Στο τελευταίο μπρέινστορμινγκ που έγινε στην Πειραιώς με θέμα τη λέξη που θα συνοψίσει το μήνυμα το οποίο θα αποπειραθεί να επικοινωνήσει από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τραπέζι είχαν μείνει δύο ιδέες. Η μία ήταν το ομπαμικό «μπορούμε» – η οποία και επελέγη τελικά ως κεντρικό σύνθημα – και η άλλη το «γίνεται». Το σκεπτικό των γαλάζιων ήταν πως η πιο συνηθισμένη απάντηση που παίρνει κανείς στη σημερινή Ελλάδα όταν ζητά κάτι είναι «δεν γίνεται». Επομένως, για να τονίσουν τη διαφορά του παρόντος με το μέλλον που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, στη ΔΕΘ το κόμμα θα έχει ως σλόγκαν «Γίνεται, μπορούμε!».
Από το βήμα του Βελλιδείου σήμερα, ο Μητσοτάκης, αναφέρουν οι συνεργάτες του, «θα περιγράψει συγκεκριμένες προτάσεις του για την Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει και μια ΕΕ που εξελίσσεται. Για το πώς η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και δεν θα μείνει στους ηττημένους της νέας εποχής». Στόχος του είναι να καταδείξει την αντίθεση με τον πολιτικό του αντίπαλο που έχει, όπως αναφέρουν «όραμα χωρίς σχέδιο». Ο αρχηγός της ΝΔ, προσθέτουν, «έχει όραμα και ρεαλιστικό, συγκροτημένο σχέδιο». Η χρήση των επιθετικών προσδιορισμών δεν είναι τυχαία. Γίνεται για να επισημανθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που διαρκώς επαναλαμβάνουν, πως δηλαδή το πρόγραμμά τους είναι άμεσα εφαρμόσιμο και κοστολογημένο.
ΣΤΟΧΕΥΣΗ. Παράλληλα, μετά το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στη λεγόμενη μεσαία τάξη – μια κατεξοχήν προνομιακή δεξαμενή ψηφοφόρων για ένα συστημικό κόμμα σαν τη ΝΔ -, οι νεοδημοκράτες δηλώνουν ότι στοχεύουν σε όλους. Υποστηρίζοντας πως η πολιτική τους «δεν έχει ταξικό πρόσημο». Εξού και στο χειρόγραφο της μητσοτακικής ομιλίας θα περιλαμβάνονται θέματα όπως τα εισοδήματα, η ανεργία, η ανασφάλεια, οι φόροι, τα χρέη. Για την ακρίβεια, έχει σχεδιαστεί πάνω σε έξι κεντρικούς άξονες. Την Οικονομία, τους θεσμούς, την ασφάλεια, την παιδεία, τη διεθνή παρουσία της χώρας και την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Ο Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη κάνει γνωστή την πρόθεσή του να εφαρμόσει μια οικονομική πολιτική με συστατικά στοιχεία τη μείωση των φόρων και των εισφορών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχει αναφέρει είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε μια διετία και των φορολογικών συντελεστών, ενώ έχει υποσχεθεί και μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών για όλους από το 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας.
Το ηθικό στους κόλπους της ΝΔ ενόψει της προεδρικής εμφάνισης στη ΔΕΘ περιγράφεται ως ακμαίο. Για δυο λόγους: πρώτον, επειδή στην κεντροδεξιά ανάλυση ο Πρωθυπουργός το προηγούμενο Σάββατο από το ίδιο βήμα προσπάθησε να αντιγράψει τις προτάσεις τους. Και δεύτερον γιατί διακρίνουν, όπως αναφέρουν, «πανικό στην κυβέρνηση, τον οποίο προδίδει η προσπάθειά της να αλλάξει προκαταβολικά την ατζέντα, απομακρύνοντας το ενδιαφέρον από όσα θα πει ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη».
 
ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύουν τις επιθέσεις που δέχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια του κόμματός τους μέσα στην εβδομάδα, καθώς και το χθεσινό «προβοκατόρικο» δημοσίευμα του ΑΠΕ για δήθεν ενημέρωσή τους από τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα – σε συνάντηση την Τρίτη – ότι συζητείται η ακύρωση της μείωσης των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 και όχι η αναβολή της εφαρμογής του μέτρου.
Σύμφωνα με τη διάψευση της Πειραιώς, η ΝΔ στη συγκεκριμένη συνάντηση υπενθύμισε ότι δεν έχει ψηφίσει το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων και πως έχει καταθέσει πριν από δύο μήνες τροπολογία για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών «δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους».