… καμία πρόοδος. Δεν έχει σημασία αν οι αιτίες είναι σωματικές ή ψυχολογικές: το να προσπαθείς να πάρεις μπρος και να «ρεφάρεις» μέσω της σκληρότερης προπόνησης ή της συμμετοχής σε αγώνες μπορεί να μοιάζει με το να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Κι όμως, υπάρχουν τρεις τρόποι για να ξεφύγεις από το βάλτωμα και τη ρουτίνα:
1 Ξεκούραση και αποθεραπεία
Οταν διαδοχικές προπονήσεις δεν βγαίνουν καλά ή ένας δρομέας έχει μια σειρά κακών επιδόσεων σε αγώνες, συχνά αρχίζει και προπονείται όλο και πιο σκληρά αποδίδοντας το πρόβλημα στην έλλειψη προπόνησης. «Σκεφτείτε το σώμα σας σαν ένα σφουγγάρι και την προπόνηση σαν νερό» λέει ο κορυφαίος αμερικανός κόουτς Τζεφ Γκοντέτ. «Οταν αρχίσετε να βρέχετε το σφουγγάρι, απορροφά όλο το νερό. Αν όμως συνεχίζετε να του ρίχνετε νερό πριν προλάβει να στεγνώσει, τότε σε λίγη ώρα δεν θα μπορεί να απορροφήσει άλλο νερό».
Τι μπορείτε να κάνετε
Πάρτε μερικές επιπλέον ημέρες ρεπό από το τρέξιμο, ακόμη και μια ολόκληρη εβδομάδα και επικεντρωθείτε στην αποθεραπεία. «Για να επιστρέψουμε στην παρομοίωση του σφουγγαριού, οι έξτρα ημέρες ξεκούρασης είναι σαν να στύβεις το σφουγγάρι σε έναν κουβά. Το νερό στον κουβά αντιπροσωπεύει το επίπεδο φυσικής κατάστασης που θέλετε να έχετε σε έναν αγώνα. Μετά το στύψιμο, μπορείτε να ξαναγεμίσετε το σφουγγάρι με νερό» λέει ο Γκοντέτ.
2 Βάλτε ποικιλία στους αγώνες
Κάθε απόσταση αγώνων έχει τις δικές της ειδικές απαιτήσεις για να επιτευχθεί βέλτιστη απόδοση. Η προπόνηση για την ίδια απόσταση ξανά και ξανά, είτε είναι τα 10.000 μ. είτε ο Μαραθώνιος, σημαίνει παραμέληση σημαντικών συστημάτων στη φυσιολογία σας. Για παράδειγμα, προκειμένου να τρέξει κανείς καλά σε έναν Μαραθώνιο χρειάζεται να εστιάσει στον όγκο χιλιομέτρων, στο αερόβιο κατώφλι και στα λονγκ ραν. «Οκ, δεκτόν», παρατηρεί ο αμερικανός κόουτς. «Ωστόσο, αν προπονείσαι μόνο για τον ένα Μαραθώνιο μετά τον άλλο, μειώνεται το VO2max, παραμελούνται οι προπονήσεις ταχύτητας και χαμηλώνει το αναερόβιο κατώφλι. Ετσι ο δρομέας δεν μπορεί να ανέβει επίπεδο».
Τι μπορείτε να κάνετε
Βάλτε αγωνιστική ποικιλία και αφιερώστε τουλάχιστον μία προπονητική περίοδο τον χρόνο στην απόσταση στην οποία δεν είστε καλοί. Οι μαραθωνοδρόμοι του φθινοπώρου ή της άνοιξης επικεντρωθείτε τον χειμώνα ή το καλοκαίρι στα πεντάρια και τα δεκάρια. Οι πεντάρηδες και οι δεκάρηδες προπονηθείτε για έναν ημί ή έναν χειμωνιάτικο Μαραθώνιο ώστε να ανεβάσετε τον όγκο των χιλιομέτρων σας και την αεροβική σας κατάσταση.
3 Κάντε ψυχολογική… επανεκκίνηση
Μερικές φορές η κοιλιά στη βελτίωσή σας είναι θέμα ψυχολογικό. Δουλεύουμε, έχουμε προβλήματα με την οικογένειά μας, αισθανόμαστε… άτυχοι και έτσι βαλτώνουμε. Μια σειρά κακών αποτελεσμάτων σε προπονήσεις και αγώνες αρκούν για να αισθανθούμε άχρηστοι. Και μόλις οι αρνητικές σκέψεις εισχωρήσουν στο μυαλό, αρχίζει να επηρεάζεται και η σωματική προετοιμασία. Το να βάλετε τη σωστή ταχύτητα και να αρχίσετε να βλέπετε ξανά πρόοδο απαιτεί πολλή δουλειά.
Τι μπορείτε να κάνετε
Πατήστε το κουμπί και κάντε restart. «Το είχε πει και η μητέρα του Φόρεστ Γκαμπ στην ταινία: “Πρέπει να αφήσεις το παρελθόν πίσω για να μπορέσεις να πας μπροστά”», λέει ο Τζεφ Γκοντέτ στο αμερικανικό περιοδικό «Competitor Runner». Καθαρίστε το μυαλό σας από όλες τις δύσκολες προπονήσεις ή τους κακούς αγώνες και αρχίστε να στρέφετε τις σκέψεις σας στο μέλλον. Αντί να εστιάζετε στα αρνητικά, ξεκινήστε εκ νέου κάθε ημέρα προπόνησης με θετική οπτική. Εστιάστε σε κάθε προπόνηση ξεχωριστά. Μην ανησυχείτε για τις προηγούμενες και μην ανησυχείτε για όσες ακολουθούν. Επικεντρωθείτε σε αυτό που πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή.