Στον δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση τάζει φοροελαφρύνσεις και μοιράζει επιδόματα ως παυσίπονο στο μαχαίρι που έχει βάλει την τελευταία τριετία στις συντάξεις και στη φορολογική λαίλαπα η οποία έχει γονατίσει τα νοικοκυριά.

Το Μαξίμου κινείται στη λογική του να δώσει επιδόματα σε όσο τον δυνατόν περισσότερους στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων. Εχει άλλωστε «εκπαιδεύσει» τους πολίτες στην επιδοματική πολιτική. Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, επίδομα παιδιού, κοινωνικό τιμολόγιο, επίδομα θέρμανσης είναι ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά επιδόματα που χορηγούνται σήμερα, ενώ συνεχώς προστίθενται καινούργια, όπως το εφάπαξ των 110 ευρώ που θα δοθεί σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει τηλεοπτικό σήμα.

Ο κατάλογος των επιδομάτων είναι μακρύς και παραμένει πάντα ανοιχτός.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα δώσει αναδρομικά ύψους 1 δισ. ευρώ σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς σε εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές τους που έγιναν τον Αύγουστο του 2012. Η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει από το υπερπλεόνασμα που θα εμφανίσει φέτος ο προϋπολογισμός και αν υπάρχει περίσσευμα σχεδιάζεται να δοθεί για τρίτη χρονιά κοινωνικό μέρισμα. Ενα από τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί στο Μαξίμου προβλέπει τη χορήγηση εφάπαξ 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους για να τους χρυσώσει το χάπι από τα απανωτά ψαλίδια που έχουν υποστεί οι αποδοχές τους, ενώ μετέωρο παραμένει ακόμα το καυτό θέμα των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Πάντως, μαζί με το κοινωνικό μέρισμα η κυβέρνηση μοιράζει και νέα επιδόματα.

Επίδομα στέγασης

Εχει ήδη ψηφιστεί ως αντίμετρο στις περικοπές των συντάξεων. Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησής του από τις αρχές του 2019 σε περίπου 600.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου. Το επίδομα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, με το συνολικό κονδύλι όπως έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε κόφτη στους δικαιούχους του επιδόματος, αφού έκανε λόγο για 300.000 οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για τη χορήγηση του επιδόματος λαμβάνονται υπόψη το ύψος του εισοδήματος (πραγματικού ή τεκμαρτού), των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι να υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο, ενώ οι Αρχές θα μπορούν να προχωρούν ακόμη και σε κατ’ οίκον ελέγχους για να διαπιστώνουν την ακρίβεια των αιτήσεων οι οποίες θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Το ύψος του στεγαστικού επιδόματος ανέρχεται σε:

– 70 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

– 105 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη.

– 140 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος.

– 175 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη.

– 210 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω.

Επίδομα τηλεόρασης

Το Δημόσιο θα χορηγήσει εφάπαξ 110 ευρώ σε νοικοκυριά 3.500 οικισμών που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα προκειμένου να αποκτήσουν τηλεοπτική πρόσβαση με δικαίωμα επιλογής του παρόχου της αρεσκείας τους. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 411.000 πολίτες (164.000 νοικοκυριά) σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας που έμειναν εκτός επίγειας ψηφιακής εκπομπής.

Επίδομα ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους

Το επίδομα ανέρχεται σε 360 ευρώ τον μήνα, θα χορηγείται για χρονικό διάστημα 3 έως 9 μηνών και δίνεται για πρώτη φορά σε αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς) του τέως ΕΤΑΑ.

Επίδομα παραμεθόριου

Μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ θα χορηγείται και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν στις Μονάδες Προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου, στη Σκύρο και στις περιοχές του Δήμου Σητείας.

Επίδομα Ανασφάλιστου Υπερήλικου

Ανέρχεται σε 360 ευρώ και θα μπορούν να το λαμβάνουν και οι οφειλέτες κυρίως του πρώην ΟΑΕΕ οι οποίοι από την αρχή της κρίσης παραμένουν όμηροι και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη παρότι έχουν φτάσει στην ηλικία των 67 ετών. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ και οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ (ΟΑΕΕ) ή 15.000 ευρώ (ΕΤΑΑ) δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη μέχρι να αποπληρώσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ή τις 15.000 ευρώ. Τώρα όσοι δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών, θα λαμβάνουν στο επίδομα των 360 ευρώ. Το μέτρο αφορά και τους αγρότες του πρώην ΟΓΑ που οφείλουν πάνω από 4.000 ευρώ και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη γήρατος μέχρι να αποπληρώσουν την οφειλή τους.

Για να λάβουν το επίδομα οι υπερήλικοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

– Ηλικία 67 ετών.

– Διαμονή νόμιμη και μόνιμη στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης (τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής συνολικά για το πλήρες ποσό).

– Ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.320 ευρώ  ή οικογενειακό έως 8.640 ευρώ.

– Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη μεγαλύτερη από 360 ευρώ.