Ο Τζακ Νίκολσον (φωτογραφία δεξιά), πιστός οπαδός των Λος Αντζελες Λέικερς, είναι που έχει πει: «Το καύσιμο του φανατικού οπαδού αθλητικής ομάδας, είναι το δικαίωμά του να έχει τις δικές του θεωρίες συνωμοσίας». Και ακατάρριπτες (θεωρίες) θα πρόσθετε η ταπεινότητά μου. Μεγάλη κουβέντα. Τεράστια. Που φυσικά και δεν περιορίζεται στον αθλητισμό. Οπου υπάρχει πάθος ο καθείς πιστεύει αυτό που θέλει να πιστεύει. Στη θρησκεία, στη πολιτική, στον τζόγο, στον έρωτα. Φίλος, επιτυχημένος στο επάγγελμά του, από τους κορυφαίους, έμπλεξε στα 45 του με το καζίνο. Συμβαίνει. Σχεδόν κάθε βράδυ έχανε. Κάθε πρωί στον καφέ μου εξηγούσε ότι έχει βρει τον τρόπο να νικήσει τη ρουλέτα. Η θεωρία του, μπορεί να μην επιβεβαιωνόταν (προς το παρόν) αλλά ήταν ακατάρριπτη. Πολύ περισσότερο είναι βέβαιος ο μάρτυρας του Αλλάχ, όταν πατάει το κουμπί. Οτι στα επόμενα δευτερόλεπτα θα βρεθεί στον παράδεισο.

Εξάρτηση

Το πάθος σε τυφλώνει. Βλέπεις αυτό που θέλεις να δεις εσύ. Ο ερωτευμένος ζει στη δικιά του πραγματικότητα. Δεν βλέπει αυτό που υπάρχει. Βλέπει αυτό που θέλει να βλέπει αυτός. Οι μεσόκοπες κυρίες που ψήφισαν τον Αλέξη. Σε καμία των περιπτώσεων, δεν διανοούνται, ότι το καλό αυτό παιδί τις κορόιδεψε. Οτι τους είπε ψέματα. Οι κακοί οι ξένοι είναι, που δεν τον αφήνουνε να κάνει αυτά που θέλει. Που τον βασανίσανε στις διαπραγματεύσεις. Ο Αλέξης κάνει ό,τι μπορεί. Η τυφλή πίστη που γίνεται πάθος, καταλήγει σε εξάρτηση. Κι ο εξαρτημένος ζει στον δικό του κόσμο. Εχει τα δικά του πιστεύω και τις δικές του θεωρίες. Πολύ περισσότερο στο ποδόσφαιρο. Ο οπαδός πιστεύει αυτό που θέλει να πιστεύει αυτός. Δεν αποδέχεται την ήττα ο οπαδός. Σπάνια έως ποτέ ήταν ανώτερος ο αντίπαλος. Πάντα κάτι άλλο θα φταίει. Η διαιτησία. Κάποιες αόρατες και ορατές δυνάμεις που κανονίζουν κάθε φορά ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα.

Ασανσέρ

Ολοι οι Ολυμπιακοί κρύβουν μέσα τους έναν Σάββα Θεοδωρίδη. Το 2004 δεν ήταν μόνο ο Αλέφαντος (φωτογραφία κάτω) που εκλιπαρούσε τον Δούρο να βγει στο τηλέφωνο. Ολοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού πίστευαν ότι ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα επειδή είχε αλλάξει η πολιτική κατάσταση. Δεν είναι όμως μόνο οι από πάνω που κανονίζουν κάθε φορά ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, ποιος θα υποβιβαστεί, ποιος θα ανέβει από τη Β’ Εθνική. (Κι όχι ότι οι πολιτικοί και ιδιαίτερα εσχάτως δεν βάζουν το χεράκι τους. Οχι όμως στον βαθμό της κεντρικής διαχείρισης που κανονίζει τα πάντα). Είναι και οι πρόεδροι που μοιράζουν τους τίτλους, ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντά τους. «Εγώ το πρωτάθλημα, εσύ το Κύπελλο». Η θεωρία συνωμοσίας θρέφει τον οπαδό. Για τους Θεσσαλονικείς φταίει η Αθήνα. Για τον Ηρακλή που ανεβοκατεβαίνει σαν ασανσέρ από τη Σούπερ Λίγκα στη Γ’ Εθνική φταίει το κράτος των Αθηνών.

Σχέδιο

Το κράτος της Αθήνας φταίει και για τους κατά καιρούς υποβιβασμούς του Αρη, όπως και για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχει να πάρει πρωτάθλημα από το 1985. Κι ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι ομάδες της Θεσσαλονίκης έχουν αδικηθεί, ουδεμία αντίρρηση. Το ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εναντίον τους, ανήκει στη σφαίρα του μεταφυσικού. Το ότι έχουν διατελέσει υφυπουργοί Αθλητισμού ο Β. Παπαγεωργοπουλος, ο Γ. Ορφανός και οι Γ. Λιάνης, Γ. Ιωαννίδης, με δύο θητείες, δεν (τους) λέει απολύτως τίποτα. Η αντίστοιχη ερυθρόλευκη οπαδική θεωρία συνωμοσίας ανατρέχει στα πέτρινα χρόνια. Οτι ο Βαρδινογιάννης δεν άφηνε τον Ολυμπιακό να πάρει πρωτάθλημα. Οταν σ’ αυτά τα δέκα χρόνια (1988-96) τα πρωταθλήματα που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός του πανίσχυρου Βαρδινογιάννη ήταν τέσσερα. Ποτέ όμως, μην αφήσεις τη πραγματικότητα να σου χαλάσει μία ωραία ιστορία.

Πρόσχημα

Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι το οξυγόνο του οπαδού. Και δεν τις αναφέρει σαν πρόσχημα. Τις πιστεύει ακράδαντα. Πολύ περισσότερο, όταν αυτές οι θεωρίες είναι κατευθυνόμενες και καθοδηγούμενες. Κοινή ήταν, για πολλά χρόνια, η πεποίθηση οπαδών του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, πως για ό,τι κακό έχει βρει τις ομάδες τους, φταίει η παντοκρατορία του Ολυμπιακού. Λες και έδιωξε ο Ολυμπιακός την οικογένεια Βαρδινογιάννη από τον Παναθηναϊκό. Λες και φταίει ο Ολυμπιακός για το πέρασμα του Μάκη Ψωμιάδη και λοιπών επιφανών αεκτζήδων. Λες και έριξε ο Ολυμπιακός την ομάδα τους στη Γ’ Εθνική. Λες και ήταν οπαδοί του Ολυμπιακού αυτοί που μπουκάρισαν στο ΟΑΚΑ και διέκοψαν το ματς με τον Πανθρακικό. Για να σιγουρέψουν τον υποβιβασμό. Ο οπαδός τις έχει ανάγκη τις θεωρίες συνωμοσίας. Του δίνουν τη δικαιολογία που χρειάζεται. Ξεφεύγοντας από τη πραγματικότητα, ξεφεύγει από τη δύσκολη θέση.

Θρησκεία

Είναι δεδομένο ότι ο φανατικός φτιάχνει (και ζει μέσα σ’ αυτόν) έναν δικό του κόσμο. Του δίνει αυτό το «δικαίωμα» η πίστη, η αφοσίωση στην ομάδα. Στο κόμμα. Στη θρησκεία. Στη γυναίκα που έχει δίπλα του. Η ομάδα μάλιστα έχει το προνόμιο ότι δεν θα τον προδώσει ποτέ. Πάντα κάποιος άλλος θα φταίει. Από τον διαιτητή που τα πήρε μέχρι τους μπουκ, που στήνουνε τα παιχνίδια.